Shell Must Fall: het laatste woord van Sandra

Burgerlijke ongehoorzaamheid werkt. Veel vooruitgang danken wij aan de daden van mensen die protesteerden en daarbij de wet braken. Mensen zoals Rosa Parks, Martin Luther King, Gandhi, Aletta Jacobs en alle mensen die achter hen stonden en hun voorbeeld volgden. Burgerlijke ongehoorzaamheid werkt en is onze laatste kans. Daar wil ik ter plekke nog aan toevoegen dat we het aan burgerlijke ongehoorzaamheid te danken hebben dat wij hier vandaag met vijf vrouwen staan (red.: de rechter, griffier, officier van justitie, advocaat en gedaagde waren allemaal vrouwen). Burgerlijke ongehoorzaamheid werkt. Als dat betekent dat we ons moeten vastketenen aan gebouwen, met spandoeken de weg moeten blokkeren of nepolie over een trap moeten gooien om aandacht te krijgen voor de klimaatcrisis, dan doen we dat. Dan doe ik dat. Ik voel mij verplicht om alles op alles te zetten om te zorgen dat wij gehoord worden, dat mensen die niet voor zichzelf op kunnen komen gehoord worden. Ik voel mij verplicht om alles op alles te zetten om te zorgen dat bedrijven zoals Shell geen kans krijgen om de wereld verder naar de knoppen te helpen. Ik zie geen andere mogelijkheden meer. Ik heb alle andere mogelijkheden al geprobeerd.

Sandra in Het laatste woord (Code-rood.org)