Zwarte Piet is racisme

Zwarte Piet is racisme.

Voorafgaand aan de lokale Sinterklaasintocht op 17 november had de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls in felle bewoordingen laten weten dat Kick Out Zwarte Piet (KOZP) niet op die dag mocht komen demonstreren tegen de racistische karikatuur. Daarmee schond de burgemeester het grondrecht van vrijheid van meningsuiting en betoging.

“Ik heb groot respect voor iedereen met welke opvatting dan ook, maar ga niet die zaterdag van de intocht daarvoor gebruiken”, aldus Bruls. “Als je wilt demonstreren, kom dan op een ander moment. En één ding moge duidelijk zijn, mocht het zover komen, ik zal niet toestaan dat er op of langs de route gedemonstreerd wordt.” Extreem-rechtse hooligans van de voetbalclub NEC dreigden de anti-racisten met geweld. “Geen anti-Zwarte Pieten-actie in Nijmegen. Schop ze de stad uit”, was hun boodschap. Bruls toonde zich openlijk solidair met de racistische fans: “Ik ben het nooit eens met hooligans van NEC, maar ik ben wel blij dat zij inderdaad ook wel snappen dat dit een goed standpunt is.” En zo veegde de Nijmeegse burgemeester de vloer aan met het demonstratierecht, een recht dat bij acties tegen de Zwarte Piet-figuur al heel vaak onder vuur is komen te liggen. Na de intocht maakte hij het nog bonter, door nu al te stellen dat er volgend jaar óók niet gedemonstreerd zal mogen worden op de dag van de intocht.

Klaas Dijkhoff, voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, ging nog een stapje verder. Na de massale agressie en intimidatie van extreem-rechtsen tegen activisten tegen Zwarte Piet op 17 en 18 november liet hij doodleuk weten dat demonstraties tegen Zwarte Piet voortaan helemaal verboden zouden moeten worden, vanaf de dag van de intocht (in november) tot en met de pakjesavond op 5 december. Zijn partijgenoot premier Mark Rutte ging meteen maar helemaal op de dictatoriale toer door te roepen dat zelfs discussie over Zwarte Piet niet meer zou mogen worden gevoerd “terwijl Sinterklaas in het land is”.

Tegen die achtergrond roepen we op om de petitie “365 dagen per jaar gebruik maken van ons demonstratierecht” te tekenen. “Naar aanleiding van de recentelijke uitspraken in de media van burgemeester Bruls van Nijmegen: ‘Ook volgend jaar geen plek demonstranten langs route intocht’ roepen wij iedere burger van ons land op en met name de Nijmeegse bewoners die staan voor grondrechten”, aldus de opstellers ervan.

Harry Westerink


 1. Malti Anju # 1 
  2 maanden geleden

  Demonstratierecht is een grondrecht. 365 dagen per jaar, 24 uur per dag

 2. Danielle Mellenberg # 2 
  2 maanden geleden

  Omdat IEDEREEN mee mag doen en omdat het niet alleen over de pietendiscussie gaat, maar om veel verdergaande misstanden zoals de walgelijk racistische uitingen en grondrechten zoals het recht om te mogen demonstreren. Wanneer je demonstraties wil voorkomen, ga dat het debat over het zwaar uit de hand lopende racisme maar aan en wacht daar ook niet mee tot eind oktober.

 3. Gert van der Straaten # 3 
  2 maanden geleden

  En Bruls moet aftreden!

 4. Condor # 4 
  2 maanden geleden

  Wat mij steeds meer zorgen baart is dat we generaties van bestuurders en politici krijgen en hebben, die niet veel meer op hebben met democratie en vrijheid van denken en meningsuiting. Ook grote gedeelten van de Nederlandse bevolking hebben er niet veel meer mee op.

  We hebben nu meerdere grote partijen die openlijk en zonder schaamte levensgevaarlijke ondemocratische zaken propageren.
  Verbod op een geloof en boek, de koran, verbod op demonstraties van zwarte Piet. Invoering dwangarbeid (arbeitseinzats). Het rechteloos en monddood maken van groepen van mensen. Het schaamteloze graaien van banken en multinationals tollereren. Afbreken van sociale zekerheden, en goedkope toegang tot juridische bijstand. Kan zo nog uren doorgaan.

  Ik kan het wel verklaren. De generaties van huidige bestuurders en politici hebben de Tweede Wereldoorlog bij lange na niet meegemaakt, en zijn kennelijk vergeten waarom die oorlog er was. Die oorlog was een strijd op leven en dood tegen tirannie, uitbuiting, vernietiging en totalitairisme.

  Mijn oma waarschuwde mij al tientallen jaren geleden voor de benamingen van politieke partijen en landen.
  Enkele voorbeelden waarin die partijen en landen het tegenovergestelde doen van wat hun benaming beloofden.
  DDR (Deutsche Democratische Republiek), Noord Korea (Democratische Volksrepubliek Korea), Sovjet Unie The Union of Soviet Socialist Republics (USSR), De Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP), helaas ben ik bang dat de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie).PVV ( Partij voor de Vrijheid), Forum voor Democratie , CDA (Christen-Democratisch Appèl) etc zich steeds meer in het trieste rijtje kunnen gaan scharen als dit zo doorgaat.

  Misschien dat ik er alerter op ben omdat ik uit een land kom waar op papier het ook heel democratisch leek, maar de praktijk weerbarstiger was en is. Nu is het een complete dictatuur.

  Mijn allergrootste angst is om te moeten gaan leven in een Orwelliaans Kafkaiaanse staat en samenleving.
  Ik zie het steeds meer, beetje bij beetje die kant op gaan.

  Condor

 5. Paul # 5 
  2 maanden geleden

  Volledig mee eens goede actie ik heb zojuist getekend, succes.

 6. nexus m. # 6 
  2 maanden geleden

  Het is te bizar voor woorden dat wij de burgers moeten voor de basis mensen rechten midden in de EU pal gaan staan terwijl wij een regering hebben gekozen die de mensen rechten voor ons verplicht zou moeten verdedigen, terwijl extreem-rechts ze op alle fronten probeert aan te vallen.

  Tenslotte verbaast mij dit niet grenzeloos gelet op het feit dat de ultimatieve neoliberalisme voor het eerst onder de dictatuur van Pinochet in Chile toegepast werd waarop Milton Friedman de Nobel prijs ervoor kreeg.

  Blijkens dit feit is de ultimatieve neoliberalisme, waar de VVD in ons land naar streeft, in de praktijk niet mogelijk zonder steun van dictatoriale maatregelen, oftewel opzeggen van de basis mensenrechten. Waarvan acte.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*