Op straat....

Op straat….

Mijn dochtertje van anderhalf jaar oud is de liefde van mijn leven. Ze is een enorme knuffelaar en soms ook een beetje ondeugend, zoals alle kinderen. We houden zielsveel van haar. Wij wonen op dit moment in een grote stad met veel diversiteit, maar in onze wijk valt het qua vooroordelen soms een beetje tegen.

Mijn dochtertje is half Iraans. Papa is 21 jaar geleden met zijn moeder uit Iran gevlucht voor het islamitische regime. De Iraanse genen zijn te zien bij mijn dochter, natuurlijk, hoe kan het ook anders. Ik, haar mama, heb blond haar en groene ogen, een redelijk stereotype witte vrouw. Mijn dochtertje heeft prachtige donkere ogen, prachtig donkerbruin haar en ze heeft een licht getinte huid. Ze wordt elke dag mooier. Wij vinden onze kleine meid een schoonheid en mensen op straat vinden dat soms ook, maar altijd wordt dat op een vreemde manier uitgesproken. De onderliggende racistische toon is duidelijk te merken, ook als mensen reageren uit onwetendheid en niet perse uit een kwade of bevooroordeelde bedoeling. De ondertoon van het onderscheid maken tussen mensen op basis van afkomst komt elke keer naar voren. Ook als mensen een aardige opmerking willen maken over een klein kindje dat er schattig uitziet.

Een paar van de opmerkingen die ik gekregen heb: Wat een schattig meisje, ze is vast niet van jou, want ze heeft zulke donkere ogen. Wat een mooie donkere ogen, die heeft vast geen Nederlandse papa. Ze is zo donker, ze is vast geadopteerd. Wat leuk, voeden jullie haar tweetalig op? Ik hoop maar dat ze dan later niet gepest wordt.

Inderdaad! Dat hoop ik ook! Maar ik maak me er geen zorgen over dat ze tweetalig wordt opgevoed. Ik maak me zorgen omdat mensen zoals hen de hele tijd de nadruk leggen op het feit dat ze donker haar heeft, en ze zich daardoor dus in een minderwaardiger positie bevindt dan hun eigen blonde kroost. Op dit moment hebben dat onderscheid en die domme opmerkingen gelukkig nog geen voelbare consequenties voor haar. Maar wel voor mij, want ik maak me zorgen over de steeds verslechterende racistische situatie, en ik word verdrietig van zulke opmerkingen.

Het is vast allemaal niet slecht bedoeld, maar het is racisme dat diep geworteld is in onze maatschappij, verbloemd in een onschuldige opmerking. Er wordt met van die kleine opmerkingen en gebaren onderscheid gemaakt tussen mensen op basis van hun (halve) afkomst. Want er wordt nooit de nadruk op gelegd dat ze ook half Nederlands is. Ik hou mijn hart vast voor dit klimaat in Nederland en wat het met mijn kind gaat doen als ze opgroeit.

Sophie


 1. Arian # 1 
  1 jaar geleden

  Beste Sophie,

  Mijn vrouw en ik begrijpen precies wat je schrijft.
  Nederland is al enorm gemixed door onze avonturen in voormalig Indie en Suriname.
  Het is inderdaad dat deze volledig geassimileerde generaties dagelijks nog ervaren hoe het is anders te zijn.
  Laat je niet gek maken, er zijn veel lieve en verstandige mensen in dit land die goed weten wat belangrijk is.
  En geloof mij als ik je zeg dat er onder deze mensen er nog seeds heel veel zijn met het hart op de juiste plek.
  maak je niet teveel zorgen het komt goed.

  Veel liefs voor jullie mooie gezinnetje,
  Arian en Melinda

 2. nexus m. # 2 
  1 jaar geleden

  Beste Arian en Melinda,

  Zou ik breed op aantal contradicties van je lieve en zeker goedbedoelende bijdrage kunnen ingaan doch zou ik eerst een vraag willen stellen.

  (“Laat je niet gek maken, er zijn veel lieve en verstandige mensen in dit land die goed weten wat belangrijk is.”)

