Not today!

Not today!

De ban die despoot Trump uitgevaardigd heeft tegen immigranten uit zeven landen waar voornamelijk moslims wonen, ontmoet heftige weerstand. Een hele goede zaak! Die weerstand stuit zelf op forse repressie, stevig politiegeweld. Intussen heeft burgerrechtenorganisatie ACLU via een rechterlijke uitspraak wel gedaan weten te krijgen dat gisteren vastgezette mensen uit die getroffen landen die over een officieel immigratiedocument, de green card, beschikten, niet langer worden vastgehouden. Dat is een kleine tegenslag voor Trump. Maar zijn decreet staat overeind, en daarmee de urgente noodzaak om de protesten te verhevigen, uit te breiden en aan te scherpen tot daadwerkelijk verzet.

Die protesten vinden plaats rond vliegvelden. De Volkskrant noemt JFK in New York en Dulles Airport in Washington als locaties van protest. In Washington werd gedemonstreerd en de toegang geblokkeerd, en meer: “Taxichauffeurs, in New York vaak met een islamitische achtergrond, boycotten een uur lang de luchthaven.” Dat is meer dan alleen protest, daarin zit een glimp van verzet. In New York is al sprake van repressie: “Desalniettemin was het wel de politie van New York die even later, deels in ME-uitrusting, de oprijlaan naar de vertrekhal vrijmaakte.” Dit in schril contrast met de gouverneur van de staat New York, die zich had uitgesproken voor steun aan en vrijlating van de vastgezette immigranten. Terwijl staatsfunctionarissen mooi kunnen praten, vegen staatsknokploegen het protest van degenen die het niet bij mooie woorden laten dus weg.

Uit Seattle komen intussen vrij heftige berichten over politiegeweld tegen actievoerders. Daar is ook protest van flinke menigten. De Seattle Times spreekt van duizend demonstranten. De politie gebruikt daarbij pepperspray tegen de actievoerende mensen. “Protests breakout a airports against Trump’s immigration ban”, een overzichtsstuk op de belangrijke radicale website Its Going Down, noemt ook acties op andere vliegvelden zoals Chicago als plaats waar actie wordt gevoerd. Het artikel bevat talloze tweets, foto‘s, video’s. Een prachtplaatje met daarop een handgeschreven bord: “First they came for the muslims – and we said not today motherfucker!” Videomateriaal met als leus: “From Palestine to Mexico – all the walls have got to go!” Via dit artikel vond ik ook het hierboven genoemde Seattle Times-artikel.

Het is te hopen dat de protesten standhouden tegen het politiegeweld, en zich verder uitbreiden. Deze president gaat zich niet matigen of inhouden. Deze president en zijn regime zullen pas terugdeinzen als ze een kracht tegenkomen die sterker en meer vastberaden is dan hijzelf en al zijn gewapende brigades tesamen. Die kracht doorbreekt de grenzen die Trump zo graag wil sluiten.

Ook in Nederland kunnen we aan die kracht bijdragen: door het protest bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag komende woensdag 1 februari tegen Trumps moslim-ban te versterken. Door er te zijn en mee te doen en/of (indien dat niet lukt, minstens) de oproep ertoe zo wijd en zijd mogelijk te verspreiden, bijvoorbeeld via Facebook. Groot protest in Den Haag is steun in de rug voor moslims die door de ban getroffen worden, en voor alle mensen die in de VS en elders daartegen in actie zijn. Dit racistische beleid dient zo te worden dwars gezeten dat het van pure onuitvoerbaarheid bezwijkt.

Peter Storm
(Dit artikel verscheen eerder op zijn weblog Ravotr.)


 1. Charll # 1 
  1 jaar geleden

  Waarom is er nooit een ban geweest tegen de ban van Israëlisch (lees Joden) in bepaalde landen? Ik heb jullie daar nooit iets over zien schrijven.

  Verder is er een ban voor mensen die een visum stempel van de staat Israel in hun paspoort hebben staan. Dan kom je óók bepaalde landen niet in…..

