Teken ook de petitie tegen het Zwarte Piet-racisme en de hypocrisie van Bol.com

Onlangs heeft de InterNational AntiRacist Group (INARG) een petitie gelanceerd tegen de verkoop van racistische producten door Bol.com. Na aanhoudende druk van INARG en anderen liet de grootste online winkel van de Benelux in augustus 2020 weten dat men de racistische karikatuur Zwarte Piet uit het assortiment zou gaan verwijderen. Maar Bol.com blijkt nog steeds producten aan te bieden die horen bij het traditionele Zwarte Piet-racisme. Onder het motto “Not your costume” roept INARG iedereen op om een petitie te tekenen die Bol.com en het moederbedrijf Ahold Delhaize ertoe moet bewegen om echt alle racistische items uit het assortiment te schrappen.

Bol.com meldde vorig jaar dat de online winkel de term “Zwarte Piet” niet meer zou gaan gebruiken in teksten over producten die men verkoopt. Wie de website van Bol.com winkel onderzoekt, ontdekt dat “Zwarte Piet” overal is vervangen door “Piet”. Maar het gaat niet alleen om de naam van het beestje, maar vooral om het uiterlijk ervan. De benaming “Piet” blijkt op te duiken bij producten als zwarte maillots, zwarte handschoenen, zwarte pruiken en zwarte collen. Stuk voor stuk items waarmee het uiterlijk van de Zwarte Piet-figuur mede wordt vormgegeven. Het zijn immers materialen die de zwarte huidskleur van de racistische karikatuur moeten suggereren. “Mijn huid is geen kostuum”, zo spreken mensen van Afrikaanse herkomst zich daar al jaren over uit in de strijd tegen Zwarte Piet.

Zwarte schmink en oorbellen

De online winkel blameert zichzelf nog meer door ook de schminkset “Superstar Piet” in de verkoop te hebben, met als enige schminkkleur zwart. De set is zelfs voorzien van rode lipstick. Bovendien blijken ook nog “Piet oorbellen” te worden aangeboden. De conclusie is duidelijk: Bol.com biedt alle ingrediënten voor het realiseren van de Zwarte Piet-figuur nog steeds te koop aan, maar geeft ondertussen publiekelijk te kennen dat men Zwarte Piet in de ban zou hebben gedaan. Schijnheilig en van twee walletjes eten, heet dat. Wie met de term “Zwarte Piet” gaat zoeken op de website van de winkel, krijgt een waslijst van alle ingrediënten van de racistische karikatuur voorgeschoteld. Zwarte Piet-fans zullen dus geen enkele moeite hebben om met hulp van Bol.com zwarte mensen te blijven ridiculiseren en stigmatiseren. Daar komt bij dat Bol.com ook nog eens andere racistische producten verkoopt, zoals “Indiaan schmink”. De winkel zet daarmee niet alleen aan tot stereotypering van mensen van Afrikaanse herkomst, maar ook van inheemse Amerikanen.

De strijd tegen Zwarte Piet is al een eeuw aan de gang. We moeten dus geen gemakkelijke overwinning verkondigen, maar beseffen dat we keer op keer druk zullen moeten blijven uitoefenen op bedrijven als Bol.com en op alles en iedereen die koste wat het kost wenst door te gaan met de promotie van de racistische karikatuur. De petitie van INARG vormt dan ook een van de vele waardevolle bijdragen aan de voortzetting van de steeds succesvollere strijd tegen die karikatuur.

Doe mee en onderteken hier de INARG-petitie. Voor meer informatie mail: internationalantiracismgroup@gmail.com.

Harry Westerink