  Hoe is het gekomen dat deze “veel lieve en verstandige mensen” tijdens de jarenlange opkomst van Wilders en zijn dagelijkse gore, denigrerende, discriminerende uitspraken in de afgelopen pakweg 12 jaren nooit van zich hebben laten horen en Wilders nooit van helder tegenspraak hebben bediend?

 3. Ovide # 3 
  1 jaar geleden

  Er moet vaak een nadruk op gelegd worden. Suggesties over de vader en diens kleur zijn eigenlijk overbodig, daarom vind je het waarschijnlijk akelig

  Ze zeggen niet : mooi kindje, maar benadrukken meteen de afkomst van de vader, de kleur etc

  Het kan ook onhandigheid zijn en Nederlanders zijn nou eenmaal erg bot en gebekt, maar ik snap ergens je irritatie wel

  Ik was in Amsterdam bij de Surinamer, om wat te eten en een andere klant ging zo helemaal de lolbroek uithangen ” want zo doe n Surinamers, dat is de taal die ze spreken”

  Ook best irritant lijkt me, als je Surinamer bent, dat mensen je als lolbroek benaderen, terwijl je heus niet altijd ” de lollige Surinamer ” bent. Nu zijn Surinamers wel vaak grappig, maar door ze dus als clowntjes te behandelen word al gauw pijnlijk, al was het niet zo bedoelt.

 4. Ovide # 4 
  1 jaar geleden

  Maar racisme is niet aan/uit. Bij PVVers is het overduidelijk aanwezig en bij de VVD ook, maar bij mensen die per ongeluk bepaalde uitingen doen, is het anders. Als deze mensen meer weten, reageren ze misschien anders.

  Maar er zijn ook schemergebieden en gebieden die onbedoeld racistisch zijn. Iemand die een zwarte Piet speelt, niet wetende dat mensen dat niet leuk vinden , is anders dan de voorman van de NVU, die over “kut zwarten” spreekt. Er zijn vijftig tinten grijs. Een jongen die wit is en hiphop luisterd en het N woord gebruikt, omdat dat gaaf klinkt en hij niet weet waarom dat controversieel is, is ook weer niet een Donald Trump. Je hebt bewust en onbewust racisme.

  Mensen die nieuwsgierig en onwetend zijn gaan beginnen over kleur, omdat ze niet weten hoe beladen dit is. Ook omdat mensen niet weten van het slavernij verleden, politie repressie en dat hele pijnlijke gebied, dat je eigenlijk wilt vermijden bij een vluchtige ontmoeting.Mensen weten dit niet, omdat school alleen maar over blank heldendom spreekt, niet over zweepslagen en Black Panthers.

  Ik wist zelf ook pas sinds enkele jaren dat mensen zwarte piet niet leuk vinden, naja, dan doen we dus geen Pietje, zo moeilijk is het allemaal niet.

  Kan je mensen het kwalijk nemen dat ze onwetend zijn, als het onderwijs in dit land slecht is? En de media niet iedere waarheid portretteert ?

  Dus ja, er is racisme, maar in verschillende gradaties , waarop dan weer verschillend op gereageerd dient te worden.

 5. i # 5 
  1 jaar geleden

  Dag Sophie. Goed dat je dit deelt. Ik herken mij in je verhaal en dan vanuit een andere kant. Ik kom zelf oorspronkelijk niet uit Nederland, heb donker haar en bruine ogen. Ik heb kinderen gekregen met een blonde Nederlander met blauwe ogen. Mijn kinderen hebben zijn ogen. Heel nadrukkelijk zeggen mensen vaak in mijn bijzijn “oh wat hebben ze prachtige blauwe ogen” en “echt de ogen van je man”. Hun buitenproportionele positivisme en verbazing geven mij een naar gevoel. Door de blauwe ogen van mijn kinderen zo bizar te benadrukken en ‘goed te keuren’, voelt het alsof ze mijn afkomst afkeuren. En als moeder vind ik t zwaar omdat het zelfs voelt alsof ze mij niet volwaardige zien als de moeder van mijn eigen kinderen…. En het ‘onschuldige’ en ‘aardig bedoelend’ wat jij ook ervaart maakt t zo moeilijk er iets van te zeggen. Dan moet ik mij kwetsbaar opstellen en een conflict over mijn identiteit aangaan, terwijl zij zelf verantwoordelijk zijn voor mij zo doen voelen….

