Teken de petitie tegen de verkwanseling van het demonstratierecht in Nijmegen (en de rest van Nederland)

Zwarte Piet is racisme
Zwarte Piet is racisme.

Voorafgaand aan de lokale Sinterklaasintocht op 17 november had de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls in felle bewoordingen laten weten dat Kick Out Zwarte Piet (KOZP) niet op die dag mocht komen demonstreren tegen de racistische karikatuur. Daarmee schond de burgemeester het grondrecht van vrijheid van meningsuiting en betoging.

“Ik heb groot respect voor iedereen met welke opvatting dan ook, maar ga niet die zaterdag van de intocht daarvoor gebruiken”, aldus Bruls. “Als je wilt demonstreren, kom dan op een ander moment. En één ding moge duidelijk zijn, mocht het zover komen, ik zal niet toestaan dat er op of langs de route gedemonstreerd wordt.” Extreem-rechtse hooligans van de voetbalclub NEC dreigden de anti-racisten met geweld. “Geen anti-Zwarte Pieten-actie in Nijmegen. Schop ze de stad uit”, was hun boodschap. Bruls toonde zich openlijk solidair met de racistische fans: “Ik ben het nooit eens met hooligans van NEC, maar ik ben wel blij dat zij inderdaad ook wel snappen dat dit een goed standpunt is.” En zo veegde de Nijmeegse burgemeester de vloer aan met het demonstratierecht, een recht dat bij acties tegen de Zwarte Piet-figuur al heel vaak onder vuur is komen te liggen. Na de intocht maakte hij het nog bonter, door nu al te stellen dat er volgend jaar óók niet gedemonstreerd zal mogen worden op de dag van de intocht.

Klaas Dijkhoff, voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, ging nog een stapje verder. Na de massale agressie en intimidatie van extreem-rechtsen tegen activisten tegen Zwarte Piet op 17 en 18 november liet hij doodleuk weten dat demonstraties tegen Zwarte Piet voortaan helemaal verboden zouden moeten worden, vanaf de dag van de intocht (in november) tot en met de pakjesavond op 5 december. Zijn partijgenoot premier Mark Rutte ging meteen maar helemaal op de dictatoriale toer door te roepen dat zelfs discussie over Zwarte Piet niet meer zou mogen worden gevoerd “terwijl Sinterklaas in het land is”.

Tegen die achtergrond roepen we op om de petitie “365 dagen per jaar gebruik maken van ons demonstratierecht” te tekenen. “Naar aanleiding van de recentelijke uitspraken in de media van burgemeester Bruls van Nijmegen: ‘Ook volgend jaar geen plek demonstranten langs route intocht’ roepen wij iedere burger van ons land op en met name de Nijmeegse bewoners die staan voor grondrechten”, aldus de opstellers ervan.

Harry Westerink