Soedan updates – Terroristen in de nieuwe Soevereine Raad

Walid Ahmed.

Voor ons als ongedocumenteerde, geïllegaliseerde vluchtelingen is het belangrijk dat activisten, linkse politici, advocaten, rechters, en anderen die zich zorgen maken over rechtvaardigheid, goed begrijpen wat er in onze landen van herkomst gebeurt. Ik geloof echt dat een beter begrip kan leiden tot meer solidariteit, een ander beleid, betere juridische vertegenwoordiging en verblijfsvergunningen. Door het schrijven van deze korte columns met updates over de situatie in Soedan hoop ik daaraan een bijdrage te kunnen leveren.

Op woensdag 21 augustus zijn de leden van de Soevereine Raad van Soedan en onze nieuwe premier beëdigd. Het begin van deze nieuwe raad betekende het einde van de militaire raad. De militaire raad is de raad die aan de macht kwam nadat we onze voormalige president en terroristenleider Omar al-Bashir hadden verdreven. De Soevereine Raad telt elf leden en bestaat uit burgers en mensen van het Soedanese leger. Een feit dat deze raad revolutionair maakt, is dat voor het eerst in de geschiedenis van ons land twee vrouwen deel uitmaken van het hoogste regeringsorgaan van Soedan. Hun namen zijn Ayesha Musa Saeed en Raja Nicola Issa Abdul-Masseh.

Deze tekst is uit het Arabisch vertaald naar het Engels en daarna in het Nederlands.

Wat velen van ons bang maakt voor wat er daarna zal gebeuren, en ik behoor tot degenen die bang zijn, zijn twee andere mensen in de raad: Abdel Fattah al-Burhan en Mohamed Hamdan Dagalo (ook bekend als Hemedti). Al-Burhan was ook het hoofd van de voormalige militaire raad en hij was een van de handlangers van ex-president Omar al-Bashir. Die twee zijn verbonden in hun verlangen naar massamoorden en andere oorlogsmisdaden. Ook hebben we gezien hoe de militaire raad de protesten heeft platgelegd. Het bloed van de massamoord van 3 juni en de vele, vele andere mensen die de afgelopen weken het leven lieten, kleeft aan hun handen.

De andere sleutelfiguur in onze angst is Mohamed Hamdan Dagalo. Hij staat ook bekend als Hemedti. Wanneer niet-Arabische media zijn naam schrijven, schrijven ze die soms als Himiti, Hemetii, of Hemeti. Andere spelling, dezelfde massamoordenaar. Hemedti is het hoofd van de Rapid Support Forces en hij was een van de leiders van de janjaweed. De meeste mensen die de janjaweed kennen of er tenminste gehoord hebben, kennen hen van de genocide in Darfur. De janjaweed waren de moordenaars. Hemedti was een van de topmensen van de genocide en nu maakt hij deel uit van de nieuwe Soevereine Raad. Hij wordt ook beschouwd als de machtigste man in Soedan omdat hij veel geld heeft en het meeste daarvan uitgeeft aan het werven van soldaten.

Het is de bedoeling dat de Soevereine Raad Soedan de komende 39 maanden zal besturen. Gedurende de eerste 21 maanden zal generaal Abdel Fattah al-Burhan de leiding hebben. Na hem zal de laatste anderhalf jaar een burgerleider aan het hoofd staan. Onze nieuwe premier voor deze overgangsregering is Abdalla Hamdok, een bekende econoom.

Ik ben een van de vele mensen die geen vertrouwen hebben in Al-Burhan als hoofd van deze raad. We vrezen ook wat Hemedti’s volgende stappen zullen zijn. Hij is een massamoordenaar, een verkrachter en een warlord. In juni schreven onderzoeker Rashid Abdi en verslaggever Yousra Elbagir over een bron die hen informeerde dat leden van de militaire raad het gevoel hadden dat Hemedti losgeslagen was, dat met hem niet meer te praten viel en dat ze wilden dat hij aftrad. Mensen van zijn eigen raad zeiden dat! Waarom heeft deze terrorist nog steeds de leiding over ons land? Wat zal Hemedti doen als mensen hem zijn macht willen ontnemen? Waarschijnlijk hetzelfde wat hij doet sinds hij aan de macht gekomen is: doden en terroriseren.

Voor wat betreft het Nederlandse asielbeleid wil ik het volgende weten: wanneer wijzigt Nederland haar ambtsbericht met betrekking tot Soedan? Dat is het document dat de immigratiediensten en rechters gebruiken om te beslissen of vluchtelingen hun verblijfsvergunning krijgen of dat ze hen willen terugsturen naar hun land van herkomst. Waarom verandert het feit dat Hemedti en Al-Burhan al maandenlang Soedan terroriseren niets aan dit landenbericht? Waarom veranderen de rapporten van Amnesty over deportaties naar Soedan niets aan dit ambtsbericht? Hoeveel levens moeten er geruïneerd worden voordat dit document de realiteit van het leven in Soedan goed weergeeft?

Laten we ons richten op Nederland. Wat kan je doen als iemand die solidair wil zijn met de Soedanese diaspora in het algemeen en de Soedanese vluchtelingen zonder papieren in het bijzonder?

1. Help ons bij een volgende demonstratie om de informatie te verspreiden. Als je fysiek in staat bent om je bij ons te voegen, probeer dan twee mensen mee te nemen.

2. Deel deze informatie over Soedan met de politici die je vertrouwt en waar je geloof in hebt. We hebben politici nodig om formele vragen te stellen over het ambtsbericht. Als je dat doet, voeg dan de hashtags #UndocumentedNL en #LandenberichtSudan toe aan je bericht. Op die manier kunnen we gemakkelijk je steunbetuigingen vinden. Misschien kunnen mensen ze gebruiken als ze in de rechtbank vechten voor hun verblijfsvergunning en ze willen bewijzen dat ze niet de enigen zijn met de eis om het landenbericht te veranderen.

Walid Ahmed