 6. Ovide # 6 
  1 jaar geleden

  Positivisme is een filosofische stroming, geen uitdrukking

 7. nexus m. # 7 
  1 jaar geleden

  Een van de pilaren van de Rechtstaat is bijvoorbeeld het rechtspraak waarbij men binnen een democratie rekening houdt met eerder vastgestelde juridische punten en rechterlijke uitspraken. Totalitaire regimes hebben dat niet.

  Wat jij hier alweer aanhaalt is de erg versleten adagio van “Wir haben es nicht gewussen” waarbij alle handen in onschuld worden gewassen. Dit benadering kun je enkel in ons land gebruiken hopend steeds gebruik van de algemene onwetenheid te maken. In de rest van de wereld gaat dit vlieger niet op.

  Mensen kennen haast overal de uitspraken van de Nuremberg proces en aanverwanten processen waarbij velen hebben toen geprobeerd deze uitdrukking te gebruiken omdat ze enkel goede bedoelingen hadden en hun eigen land hoog in het wandel hadden.

  Racisme, uitsluiting en discriminatie zijn misdaden tegen de menselijkheid en deze soort keukentafel argumenten van niet geweten te hebben zijn inmiddels volledig afgeschreven.

  Je hoeft enkel verder dan je achtertuin diep is het wereld in te kijken om te zien welke beeld Geert Wilders, die de grootste reclame voor ons land sinds jaren is, blijft scheppen dan mag je ze ook vertellen dat je niets van wist.

 8. Arian # 8 
  1 jaar geleden

  @Nexus M,
  Dat is een vraag die ook bij ons leeft.

  Helaas is racisme in onze beleving niet strikt een ‘wit privilege’.
  Marrokanen moeten soms niets hebben van Turken en beide weer soms niks van Antillianen en af en toe ook andersom.
  Ik denk dat teleurstelling in persoonlijke sfeer het moeilijk maakt een andere achtergrond te accepteren.
  Zelf denk ik dat spanningen in de financiele sfeer, dreigend verlies van werk en inkomen veel veroorzaakt.
  Ik heb als flexwerker na ruim twintig jaar een vaste baan te hebben gehad veel wantrouwen inmiddels ervaren.
  De arbeidsmarkt is ondanks mooie praatjes van het “beste kabinet van na de 2de wereldoorlog” nog steeds gespannen.
  Tel daarbij op dat om ons heen de wereld behoorlijk in brand staat en je zou het liefste de gordijnen thuis sluiten.
  Een reflex is om de blik dan maar naar binnen te richten en een sterk verlangen naar het verleden dringt zich op.
  Mensen verlangen naar een tijd waarin alles oke leek te gaan maar vergeten dat er ook crisis was eind jaren tachtig.
  Het is dan ook niet denkbeeldig dat je afkomst en achtergrond je sterk doen verlangen naar soortgenoten.
  Gelukkig ben ik als witte man ooit verliefd geworden op een Surinaamse vrouw en zijn al vijfentwintig jaar samen.
  Onze kinderen zijn zoals de aanleiding heeft gevormd op mijn eerste commentaar getint en dus niet roomblank/blond.
  Als ik op verjaardagen ben tref ik dezelfde zorgen en gelukkig ook hetzelfde verlangen naar een tijd toen alles beter leek te gaan.
  Maar laat je niks wijsmaken, toen was het klote en hadden we de centrumdemocraten en volksunie.
  Nu de pvv en in een voor het oog mildere naar minstens even gevaarlijke zo niet nog sluwer de vvd.
  Ik snap de boosheis Nexus M en jij bent een van die mensen waarover ik mijn kinderen al heb verteld dat ze bestaan.
  Mensen die het licht in hart dragen en niet bang zijn om zich hierover uit te spreken simpelweg omdat je niet anders kan.
  Ik groet u en hoop hoe bescheiden ook enigszins te hebben uitgelegd hoe wij jou vraag ervaren in ons dagelijks leven.

