Onze tegenprestatie is verzet!

Onze tegenprestatie is verzet!

Afgelopen vrijdag waren meer dan 70 mensen in Groningen aanwezig bij de bijeenkomst “Participatiewet? Onze tegenprestatie is verzet!”. Aan het woord waren vooral werklozen zelf. De bijeenkomst was een eerste stap op weg naar meer verzet tegen dwangarbeid in Groningen, en meer dan tien mensen hebben zich aangemeld om verder mee te denken over de mogelijke oprichting van een lokaal actiecomité, vergelijkbaar met bijvoorbeeld DwangarbeidNee in Amsterdam.

De bijeenkomst was ook op internet te volgen via een livestream. De beelden daarvan staan inmiddels op het Doorbraak-kanaal op Youtube, en zijn ook hieronder terug te kijken. Een goede indruk geeft ook het mooie verslag van Jos Boersema van FNV Lokaal Groningen. Ook de Omroep Groningen besteedde aandacht aan de bijeenkomst, via een radio-interview met Doorbraak-spreker Rachid Aoulad Abdellah uit Amsterdam (begint na 24:45 minuten).

Tegen het einde van de bijeenkomst nam Gijsbert Vonk nog het initiatief tot een open brief aan de Groningse gemeenteraad:

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

Op 27 juni 14 jl. zijn wij – 72 bijstandsgerechtigden en belangstellenden – in vergadering bijeen gekomen op de rechtenfaculteit van de Universiteit van Groningen om onze zorgen te delen over steeds strenger wordende praktijken bij de uitvoering van de bijstand. Amsterdamse vertegenwoordigers van de Bijstandsbond die aanwezig waren, vertelden ons over het besluit van het nieuwe Amsterdamse stadsbestuur over de verplichte tegenprestatie. Bijstandsgerechtigden hoeven daar geen verplichte onbeloonde activiteiten meer te verrichten. Zie ook het Amsterdamse coalitieakkoord, pagina 19. Wij constateren dat in de stad Groningen en ommelanden bijstandsgerechtigden onder dreiging van sancties steeds vaker worden gedwongen onbetaalde werkzaamheden te verrichten. Wij roepen de gemeenteraad op zich tegen deze praktijk uit te spreken en samen met bijstandsgerechtigden en hun organisaties een positief, humaan en inspirerend bijstandsbeleid te ontwikkelen.

Namens de deelnemers aan de vergadering,

Gijsbert Vonk

Eric Krebbers

De introductie van Malene Duijst en het praatje van Gijsbert Vonk, hoogleraar sociale zekerheidsrecht aan de Groningse universiteit.

Het praatje van Rachid Aoulad Abdellah van Doorbraak en het Amsterdamse actiecomité DwangarbeidNee.

Het praatje van Eric Krebbers van Doorbraak uit Leiden.

Het rondje vragen aan de eerste drie sprekers.

Na de pauze: de praatjes van Corrie Hoogenboom en Tanja Willems van Doorbraak uit Groningen.

De discussie.


 1. sytx # 1 
  4 jaar geleden

  Het was een leerzame bijeenkomst waarin de spre(e)k(ste)rs veel gemeenschappelijke ervaringen hebben verwoord. De bezoek(st)ers begrepen dat het verzet tegen re-integratie in verschillende perspectieven beleefd kan worden. In video 4 na 10 minuten legde iemand terecht de nadruk op de politieke leegte van de discussie omdat hij de situatie van ongedocumenteerden ter sprake te bracht. Ongedocumenteerden hebben per definitie geen recht op sociale voorzieningen en dat kunnen ook dak- thuislozen zijn. Er zijn dus mensen die zich geen zorgen kunnen maken over strafkortingen op hun uitkeringen omdat hun daadwerkelijk verblijf in Nederland juridisch niet of nauwelijks wordt onderkent. In de discussie kwam de informele economie eventjes ter sprake waarin vooral ongedocumenteerden hun onzekere bestaan vinden met werkzaamheden die slecht betaald zijn of niet eens betaald worden. Opvallend was de grote opkomst maar vooral ook de samenstelling van de bezoek(ster)s. Er waren geen ongedocumenteerden die hun verhaal konden vertellen over arbeid wat ze noodgedwongen moeten verrichten om maar te overleven. De aanzet van deze bijeenkomst is succesvol en nu het vervolg 😉 Groningen en Ommelanden, ga zo door!

