Samen demonstreren met neo-nazi’s? Arnhemse fractievoorzitter van de SP ziet het probleem niet

Elfrink wordt door Omroep Gelderland geïnterviewd tijdens de actie, met rechts in beeld Kusters.

SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink deed maandag in Arnhem mee aan een protest dat werd georganiseerd door Constant Kusters van de neo-nazi-partij Nederlandse Volks-Unie (NVU). Geen probleem, zo blijft hij volhouden.

“Een einde aan de tweeslachtigheid en een ruk naar links vormen in mijn ogen de enige weg om uit het dal te klimmen” waarin de partij zich bevindt, schreef het voormalige gemeenteraads- en Statenlid van de SP Mahmut Erciyas dinsdag in het Brabants Dagblad en op onze site.

Een dag eerder zocht de Tweede Kamer-woordvoerder Binnenlandse Zaken en Veiligheid van de SP, Ronald van Raak, contact met zijn vaste lezers op de extreem-rechtse website The Post Online. “Graag hoor ik de verhalen van mensen die nu niet op ons stemmen. Bij de SP staan de ramen helemaal open.”

In een notendop de twee richtingen die de SP kan uitgaan de komende jaren. De leiding kiest vooralsnog voor de rechtse koers, een koers die extreem-rechts ‘normaliseert’. En de Arnhemse afdeling volgt haar daar kennelijk in.

Tijdbommen

Want maandag deed Elfrink, die tevens assistent is van SP-Kamerlid Jasper van Dijk, dus mee aan een actie van de NVU. De Gelderlander deed daarvan verslag in een artikel getiteld: “Geitenkamp demonstreert fel tegen opvang van ’tikkende tijdbommen’ in voormalig Arnhems zorgcentrum.” De buurt voert een hetze tegen de opvang door stichting OnderDak van enkele tientallen mensen met “ernstige persoonlijke en sociale problemen” die niet meer terecht kunnen bij reguliere hulpverlening.

“Actieleider Constant Kusters hanteerde de megafoon om de gevoelens van de buurt te vertolken. ‘Het mag niet zo zijn dat hier in de wijk 40 tikkende tijdbommen komen te zitten, uitgerekend 50 meter van een school’”, aldus het artikel.

“Kusters, landelijk bekend als voorman van de Nederlandse Volks-Unie, sprak zijn waardering uit dat oud-wethouder Gerrie Elfrink van de SP steun betuigde aan de demonstratie ‘ook al is de SP niet mijn partij’. Hij overhandigde Elfrink de megafoon, waarna ook deze politicus fel uithaalde naar OnderDak en het gemeentebestuur.”

Buurtgenoot

“Gisteren sprak het Arnhemse SP-raadslid Gerrie Elfrink op een protest dat geleid werd door de neo-nazi partij NVU. Kan blijkbaar gewoon…”, zo reageerden wij gisteren via Twitter op dat nieuws. En vandaag schreven we: “Dit gaat echt alle grenzen te buiten: als linkse spreken op het protest van een openlijke neo-nazi. Echt raar dat hier totaal geen ophef over lijkt te zijn, noch bij de SP noch bij de rest van links!”

Daarop reageerde Elfrink: “Omdat het een protest is van 200 bewoners die zich zeer terecht zorgen maken over hun buurt. En die het waardeerden dat ik voor hen kwam. Ik ga die mensen niet in de steek laten op het moment dat ik daar hun extreem-rechtse buurtgenoot zie staan.”

Maar volgens de berichtgeving stond Kusters daar niet toevallig. Hij was de actieleider, de initiatiefnemer. En het gaat niet om zomaar een “extreem-rechtse buurtgenoot”, maar om de leider van de NVU, de grootste en bekendste neo-nazi partij van Nederland. Daar demonstreer je tégen en niet méé! Zo reageerden we op Elfrink.

Nazi-Duitsland

Ook Pyt van de Galiën reageerde: “Kusters was een van de initiatiefnemers van het protest en voerde ook het woord. Hij overhandigde jou nota bene de megafoon.” En: “Op zijn laatst had je moeten vertrekken toen Kusters het woord nam.”

“Nog los van het feit dat je dood nog niet bij zo’n reactionair buurtprotest gezien wilt worden”, ging hij verder. Op Krapuul had hij eerder al geschreven: “Kusters wil van geen compromis weten: ‘Het hele plan moet van tafel. Ze moeten hun koffers pakken en opkrassen’. Wat eigenlijk nog meevalt, want Constant’s voorgangers in nazi-Duitsland hielden er nog andere methoden op na: zo’n 300.000 psychiatrische patiënten zijn door de nazi’s vermoord. Gezien de ontwikkelingen in Europa is het waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat die optie weer op tafel verschijnt.”

Karretje

“Überhaupt, protesteren tegen de komst van zorgopvang is haatdragend en asociaal”, reageerde iemand anders terecht. En nog iemand: “Daar wil je toch niet tussen staan, heel vreemd dat je daar met een Nederlandse vlag gaat staan tijdens een protest tegen een zorginstelling. SP, je laat je toch niet voor het karretje van Kusters spannen?”

“Dit is nu precies waar het steeds misgaat bij de SP en waarom zoveel mensen zich afkeren van deze partij. Je bent solidair met álle groepen mensen in de knel. En dus laat je je niet telkens weer voor het extreem-rechtse verdeel-en-heerskarretje spannen”, was een andere reactie.

Elfrink reageerde echter dat hij juist aandacht gevraagd had voor de groep patiënten. “Als je er bij was geweest, dan had je kunnen horen dat ik dat juist ook gezegd heb. Deze mensen verdienen goede zorg die ze van stichting OnderDak niet krijgen.” Een prima boodschap, maar geen reden om mee te doen aan een door een neo-nazi georganiseerd protest.

Anti-fascist Job Polak voegde Elfrink fijntjes toe: “Je weet dat Kuster (naast een onverbeterlijke neo-nazi) zelf een voormalig psychiatrisch patiënt is die is veroordeeld voor zwaar huiselijk geweld en meervoudig vuurwapenbezit? Over tikkende tijdbommen in de buurt gesproken.”

Afdeling

De SP Arnhem stak haar kop simpelweg in het zand, en ontkende dat de NVU er iets mee te maken had. “De SP in Arnhem verwerpt de NVU en alles waar zij voor staan. Dat hebben we altijd al openlijk gedaan en zullen dat blijven doen. Dit was een actie van buurtbewoners zelf over een malafide zorginstelling. De SP ging op uitnodiging van buurtbewoners in gesprek. En niet met de NVU.”

Door de nationalistische koers waarin de partij vooralsnog blijft volharden zullen dit soort ‘incidenten’ steeds vaker gaan voorkomen. De ramen zijn wagenwijd open gezet, terwijl de ideologische bewapening tegen het alom aanwezige racisme, seksisme en zelfs fascisme steeds meer lijkt te ontbreken. Dat is vragen om problemen en om nog meer afhakende anti-racistische en anti-fascistische leden en stemmers.

Eric Krebbers

Kusters was de eerste die reageerde toen de actie maandagochtend in De Gelderlander werd aangekondigd (met dank aan Stijn Jansen)