  Veel groetjes, Arian en Melinda.

 9. Ovide # 9 
  1 jaar geleden

  De eerste pilaar van de racisme piramide gaat uit van het accepteren van stereotypen . ” Marokkanen zijn lui” , “Hollanders zijn leuk” , ” Brabanders zijn vrolijk”, ” Afrikanen zijn goed in trommelen” de hele onzin. En ondanks dat dit natuurlijk extreem onzinnig is, zijn er veel mensen die zich er schuldig aan maken, heel veel mensen, maar ook vaak een beetje onnozele mensen.

  Op mijn sportclub , toen ik op de basisschool zat, noemde ze mijn vader “kanker Turk” omdat zijn haar donker is. Op dezelfde club hadden kleine jongetjes over “de zwarten die alles voor de witten verpesten”. Op de middelbare school had het VVD meisje van de klas het over een verloederd Afrika, aangezien iedereen daar lui is, waarop de gereformeerde juf haar vergeelde tanden ontblote en een stinkende nep grijns fabriceerde, in plaats van dat ze dit corrigeerde. Driehonderd miljoen mensen kunnen objectief gezien niet alle driehonderd miljoen ” lui” zijn. Toen ik met mijn broer en een donkere vriend ging tennissen en hoe we de baan werden afgeschopt omdat we “niet betaald hadden en er een zooitje van maakte” terwijl we natuurlijk wel gewoon betaald hadden.

  Waar ik op doel, racisme is ook een beetje onnozel. Als je een beetje nadenkt, dan snap je dat er zoveel Turken zijn als er individuen zijn in dat land.

  Onwetendheid , is dit een keuze ? Ja, we hebben het internet, maar wat als er nou een groot segment is van de samenleving dat liever niet echt diep zelf nadenkt, maar liever dingen doet en waarheden overneemt. Niet iedereen is geniaal, of is dit nu controversieel

  Mensen die christelijk opgroeien kunnen ook heel moeilijk afstand van Jezus nemen. Mensen die racistisch opgroeien kunnen geen afstand doen van het idee dat iedere Afrikaan graag op trommels speelt.

  Snap je mijn punt, in hoeverre kan je van mensen totale zelf educatie verwachten ? Als er helemaal geen aanknopingspunten zijn

  Ik ben opgegroeid tussen intellectuelen en heb geleerd waarom racisme onzinnig is. Maar niet iedereen heeft dat privilege, dat tegelijk ook een last is.

  Wat nou als je ouders laag opgeleid zijn, full Time werken en iedereen om je heen je verteld dat Marokkanen lui zijn . hoe breek je uit die mal, als dat je hele referentiekader is en je niet echt een denker bent

 10. Harry # 10 
  1 jaar geleden

  Ovide, uit je reacties meen ik te kunnen opmaken dat jij je wel erg aan het verdiepen bent in de psyche en de beweegredenen van mensen die zich racistisch opstellen. En je doet ook wel erg veel moeite om duidelijk te maken dat lang niet alle mensen die zich racistisch opstellen, dat zogenaamd niet bewust zouden doen. Het komt op mij nogal bagatelliserend over. Hele volksstammen in dit land zijn dag in dag uit bezig om racisme een soort onschuldige inhoud te geven en neer te zetten als “ook maar een mening van ook maar een mens”. In een land waar een extreem-rechtse partij als de PVV de grootste dreigt te worden en waar ook de rest van de partijen bezig zijn met hetzes en beleid tegen vluchtelingen en migranten, sla je de verkeerde weg in als je je energie er vooral in steekt om het dominante racistische vertoog het voordeel van de twijfel te geven, als je racistisch geblaat en geweld vooral beschrijft als een soort onwetendheid. Het debat moet niet gaan om die vermeende onwetendheid, denk ik. De discussie moet draaien om de vraag op welke manier we het heersende racisme het beste kunnen bestrijden en om de vraag wie dan die strijd gaat oppakken, met welke middelen, vanuit welke positie. Racisme is namelijk geen mening, maar een misdaad. En tegen die misdaad moet actief worden opgetreden, dag in dag uit.