 2. Eric # 2 
  1 jaar geleden

  Wij kiezen ervoor zoveel mogelijk strijd te leveren tegen onze ‘eigen’ regeringen. Daar kunnen we echt iets aan doen. In dit geval zie je dat de Nederlandse regering en Nederlandse bedrijven volgzaam en redelijk kritiekloos meewerken aan racistisch Amerikaans beleid. Daar gaat het ons om. En natuurlijk om met protest tegen Trump meteen ook een boodschap te geven aan Wilders, die hetzelfde beleid als de Amerikaanse president zegt te willen voeren als ie de baas zou worden na 15 maart.

  Als je suggereert, zoals zoveel rechtsen, dat wij wel solidair zijn met onderdrukte moslims, maar niet met onderdrukte joden, dan ben je bij ons aan het verkeerde adres. Wij schrijven en schrijven net zo actief tegen moslimbashing als antisemitisme als ze zich voordoen.

  En ter afsluiting: we zijn in principe tegen al deze bans, iedereen moet kunnen gaan en staan waar men wil… Maar het is toch wel wat anders als een supermachtig land als de VS mensen uit relatief machteloze landen tegenhoudt (die men ook nog eens regelmatig bombardeert), dan als die relatief machteloze landen mensen tegenhouden uit een land als Israël dat haar buurlanden regelmatig bmbardeert (bv Syrië, Irak). De landen om Israël hebben echt iets te vrezen van dat land, Amerika heeft niets te vrezen van Soedan.

 3. Charll # 3 
  1 jaar geleden

  Nogmaals, het blijft mij verbazen dat jullie er nooit aandacht hebben besteed dat israelische burgers niet naar bepaalde landen kunnen. Hoe kan dat vraag ik mij af….. Net als dat jij ook bepaalde landen niet in zou kunnen als je een visumstempel van Israel in je paspoort hebt staan.

  Eerlijk gezegd vind ik dat Israel eerder wat te vrezen heeft van de landen om zich heen, en niet andersom.

 4. Eric # 4 
  1 jaar geleden

  Raar dat het je blijft verbazen terwijl ik je net onze volkomen logische argumenten uitgelegd heb. Heb je mijn reactie wel gelezen.

  Het verbaasd ons dan weer dat jij je juist hierover zo verbaasd. Er zijn zo ontzettend veel conflicten en misstanden in de wereld, en jij komt juist met deze aan. En niet mer andere? Waarom toch? Waarom besteedt jij geen aandacht aan Cyprus waar mensen de grens niet over mogen? Aan de vluchtelingen die de grens niet over mogen? Echt raar en verbazingwekkend!

 5. Charll # 5 
  1 jaar geleden

  Wat Cyprus betreft vind ik al sinds ik mij in de politiek verdiep al dat Turkije direct Noord Cyprus moet verlaten. Dit heeft niks met dit onderwerp te maken trouwens, en de ban van Israeli´s in bepaalde moslim landen juist wél. Dat is precies hetzelfde als de ban die Trump nu heeft door mensen uit bepaalde landen te verlaten.

  Vergeet ook niet dat Israel de enige democratie in die regio is, die wat een aantal omliggende landen betreft van de aardbodem moet worden weggeveegd.

 6. ZieDaar # 6 
  1 jaar geleden

  Charll heeft een punt.

  Inplaats van antwoord te geven trek je vrijwel meteen de racisme kaart, terwijl er helemaal geen racisme wordt bedreven.
  Dan heb je het over niks anders als dat moslims maar vrij moeten kunnen reizen. Alsof zij er recht op hebben maar elk land binnen te gaan die zij willen.
  Ook haal je meteen aan dat het hulpeloze landen zijn die gebombadeerd worden door het westen.
  De vraag was toch echt een heel andere dan die jij beantwoord.
  Jullie hebben het nooit over de vervolgingen van Christenen in de wereld door de moslims. Honderdduizenden zijn letterlijk afgeslacht door de Islam. Maar daar horen we jullie niet over. Jodenvervolgingen wereldwijd in moslim landen zijn taboe op deze site, want er is nog nooit naar verwezen.
  Dus de vraag waarom jullie niet schrijven over dat als je een Israelisch stempel in je paspoort hebt je bepaalde moslim landen niet in mag blijft gewoon onbeantwoord.
  Heb jij je wel eens verdiept in de schandalige behandelingen die Joden en Christenen krijgen van Islamieten, Eric?
  Dan over je verontwaardiging over Trump en zijn handelwijze.
  Obama deed hetzelfde in 2012, meen ik, met 1 land.
  de landen die nu afgesloten zijn voor Amerika bestaat uit een lijst die Obama heeft samengesteld en waarmee hij van plan was hetzelfde te doen als wat Trump nu doet.
  Ik ben benieuwd naar je antwoord van de Israelische stempels en hun gevolgen.

