Teken de petitie om het racistische lied “Hanky Panky Shanghai” in de ban te doen!

Stichting Asian Raisins, die racisme bestrijdt jegens Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland, heeft een campagne opgezet om het lied “Hanky Panky Shanghai” in de ban te doen. “Een verjaardag vier je met taart, cadeaus en speciale liedjes om de jarige in de schijnwerpers te zetten. Toch? Maar soms slaan die liedjes de plank helemaal mis. Zoals het zogenaamde verjaardagslied ‘Hanky Panky Shanghai’ dat is ontstaan uit racistische stereotypen. Het lied laat zien dat anti-Oost- en Zuidoost-Aziatisch racisme genormaliseerd is in Nederland. Dat moet stoppen”, aldus Asian Raisins. De campagne, die tot doel heeft om het lied in de ban te doen op scholen en bij PABO-opleidingen, wordt ondersteund door een petitie die iedereen kan ondertekenen.

Uit de tekst bij de petitie: “Wij Aziatische Nederlanders en iedereen die voor een inclusieve samenleving staat, constateren:

  • Dat veel Aziatische Nederlanders ‘Hanky Panky Shanghai’ als ongemakkelijk en pijnlijk ervaren.
  • Het trekken van spl**togen tijdens het zingen reduceert veel kinderen van Aziatische afkomst tot racistische stereotypen met verstrekkende gevolgen.
  • Veel Aziatisch-Nederlandse kinderen worden niet geaccepteerd en kunnen zich schamen voor hun eigen afkomst, uiterlijk en gevoelens.
  • Dit lied normaliseert anti-Aziatisch racisme op jonge leeftijd.

En verzoeken:

  • Een leuk verjaardagsfeest voor alle kinderen!
  • Dat het lied ‘Hanky Panky Shanghai’ niet meer op basisscholen en PABO-opleidingen wordt gezongen en aangeleerd.

Verder willen wij:

  • Een gesprek over anti-Aziatisch racisme en uitsluiting beginnen met scholen, docenten, PABO’s, studenten en ouders.”

Je kunt de petitie hier ondertekenen.

Harry Westerink