 11. Ovide # 11 
  1 jaar geleden

  Ohh, maar ik zeg ook niet dat racisme een mening is, dat hoor je mij nergens zeggen. Ik vind het ook meer dan logisch dat het met de harde hand aangepakt wordt.

  Er is een verschil tussen racist zijn en daarvoor uitkomen, een strikte rassenleer in stand houden, tegenover deel uitmaken van een cultuur waarbinnen bepaalde uitwassen hun oorsprong in racisme hebben. De eerste laag van de piramide van het racisme , of het seksisme, het fundament hiervan. Als je om je heen kijkt zie je dat heel veel zaken binnen dit fundament passen. De persoon die zwarte Piet speelt, terwijl deze persoon weet dat dit kwetsend kan zijn, is anders dan de persoon die hier niet eens over nagedacht heeft en moet dus anders benadert worden, met de harde hand. De ouder die met zijn/haar kinderen naar een film gaat waarin den of andere koloniale slachter verheerlijkt wordt, is wel deel van een racistische cultuur, maar is nog niet die hardware. Deze persoon dient dus kennis te krijgen. Krijgt deze persoon bij voorbaat al agressie, dan drijf je die persoon in de handen van de PVV/NVU

  Daarnaast, het vraagstuk van de verantwoordelijkheid en de vrije wil in het racisme etc, is een andere discussie eigenlijk.

  De mensen als pvvers en NVU mensen daarentegen, moeten bestreden aangepakt worden, zoals AFA dat doet.

  Dus de software van het racisme moet omgebogen worden, de hardware moet fysiek bestreden worden, met de blokkades van demonstraties etc

 12. Ebony and Ivory # 12 
  1 jaar geleden

  Och, toen een donker echtpaar onlangs behalve een zwartharig kind ook een blondharig kind ter wereld bracht haalde dit zelfs de krant. Wat een discriminatie van blonde mensen!

  De moraal van het verhaal: Mensen verwachten donkere kinderen van donkere ouders en lichte kinderen van lichte ouders. Is het anders dan valt dat op en kan allicht een opmerking volgen, zoals mensen op allerlei manieren hun verast zijn verbaliseren. Discriminatie zien in bovenstaande ervaringen is spijkers op laag water zoeken.

 13. nexus m.. # 13 
  1 jaar geleden

  Mooie discussie die het ware aard van onze superieure cultuur laat zien.
  Of is het echt superieur als het allemaal uit onwetendheid en platitudes voorkomt? Ovide?

  Beste Arian, er kwam reeds ter sprake dat je reactie tenminste iets onsamenhangend is.
  Je verklaart “Laat je niet gek maken, er zijn veel lieve en verstandige mensen in dit land die goed weten wat belangrijk is.”
  Daarnaast laat je doorschermen dat de buitenlanders toch het probleem zijn.

  Ken je geen progressieve politici in Nederland die jou en je dierbaren kunnen vertellen dat het toelaten van grote stromen goedkope buitenlandse arbeidskrachten, die je steeds concurreren, kwestie van doelgerichte neoliberale politiek is voor lagere salarissen tegenover exorbitante winsten voor de 1%?

  Wat is er eigenlijk belangrijk?

 14. Ovide # 14 
  1 jaar geleden

  Waar beschuldig je me nou van Nexus?…..

 15. Ovide # 15 
  1 jaar geleden

  Ebony

  Ik was er niet bij, kan dus niet zeggen of dit racistisch was

  Het benadrukken van ras is misschien gewoon een beladen onderwerp, wat je liever vermijd. Ja.

  Daarnaast is een opmerking over donker haar nou ook weer niet de Holocaust

 16. Ebony and Ivory # 16 
  1 jaar geleden

  @Ovide: Dat ik hier op dit onderwerp reageer toont dat het niet een onderwerp is dat ik liever vermijd. Maar aangezien je je reactie direct op mijn persoon speelt lijkt een inhoudelijke discussie iets te zijn wat jij liever vermijdt.

  En een opmerking over donker / blond haar is inderdaad evenmin de holocaust als een opmerking over donkere ogen. Wat is je punt?

 17. nexus m. # 17 
  1 jaar geleden

  (“Waar beschuldig je me nou van Nexus?…..”)

