Steun de Leidse Vrijplaats in coronatijd!

Ook de Leidse Vrijplaats, waar Doorbraak een kantoorruimte heeft, ondervindt de impact van de coronacrisis. Het besluit van de Vrijplaats om in verband met het coronavirus voorlopig geen publieksactiviteiten meer te organiseren, betekent dat het centrum al een flink aantal weken een fors deel van de inkomsten mist. Steun de Vrijplaats daarom met een eenmalige of periodieke donatie.

Al zo’n acht jaar wordt er door de vrijwilligers van de Vrijplaats, een samenwerkingsverband van politieke, culturele en sociaal-maatschappelijke organisaties, hard gewerkt aan de renovatie van het eigen gebouw aan de Middelstegracht 36 in Leiden. In 2015 nam Doorbraak intrek in het prachtige kantoor op de tweede verdieping aan de linkerkant van het gebouw. Dat kantoor was toen door de klusploeg gebruiksklaar gemaakt. Sindsdien vordert de renovatie in de rest van de Vrijplaats gestaag. De komende tijd gaan de klussers de bouw afronden van de nieuwe ontmoetingsruimte, van Theater De Generator en van de Weggeefwinkel.

De Vrijplaats laat daarover weten: “Concreet heeft dit tot gevolg dat er de komende maanden geen concerten in de Vrijplaats zijn en het eetcafé (donderdag en zaterdag) en de Weggeefwinkel voorlopig gesloten blijven. Theater de Generator is online actief met onder meer ‘Makers in Quarantaine’. Wanneer de bouw van het theater – dat zich in een vergevorderd stadium bevindt – wordt afgerond, worden de optredens in het theater hervat. Het spreekuur van De Fabel van de Illegaal vindt eveneens doorgang en ook de werkzaamheden van de andere groepen gaan ‘gewoon’ door. Het vooruitzicht dat de Vrijplaats begin volgend jaar in volle glorie kan worden geopend, heeft bij velen van ons weer een lach op het gezicht getoverd. We kunnen – binnen de perken van wat veilig is – aan de slag! Tegelijkertijd is het natuurlijk jammer dat er voorlopig veel minder publieksactiviteiten zijn. Ook wij willen niets lievers dan zo snel mogelijk volledig open. En om dat mogelijk te maken hebben we jouw steun nodig. Dat kan in de vorm van hulp bij het klussen (mail naar vrijwilliger@vrijplaatsleiden.nl als je wilt helpen). En dat kan door te doneren.”

Wie de Vrijplaats financieel wil steunen, kan eenmalig of periodiek geld overmaken naar bankrekening NL77RABO0118903403 t.n.v. SVK o.v.v. “Ik steun de #724meter Vrijplaats”.

Harry Westerink