Teken ook de steunverklaring “Red het Sterrebos”

Een activist hang met kabels aan een boom.

Ruim 120 organisaties, waaronder ook Doorbraak, tekenden onderstaande steunverklaring voor de activisten in het Sterrebos. Hier zie je alle organisaties op een rijtje en hier kan de verklaring ondertekend worden.

Bosbevrijders hebben gelijk: kap Sterrebos is onnodig.

Sinds vrijdagochtend is het achttiende eeuwse Sterrebos bij Born bezet. Activisten proberen op deze manier de kap door autobedrijf VDL Nedcar te voorkomen. Wij zijn 100 procent solidair met de activisten van Red het Sterrebos en roepen de autoriteiten op om de grondrechten van de activisten te respecteren door contact met de buitenwereld toe te staan.

Met veel machtsvertoon probeert de burgemeester van Sittard-Geleen te voorkomen dat mensen ook maar in de buurt van het Sterrebos komen. Zo werd er donderdagochtend een noodverordening afgekondigd, omdat ze dachten dat XR-activisten van plan zouden zijn de wegen rond Born te blokkeren. Maar toen boze boeren de afgelopen jaren meerdere keren daadwerkelijk wegen blokkeerden, werd hen geen strobreed in de weg gelegd.

De autoriteiten proberen nu de activisten te isoleren. Pas na 24 uur en onder grote druk stond de gemeente toe dat activisten eenmaal per dag eten en drinken zouden krijgen. Zondagochtend werden er zelfs ijzeren hekken rond het bos gezet. Gedurende de nacht worden activisten door middel van zaklampen en harde muziek door de beveiligers die massaal aanwezig zijn uit hun slaap gehouden. Door zo de grondrechten van activisten te ondermijnen, komt de veiligheid van de activisten in het geding en worden ze geïsoleerd van de bredere steun vanuit de buitenwereld.

VDL Nedcar bouwt nu nog tot 2023 auto’s voor BMW. Het bedrijf heeft niet eens een opdrachtgever voor de periode hierna, maar heeft nu al van de provincie Limburg toestemming gekregen het bos te kappen. VDL Nedcar hoopt de start-up Rivian binnen te halen als nieuwe klant. Op de website van deze producent van elektrische auto’s is de slogan “Preserving the natural world. Forever.” te lezen.

Mooie woorden, maar als er in de realiteit een achttiende eeuws bos gekapt wordt onder het mom van natuurbescherming en klimaatoplossingen, dan klopt er iets niet. Groei om de groei is de oorzaak van de huidige klimaatcrisis. We hebben niet meer auto’s nodig ten koste van natuurgebieden zoals Amelisweerd en het Sterrebos. Het kan anders. Natuur én banen én mobiliteit. Dat vereist miljarden naar beter en toegankelijker openbaar vervoer, in plaats van miljarden naar grote vervuilers zoals Rutte IV doet.

De moedige activisten van Red het Sterrebos trekken nu aan de noodrem van een economisch systeem dat enkel gericht is op expansie. Wij zijn misschien niet allemaal in de positie om de boom in te kunnen, maar zullen er alles aan doen om hen te steunen – bijvoorbeeld met donaties – en hun boodschap uit te dragen. Respecteer de bosbevrijders! Handen af van het Sterrebos!