  Waar heb je over beschuldigingen gelezen?

  Of is het je strikt eigen gevoel dat je steeds met een bepaalde schuld rondloopt?
  In ieder geval heb je de discussie afgebroken, dank je.

 18. Ovide # 18 
  1 jaar geleden

  De discussie gaat eigenlijk over, is iets als het ras opmerken van iemand al racisme ?

  Nee, het is geen full blown racisme, maar het is wel arbitrair en beladen, in een tijd waarin gekleurde mensen in het nauw gedreven zijn. Ras benadrukken herinnert dan aan alle commotie bdie verbonden is aan je afkomst.

  Racisme is iemand op basis van kleur anders behandelen. Het zwarte kindje analyseren en over de kenmerken beginnen, doen we dit ook bij witte kindjes ? Nee, maar we vergelijken het wel met de ouders. Als een van die ouders donker is, worden de donkere aspecten afgezet tegen de lichte. Zodra het alleen niet meer over het kindje gaat, maat over jou man, dan komt het wel in de buurt van racistische tendensen.

  Merk je de vader op bij een licht iemand ? Dit kind is zo licht, het is vast van een lichte vader. Nee, dat zou men niet doen, want het spreekt voor zich. Het suggereert de sociale positie van het kind en jou relatie in general en gaat dus niet over het kind, maar jou maatschappelijke positie. In die zin is het een steek onder de riem, maar een verborgen.

  Ik zou dit persoonlijk nooit doen, omdat het irrelevant is. Als je begint over adoptie en vaders etc, dat gaat mij niets aan. Maar zo zijn Hollanders, altijd een nieuwsgierige grote bek hebben ze klaar.

  Het is dus benadrukken van je afkomst en het heeft dus racistische aanknopingspunten, maar op een verdekte,ondoorzichtige manier.

 19. Eric # 19 
  1 jaar geleden

  Ovide, je probeert je hier voor te doen als een soort racisme-expert, maar daarin ben je bepaald niet erg succesvol.

  De eerste pilaar van de racisme piramide gaat uit van het accepteren van stereotypen . ” Marokkanen zijn lui” , “Hollanders zijn leuk” , ” Brabanders zijn vrolijk”, ” Afrikanen zijn goed in trommelen” de hele onzin. En ondanks dat dit natuurlijk extreem onzinnig is, zijn er veel mensen die zich er schuldig aan maken, heel veel mensen, maar ook vaak een beetje onnozele mensen.

  Zo schrijf je. Dat onnozele lijkt vooral op jezelf gericht, want welk stereotype verkondig je in een van je vele andere reacties in deze draad?

  Nu zijn Surinamers wel vaak grappig (…)

  Met je pilarenverhaal kan ik niet veel. Racisme gaat niet in eerste instantie om ‘meningen’ maar om structurele machtsverhoudingen.

  Onnozel is ook deze opmerking, lijkt het:

  Daarnaast is een opmerking over donker haar nou ook weer niet de Holocaust

  Natuurlijk, dat weet iedereen. Maar het probleem hier is dat jij jezelf (als witte) tot een soort scheidsrechter wil maken van wat ‘erg’ racisme is en wat niet.

 20. Eric # 20 
  1 jaar geleden

  Beste Ovide of Sarah Palin, we gaan je reacties niet meer toelaten voorlopig.

  Je hebt ons de afgelopen twee, drie weken uitgemaakt voor onder meer (!) “identiteit Jehova’s, “een Maoïstische sekte”, “achterhaalde sekte”, “een DDR-blog”, “identiteitenpolitie” en vrienden van de extreem-rechtse organisatie “identitair verzet” . Reacties waarin je zo tekeer ging laten we vanzelfsprekend al niet door, maar nu is de grens bereikt en publiceren we helemaal geen reacties meer van jou.

  Zoals eerder zal je dan gaan roepen “censuur! censuur!”, maar het staat je helemaal vrij om elders te discussiëren en te schelden, of om een eigen site te beginnen. Dus van censuur is geen sprake. Het gaat hier om ons recht om zelf te bepalen wat we publiceren.

