Teken de petitie tegen Europa’s dodelijke grensleger Frontex!

Op dinsdag 13 juni is het ondenkbare gebeurd. Honderden mensen, velen van hen kinderen, verdronken nadat een overvolle boot kapseisde. De Europese grenspolitie Frontex heeft samen met de Griekse kustwacht 14 uur toegekeken en niks gedaan”, aldus De GoedeZaak, die onlangs een petitie heeft gelanceerd onder het motto “Red levens, stop Frontex. Nooit meer dodelijke pushbacks”. Ondersteun de strijd tegen de politiek van migratiebeheersing en onderteken de petitie tegen Frontex.

De petitietekst vervolgt met: “Deze ramp is uitzonderlijk groot, maar helaas geen uitzondering. Al jaren zijn er tragische rampen op de Middellandse Zee en is het zelfs door de paus omgedoopt tot het ‘grootste kerkhof van Europa’. Het is zelfs de dodelijkste grens ter wereld. Tegelijkertijd juicht Nederland de uitbreiding van Frontex, berucht om meerdere pushbacks, alleen maar toe.

De ondertekenaars van deze petitie roepen het kabinet op om onmiddellijk te stoppen met het financieren en faciliteren van Frontex met middelen en personeel. De bijdrage van Nederland aan Frontex is groot, maar deze middelen kunnen veel beter worden ingezet om mensen die aankomen in Europa opvang en veiligheid te bieden. Daarom roepen we op om deze bijdragen te besteden aan levensreddende initiatieven.

Deze petitie hangt samen met een breed initiatief van mensenrechtenactivisten en organisaties in heel Europa. Ons doel is om een einde te maken aan Frontex en daarmee ook een einde aan Fort Europa. Vluchtelingen hebben recht op een veilig onderkomen, niet een dodelijke grensbewaking. Stop Frontex!”

Je kunt de petitie hier ondertekenen.

Harry Westerink