 7. Eric # 7 
  1 jaar geleden

  Het gaat mij ook niet om Cyprus, maar om waarom jij nu een soort van verdachtmaking doet jegens ons dat we geen aandacht besteden aan Israël. Op die vraag geef je maar geen antwoord.

  Nou, Israël democratie, daar valt wel iets op af te dingen, me dunkt. Heb je je wel eens verdiept in de status van niet-Joodse burgers? Wat niet wegneemt dat de landen erom heen ook geen democratieën zijn, daar heb je gelijk in.

 8. Eric # 8 
  1 jaar geleden

  Charll heeft een punt.

  Nee, Charl heeft geen punt. Hij brengt een heel andere kwestie in, waar het stuk niet over gaat. Ik kan me twee redenen voorstellen waarom hij dat doet (maar hij wil helaas zelf geen duidelijkheid daarover verschaffen). Ofwel hij wil aantonen dat het bannen van mensen normaal is, want andere landen doen het ook. Ofwel hij wil aantonen dat “de moslims” het aan zichzelf te danken hebben omdat de staten waarin ze wonen het zelf naar gemaakt hebben.

  Beide ben ik het niet mee eens.

  Daarnaast wil hij graag aantonen dat wij (als linkse activisten) altijd wel kritiek zouden hebben op de VS en Israël, maar niet op ‘moslims’ of ‘moslimlanden’. We zouden wel opkomen voor ‘moslims’ maar niet voor Israëlies (Joden).

  Het is helaas waar dat veel radicaal-linkse bewegingen en groeperingen sinds 1967 onder invloed van het toen weer opkomende anti-imperialistische gedachtegoed kritiekloos achter bijvoorbeeld Palestijnse bevrijdingsbewegingen aanliepen, ongeacht bijvoorbeeld het antisemitisme dat ze tentoonspreidden.

  Het is echter onterecht om te suggereren dat Doorbraak van die stroming deel uit maakt. In tegendeel, wij hebben uitgebreide teksten op onze website staan waarin we antisemitisme van links én van nationale bevrijdingsbewegingen én van moslimfundamentalisten bekritiseren (en eveneens van extreem-rechts, christenfundies én conspiracy-nuts). Dat is ons op veel kritiek komen te staan van andere radicaal-linkse bewegingen.

  Meer weten? Zie hier dan een paar voorbeelden:
  http://doorbraak.eu/gebladerte/g21.htm (een hele brochure)
  http://search.freefind.com/find.html?oq=antisemitisme&id=8429599&pageid=r&_charset_=UTF-8&bcd=%C3%B7&scs=1&query=antisemitisme&Find=Search&mode=ALL&search=all (174 losse artikelen)

  Dan heb je het over niks anders als dat moslims maar vrij moeten kunnen reizen. Alsof zij er recht op hebben maar elk land binnen te gaan die zij willen.

  Ja, we zijn er voor dat moslims kunnen gaan en staan waar ze willen, evenals trouwen alle andere mensen op aarde. Zie:
  http://www.doorbraak.eu/gebladerte/10975f62.htm

  Jullie hebben het nooit over de vervolgingen van Christenen in de wereld door de moslims. Honderdduizenden zijn letterlijk afgeslacht door de Islam. Maar daar horen we jullie niet over. Jodenvervolgingen wereldwijd in moslim landen zijn taboe op deze site, want er is nog nooit naar verwezen.

