Stuur net als actiegroep Theater voor Iedereen protestbrieven tegen Zwarte Piet in Zwolle!

Logo
Logo

Evenals in 2017 protesteert de actiegroep Theater voor Iedereen ook dit jaar tegen de aanwezigheid van de Zwarte Piet-figuur in Zwolle. De actiegroep roept op om de onderstaande brief te sturen naar de gemeente Zwolle, het Zwollefonds en de Stichting Evenementen Zwolle (SEZ). Dat heeft Doorbraak inmiddels gedaan.

Harry Westerink

Aangezien u de organisatoren en sponsoren van de Sinterklaasintocht van 2018 bent, richten we deze brief tot u. Tot onze spijt is ook dit jaar weer gekozen voor een intocht van Sinterklaas vergezeld door Zwarte Pieten, ondanks jarenlange discussie en verzet vanuit een steeds groter wordend deel van de samenleving. Door toch voor Zwarte Pieten te kiezen neemt de organisatie, en de organisaties die deze intocht financieren, een niet te verdedigen stelling vóór Zwarte Piet in. Gelukkig is het nog niet te laat om de zwarte schmink te laten staan.

Als gemeente Zwolle, het Zwollefonds en de SEZ hebben jullie ons inziens een verantwoordelijkheid om Sinterklaas een feest te laten zijn waar iedere inwoner van Zwolle van kan genieten. Op dit moment is dat niet zo en laat u een groot deel van Zwolle in de kou staan. Zwarte Piet kan niet in een samenleving die wil dat iedereen zich er thuis voelt. De VN heeft gerapporteerd dat Zwarte Piet in direct verband met het Nederlandse slavernijverleden staat, het College voor de Rechten van de Mens noemde Zwarte Piet “een negatief stereotype van mensen met een donkere huidskleur” en de Kinderombudsman noemde Zwarte Piet in strijd met kinderrechten. Na jaren protest lijkt er langzaam maar zeker verandering plaats te vinden. In Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, is Zwarte Piet afgeschaft. Waarom zouden we in Zwolle vast willen houden aan een racistische karikatuur?

De burgemeester stelde het volgende in zijn nieuwjaarsrede begin dit jaar: “Onze diversiteit geeft kleur aan de stad. Als je maar niet langs elkaar leeft en ook een keer uit die bubbel stapt. Elkaar kennen is het begin van elkaar begrijpen én respecteren.” De burgemeester roept hier dus op tot respect en het buiten de eigen bubbel treden. Het respecteren van de wens van duizenden mensen om hun kinderen niet slachtoffer te laten worden van een racistische karikatuur lijkt ons een mooi begin voor de burgemeester om uit zijn eigen bubbel te stappen, en de rest van de stad hierin mee te nemen. Ook het Zwollefonds pretendeert er voor iedereen te zijn, en te werken aan een “bruisende, schone, gastvrije en veilige binnenstad”. Een feest waarin gebruik gemaakt wordt van de racistische figuur Zwarte Piet draagt helaas niet bij aan een gastvrije en veilige binnenstad, maar aan het tegenovergestelde.

Verder is het volgens ons zo dat Zwolle altijd de ambitie heeft om cultureel voorop te lopen in de regio. Hiermee laat zij echter zien dat zij juist achterloopt en de voorbeelden en adviezen van meer progressieve steden en adviesorganen in de wind slaat. Zwolle laat een mooie kans liggen om constructief het voortouw te nemen als hoofdstad van de provincie Overijssel.

Beste gemeente, Zwollefonds, SEZ, wij hebben wat vragen aan jullie. Voor wie is het Sinterklaasfeest gastvrij en veilig? Is het Zwollefonds er echt voor iedereen? Wil de gemeente rechtstreeks (of indirect via het Zwollefonds) geld blijven geven aan een intocht die onveiligheid creëert en racistische beelden blijft verspreiden? Of wil de gemeente Zwolle een stad voor iedereen zijn, waar mensen niet gediscrimineerd worden, waar alle kinderen zich veilig voelen om zich te ontplooien en gelukkig te worden? Zijn jullie bereid om Zwolle mee te nemen naar een mooie toekomst waarin Zwarte Piet niet thuishoort? Voor het plezier van alle kinderen: willen jullie Roetveegpieten in plaats van Zwarte Pieten gebruiken, de gouden oorbellen opbergen, de afropruiken in de ban doen en de rode lippenstift aan de wilgen hangen?