  Ook beweerde je dat we nergens zouden komen als we niet met “andere linksen” en specifiek met jou zouden debatteren, maar ook hier bepalen we zelf wel met welke van de 7 miljard mensen we het het meest zinvol achten om debatten te voeren om verder te komen in onze strijd. Op dit moment hoor jij daar niet bij.

 21. Arian # 21 
  1 jaar geleden

  @Nexus,
  Haal geen dingen in je hoofd die er niet zijn.
  Wat jij tussen de regels leest is jouw zaak en hou dat bij jezelf, niemand heeft baat bij jouw beleving van wat er staat.
  Tenzij het expliciet wordt genoemd en geuit maar dat is hier duidelijk NIET het geval dus stop met deze onzin.
  Ik verzeker jou dat ik geen enkele buitenlander als potentieel probleem laat doorschemeren ook al denk jij dat te lezen.
  Wat ik schreef in mijn eerste reactie was oprecht bedoelt als een uiting van begrip, immers bij ons speelde hetzelfde.
  Maar ik had nooit kunnen vermoedden dat onze goedbedoelde reactie zo moet worden verdedigd dit is niet okey !
  Vanmorgen heeft mijn vrouw gereageerd en naar het schijnt is hetgeen zij schreef in emotionele toestand niet geplaats.
  Misschien is dat maar beter zo, maar ik betwijfel of ik hier ooit nog terugkeer om mee te denken aan ons gezamenlijk doel.

  Ik wens iedereen sterke en wijsheid, het ga jullie goed maar wij haken af.
  Arian en Melinda

 22. Eric # 22 
  1 jaar geleden

  Vanmorgen heeft mijn vrouw gereageerd en naar het schijnt is hetgeen zij schreef in emotionele toestand niet geplaats.

  Nee hoor, we hebben vandaag geen reacties geweigerd. Dan moet er bij haar iets mis gegaan zijn…

 23. Eric # 23 
  1 jaar geleden

  Discriminatie zien in bovenstaande ervaringen is spijkers op laag water zoeken.

  Dat zeggen witte mensen zo ontzettend vaak als ze weigeren onder ogen te zien dat iets racistisch zou kunnen zijn. Racisme is trouwens ook al zo’n woord dat veel witte mensen liever niet in de mond nemen. Dan zeggen ze liever discriminatie, wat natuurlijk iets heel anders, iets wat veel fundamenteler en systematischer is.

  Overigens gaat het er bij de genoemde voorbeelden niet om dat er onderscheid gemaakt wordt, of dat mensen een kind met een andere kleur verwachten, maar om het feit dat het niet-witte aspect overduidelijk minder gewaardeerd wordt dan het witte.

  Wat een afleidingsmanoeuvres allemaal…

 24. Ebony and Ivory # 24 
  1 jaar geleden

  Eric, ik zie in jouw reactie nogal wat stigmatisering van witte mensen. Die zouden weigeren iets onder ogen te zien of weigeren bepaalde woorden in de mond te nemen. Als zoiets over zwarte mensen gezegd zou zijn dan had je dergelijke opmerkingen vast ‘racisme’ genoemd.

  En dat niet-witte aspecten bij een baby minder gewaardeerd zouden worden dan witte aspecten blijkt geenszins uit de voorbeelden. Ik zie daar neutrale uitingen van verbazing in. Net zoals het blonde jongetje van het donkere echtpaar zoveel verbazing wekte dat het de krant zelfs haalde. Jij noemt je eigen interpretatie van die opmerkingen ‘feiten’, maar het is gewoon wat jij er in ziet met een racismebril op je neus.

  Ik zie dus vooral in het artikel en in jouw reactie ‘afleidingsmanoeuvres’.

 25. D # 25 
  1 jaar geleden

  Als witte toch even reageren,

  Wat heerlijk om te horen dat als je per ongeluk bent geboren met een wit kleurtje dat je dan ook meteen racist bent.
  Geldt dat ook voor jouw. Schaam je je zo erg voor het feit dat je wit bent, dat je vanuit je wittte privilege denkt dat je in staat bent om te begrijpen wat het is om niet wit te zijn in een witte samenleving?

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*