Solidariteit gevraagd: activisten van De Vloek moeten eigen repressie betalen

De Vloek.
De Vloek.

De activisten van het sociaal centrum De Vloek moeten 33.000 euro betalen aan de staat. De gemeente Den Haag heeft namelijk een forse rekening ingediend voor de ontruiming van het kraakpand in 2015. Na een al uitgezeten gevangenisstraf van twee weken moeten de tien laatste bezetters in de Scheveningse haven nu dus ook nog belachelijk veel geld dokken en wel per direct. Betalen voor je eigen repressie begint een trend te worden.

Dat overkwam eerder al de Ubica-arrestanten: vanwege de ontruiming van het al 21 jaar bestaande Utrechtse kraakpand in 2013 moesten ook zij een enorm bedrag betalen. En nu is het ook voor de gemeente Den Haag niet genoeg om een bloeiend sociaal centrum met veel non-profit activiteiten de kop om te draaien. Nee, ze zinnen op wraak. Wraak vanwege de strijd van de krakers tegen de vercommercialisering van de Scheveningse haven. Niet alleen weigert de gemeente Den Haag nu het hoger beroep van de activisten tegen de schadeclaim af te wachten, ze willen zelfs over een betalingsregeling alleen nog maar praten als dat beroep wordt ingetrokken. De gemeente eist van de krakers dat ze per direct het volledige bedrag overmaken. Zo’n absurd hoog bedrag is natuurlijk niet zo maar op te hoesten en daarom dreigt de gemeente binnen afzienbare tijd beslag te leggen op het loon en de bezittingen van de activisten.

Trend

Het past in een trend. Betalen voor je eigen repressie. Wordt je tegenwoordig strafrechtelijk vervolgd, dan moet je een eigen bijdrage betalen voor je advocaatkosten. Vroeger kon dat gratis. Gewoon, omdat het een fundamenteel recht is dat iedereen die strafrechtelijk wordt vervolgd, recht heeft op een advocaat om zich te verdedigen. Nu is er een eigen bijdrage, en die is voor de laagste inkomens al 143 euro. Nog iets anders: bij de Eerste Kamer ligt nu de langgekoesterde VVD-wens om bajesklanten zestien euro te laten betalen voor elke dag dat ze in de cel zitten, met een maximum van 11.680 euro. Met een ‘loon’ in de gevangenis van nog geen euro per uur zullen veel gedetineerden dan vrijkomen met schulden. Dat zal hun reïntegratie in de maatschappij vast ten goede komen.

Banner van de actie.
Banner van de actie.

Het is de droom van de staat om activisten te laten betalen voor de repressie die men op ons loslaat. Moeten wij straks ook betalen voor de politie die rijen dik rondom onze demonstraties loopt om ons te belemmeren flyers uit te delen aan omstanders? Moeten wij straks betalen voor de inzet van de ME die probeert te verhinderen dat we optrekken naar de Amerikaanse ambassade, wat de meest logische en legitieme plek is om tegen Trump te protesteren? Moeten we straks betalen voor ons recht om te demonstreren, om te protesteren over wat dan ook, om te zeggen “nee, dit pik ik niet, en ik ga niet aan de kant”?

Steun de activisten van De Vloek en laat de staat hen niet monddood maken door hen individueel te pakken met repressie op repressie. We kunnen allemaal een steentje bijdragen. Voor de Ubica 9 hebben ik en vele anderen destijds een benefiet georganiseerd, aan De Vloek 10 geef ik nu graag een donatie. Jij ook? Meer daarover lees je hier.

Mariët van Bommel