 2. youssef # 2 
  4 jaar geleden

  wanneer den haag in actie,,,,,ik wel werken of tegenprestatie zonder uitkering af korting,,,geen korting op uit kering als je beledigen van jouw account manager,,geen 30 uren gratis werken maar meer bezig om te soliciteren,,,gewoon kies maar uit jouw eigen manier van tegenprestatie,,,vrijheid en geen intimidatie,beledigen,of afkorting door dom leidengevende..wij willen werken en vol tijde als allenstanden om vastlasten te betalen mare waar is de werk en werk vacaturen…geen twee manden proeftijd of 45 uur werken zonder fatsoenlijk loon…proeftijd moet met contract getekende en niet voor,,,geen werkgever misbruiken van onze werk uren,situatie of geente vergoeding
  dit wet valt uit van zelf maar veel mensen worden beschadigde

 3. Kat blaast en gromt hard # 3 
  4 jaar geleden

  Hallo beste Doorbraakers,

  De participatiewet is een mes in de rug van mensen aan de onderkant het is niet alleen gratis werk voor boeven (werkverschaffingstuig dat regels misbruikt) maar het heeft ook gevolgen voor mensen die met meer in een huis wonen jawel de elite mag wel delen met elkaar maar de gewone burger niet dat is werkelijk schandalig!

  Dit kabinet genereert criminaliteit door mensen van alles af te pakken en de afgrond in te duwen en als mensen zich niet willen laten uitbuiten zullen ze wel moeten stelen als andere dingen niet meer helpen alleen gekken bedenken zulke wetten en participeren moet ALTIJD op vrijwillige basis plaatsvinden zonder korting straf enz.

  Als er meer mensen samen in een huis wonen moet je er niet aankomen het delen van huisraad en andere spullen heeft juist een hele positieve uitwerking op ons milieu en er is veel minder energie nodig. Iedereen kent voetbal en dat is het huidige beleid ook maar nu zijn de (gemeen)tes de spelers en jij bent de bal die heen en weer wordt getrapt en de overheid kijkt toe of trapt mee de bedoeling is losse personen want per stuk kun je ze makkelijker het leven zuur maken.

  De sukkels hebben niet door dat een land dat afgebroken wordt of in een oorlog zit handenvol geld en mensenlevens kost.

  Laten we ons eens afvragen:
  Wie zet mevrouw Klijnzerigsma en de rest op de rem!
  Waar blijft de opstand!
  Wiens nare wetten breken het land totaal af!
  Wiens gezondheid gaat er door stress kapot en waardoor en is het geen reden voor actie!
  Hoelang blijven brood en spelen ons verdelen!
  Hoelang kan dit goed gaan geld, economie op nr 1, hoog rendement bij produktie, op de oude weg
  doorgaan!
  Hebben we ook door dat een groot deel van de grijze generatie de participatiewet wel goed vind en een
  hoop werkenden ook en hoe verander je dat!

  Grtz Frans S

 4. sabine Neuteboom # 4 
  4 jaar geleden

  Ik mis hier in zw drenthe zo erg het contact met andere LEUKE strijdbare en intelligente mensen. Ik heb afgelopen weekend twee dagen in paniek getwittert over de bezuinigingen op kindregelingen, waarover alleenstaande ouders in de bijstand niet goed geinformeerd worden. Ik ben 2 dagen gebasht en bedreigd, mede door toedoen van een onzuivere journalist van Metro en Spits, Tjeerd Langstraat. Die een totale hetze ontketende.
  Sindsdien sta ik landelijk bekend als de borrelnootjesmoordenaar die rijke kindertjes om zeep wil helpen met een zakje Duyvis. Een psychopaat die te lui is om te werken en de dood verdient.
  Hier op het Drentse platteland, waar ze zelf nog op klompen lopen en naar hun voorhoofd wijzen als je je iets te kunstzinnig opstelt, wil ik onderhand niets liever dan geeuthaniseerd worden.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*