Solidair met de hongerstakers van Grup Yorum!

İbrahim Gökçek, gitarist in de revolutionair-linkse muziekformatie Grup Yorum uit Istanboel, heeft afgelopen vrijdag besloten zich dood te vasten als de eisen van de vervolgde muziekgroep niet worden ingewilligd door de Turkse staat. Daarmee is de hongerstrijd van de in de gevangenis van Silivri opgesloten Gökçek en vier andere Grup Yorum-leden in een nieuwe, kritische fase beland.

Grup Yorum is in 1985 opgericht en in Turkije en daarbuiten bekend om zijn protestliederen en volksmuziek. De populaire groep heeft in zijn 35-jarige bestaan meer dan twee miljoen albums verkocht en trekt met gemak tienduizenden mensen naar concerten. Staatsrepressie is geen onbekend verschijnsel voor Grup Yorum, maar sinds 2015 is deze onder het autoritaire bewind van president Erdoğan en zijn AKP verhevigd. Concerten van de formatie zijn met grote regelmaat verboden. Vanaf oktober 2016 hebben er talloze politie-operaties plaatsgevonden in het Cultureel Centrum İdil, de repetitieplek van Grup Yorum in de wijk Okmeydanı in Istanbul. Daarbij zijn 30 mensen gearresteerd en instrumenten en apparatuur van de band vernield of ‘verdwenen’. Vorig jaar zijn bij deze invallen ook de uit Etten-Leur afkomstige zussen Bergün en Betül Varan gearresteerd.

Eisen

Sinds 1 maart 2019 zijn vijf gevangen Grup Yorum-leden in hongerstaking. Zij eisen de inwilliging van een vijftal eisen:

  • Een einde aan de politie-invallen in Cultureel Centrum İdil
  • Een einde aan de concertverboden
  • Intrekking van alle arrestatiebevelen tegen leden van Grup Yorum
  • Vrijlating van alle gevangen Grup Yorum-leden
  • Beëindiging van de strafzaken tegen Grup Yorum-leden

In november vorig jaar hebben meer dan honderd oppositionele parlementsleden, schrijvers, musici, kunstenaars en acteurs openlijk verklaard solidair te zijn met Grup Yorum en achter zijn eisen te staan.

Vasten tot de dood

De Erdoğan-staat heeft niet laten zien te willen bewegen richting de eisen van Grup Yorum. Gitarist Gökçek heeft daarop besloten zijn hongerstaking te verhevigen: te vasten tot de dood. Gökçek is sinds de start van de staking bijna dertig kilo afgevallen. Gökçeks advocaat, Hüseyin Boğatekin, verklaarde over zijn situatie: “İbrahim had grote moeite om naar ons laatste gesprek in de gevangenis te komen. Terugkeren naar zijn cel lukte hem ook bijna niet. Hij heeft zeer veel gewicht verloren. Zijn gezicht is ingevallen. Ook had hij moeite met praten, zijn mond werd snel droog. Zijn lichamelijke verzwakking is duidelijk aan hem te zien.”

De repressie van de Erdoğan-staat treft niet alleen het politieke activisme, de wetenschap en de journalistiek, maar breidt zich in alle hevigheid ook uit naar het domein van de muziek, kunst en cultuur. Uiteraard zijn wij solidair met Grup Yorum en alle progressieve krachten die zich verzetten tegen het bewind van de AKP.

Mehmet Kırmacı

In Londen.