  “De islam” slacht niemand af. De islam is een godsdienst. Of wil je ook iedereen die christelijk is of in een ‘christelijk land’ woont verantwoordelijk stellen voor de drone-aanvallen van Obama (een christen)? Maar goed, er zijn veel oorlogen in de wereld en daar doen ook soldaten aan mee die moslim zijn, zoals er ook soldaten zijn die christen zijn, of boeddhist, of atheïst. Maar dat bedoe je natuurlijk niet. Je wilt een redenering opbouwen a la Huntington (en Wilders) van een oorlog tussen beschavingen (moslims tegen christenen enz). Die doen dat om zieltjes te winnen voor extreem-rechts…

  Wel zijn er staten (Saoedi Arabië) en gewapende bewegingen (Isis, Al Qaeda) die zich beroepen op moslimfundamentalistische ideologieën, zoals de Israëlische regering zich steeds meer beroept op joods fundamentalisme, enz. Die ideologieën hebben we veel bekritiseerd, zie bijvoorbeeld onze brochure tegen moslimfundamentalisme: http://www.doorbraak.eu/gebladerte/g32.htm en daarin bekritiseren we ook de haat van deze fundies tegen joden en christenen, en vrouwen, homo’s, etc.

  Wat mensen zoals Charl en jij continu doen is door elkaar halen, of beter: op 1 lijn stellen van de islam met moslimfundamentalisme, en zo bewegen jullie je helaas in een extreem-rechts frame. Ik hoop dat jullie dat willen inzien.

  Zo, en tenslotte mijn vraag: lever jij dan vaak kritiek op christelijk antisemitisme? Op christelijke haat tegen moslims?

  Wij wel:
  http://www.doorbraak.eu/gebladerte/11206f76.htm
  http://www.doorbraak.eu/gebladerte/11266f80.htm
  http://www.doorbraak.eu/gebladerte/11132f71.htm
  http://www.doorbraak.eu/gebladerte/11376f89.htm

 9. Charll # 9 
  1 jaar geleden

  Ik doe geen verdachtmaking. Kan jij aangeven wanneer doorbraak ooit aandacht heeft besteed dat Israelisch staatsburgers en burgers met een visumstempel uit Israel bepaalde landen niet in mochten. Zo ja: Graag een linkje, zo nee, waarom is daar nooit aandacht aan besteed en is het nu ineens “huilie huilie doen”?

 10. Eric # 10 
  1 jaar geleden

  Beste Charll, je reageert niet op mijn vragen, terwijl ik je uitgebreid uitgelegd heb hoe wij tegen de kwesties rond Israël en antisemitisme aankijken.

  Wanneer we een beetje rondkijken op sociale media, dan zien we sinds de invoering van Trump’s #moslimban plots overal trollen opduiken met precies datzelfde Israël-verhaal. Juist omdat de razendsnelle progressieve grassroots mobilisatie tegen de ban zo bijzonder hoopgevend is voor tegenstanders van Trump’s (en Wilders’) fascisme, zijn dikbetaalde extreem-rechtse organisaties (vaak op websites van ‘thinktanks’) pijlsnel een astroturf tegen-‘discussie’ begonnen, puur om het nieuwe elan kapot te maken. Het zijn precies dezelfde clubs die vroeger beweerden dat roken niet slecht voor je is, en nu dat de klimaatverandering een verzinsel ofwel een natuurverschijnsel zou zijn. Wat ze willen is twijfel zaaien, onze energie aftappen richting achterhaalde discussie, etc..

  Het feit dat je je maar steeds niet tegen Trumps ban uitspreekt, maar wel door blijft gaan over een ander (mogelijk) probleem, geeft al aan dat het je niet te doen is om een progressieve, humane beweging op te bouwen of minstens samen op te zoek te gaan naar een moreel standpunt rond de ban, maar puur om een nieuwe snel groeiende beweging tegen het opkomende fascisme te frustreren. Daar willen wij verder geen ruimte aan bieden of tijd aan kwijt zijn.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*