Stuur deze brief, of een eigen versie ervan, naar de onderstaande personen. Denk eraan om de brief te ondertekenen met je eigen naam of de naam van je organisatie. En verspreid de brief zoveel mogelijk verder.

Stichting Evenementen Zwolle (organisator van de Sinterklaasintocht in Zwolle)

Vul hier het contactformulier in

Zwollefonds (financierder van de Sinterklaasintocht in Zwolle)

Vul hier het contactformulier in.

College van B&W van de gemeente Zwolle

Burgemeester Henk Jan Meijer
H.J.Meijer1@zwolle.nl

Wethouder Michiel van Willigen
MWJ.van.Willigen@zwolle.nl

Wethouder Ed Anker
EW.Anker@zwolle.nl

Wethouder René de Heer
RE.de.Heer@zwolle.nl

Wethouder Klaas Sloots
K.Sloots@zwolle.nl

Wethouder Monique Schuttenbeld
HMM.Schuttenbeld@zwolle.nl

Wethouder William Dogger
W.Dogger@zwolle.nl

Gemeentesecretaris Ingrid Geveke
I.Geveke@zwolle.nl

Gemeenteraad van Zwolle

Raadsgriffie
raadsgriffie@zwolle.nl

ChristenUnie-raadsleden

Gerdien Rots
Gerdien@christenuniezwolle.nl

Ruth Stoorvogel
Ruth@christenuniezwolle.nl

Reinier Mulder
Reinier@christenuniezwolle.nl

Jolien Elshof-Rook
Jolien@christenuniezwolle.nl

Wietse de Boer
Wietse@christenuniezwolle.nl

Ruben van de Belt
Ruben@christenuniezwolle.nl

Jacob Raap
Jacob@christenuniezwolle.nl

GroenLinks-raadsleden

Remko de Paus
R.depaus@groenlinkszwolle.nl

Sylvana Rikkert
s.rikkert@groenlinkszwolle.nl

Norman Finies
N.finies@groenlinkszwolle.nl

Patrick Pelman
p.pelman@groenlinkszwolle.nl

Margriet Leest
m.leest@groenlinkszwolle.nl

Eildert Noorda
E.noorda@groenlinkszwolle.nl

Lennart Hartman
L.hartman@groenlinkszwolle.nl

Swollwacht-raadsleden

Ron Klappe
r.klappe@swollwacht.nl

Silvia Bruggenkamp
s.bruggenkamp@swollwacht.nl

Marcel Mulder
m.mulder@swollwacht.nl

Jeffrey Satoor de Rootas
j.satoorderootas@swollwacht.nl

Evelina Bijleveld-Klaassen
e.bijleveld@swollwacht.nl

Guido Pasman
g.pasman@swollwacht.nl

VVD-raadsleden

Johran Willegers
Jwillegers@gmail.com

Hans Wijnen
wijne035@gmail.com

Thom van campen
Thomvcampen@gmail.com

Annemee van de Klundert
Annemee.vandeklundert@gmail.com

Jolanda Kok
j.n.m.kok@hotmail.com

CDA-raadsleden

Leo Elfers
l.v.elfers@gmail.com

Jan Nabers
G.j.nabers@kpnmail.nl

Margriet Boersma
Margriet_bo@hotmail.com

Arjan Spaans
Arjan@CDAZwolle.nl

D66-raadsleden

Sonja Paauw
S.n.c.paauw@planet.nl

Claudia van Bruggen
Claudiavanbruggen@gmail.com

David Hof
hofdavid@gmail.com

Jan Brink
jebrink@xs4all.nl

PvdA-raadsleden

Youcef Ben Ali
ybenali@live.nl

Patty Wolthof
Patty.wolthof@gmail.com

Mart Oude Egbrink
Martoudeegbrink@gmail.com

Eefke Meijerink
Eefkemeijerink@gmail.com

SP-raadsleden

Sandra Drost
sandradrost@outlook.com

Brammert Geerling
B.j.geerling@gmail.com