Neutraal?

Neutraal?

Anno 2017 en mensen vragen zich nog steeds af waarom anti-Zwarte Piet demonstranten precies daar moeten demonstreren. Want: traumatische ervaring voor kinderen.

Allereerst klopt hier niets van. De meeste kindjes hebben totaal geen besef wie die mensen zijn en wat ze doen. Daarnaast ben JIJ verantwoordelijk voor waar je je kind aan blootstelt. Als alle mensen hun kinderen niet meenemen naar een racistische subsidiekarikatuur, dan was demonstreren uiteraard niet nodig. JIJ neemt dus je kind mee naar plekken waar racisme vergoeilijkt wordt. Bovendien: waarom moet JOUW kind beschermd worden tegen traumatische ervaringen (die er niet zijn), terwijl ze over een paar jaar donkere kindjes belachelijk kunnen maken voor Zwarte Piet. Zijn donkere kindjes niet belangrijk? Die mogen wel bloot worden gesteld aan racisme?

Het is juist daar waar de racismeportemonnees en de uitvoerders daarvan rondlopen waar je je statement MOET maken. We kunnen wel ergens in een bos eekhoorns lastig gaan vallen, maar daar bereiken we niks mee. Juist daar waar de burgemeester met een grijns van oor tot oor z’n ambtsketting als een pooier showt en geniet van het gesubsidieerde racistencircus, juist daar moet je je stem moet verheffen.

Had Rosa Parks op die bewuste dag in 1955 ook haar plek letterlijk moeten kennen en moeten blijven zitten om geen witte kindjes vooraan te kwetsen? Had Dolle Mina ook de straat niet op moeten gaan als gillende keukenmeiden om geen trauma aan arme kindjes op straat te bezorgen? Zullen we de gay pride ook maar verplaatsen naar waar geen kindjes rondlopen? 4 mei thuis herdenken?

Ik ben er werkelijk kotsmisselijk van. Daar staan mensen die het racisme hebben mogen proeven in de stortende regen. Gebeurtenissen die als een tattoo op hun ziel gekerfd zijn door dat symbool. En zij mogen nu niet demonstreren zodat hun kinderen hopelijk het jaarlijkse pesten bespaard wordt? Omdat er een paar witte kindjes zogenaamd gekwetst worden? Schaam je! Schaam je! Je zou eens voor de grap naar die verhalen moeten luisteren. Met een brok in m’n keel heb ik opnieuw geluisterd naar die verhalen die voor mij absoluut niet nieuw waren, maar waar ik elke keer weer geshockeerd door raak. En daar staat dan de reden, gefinancierd en dansend je terug te brengen naar die verschrikkelijke tijd waarin je het liefst door de grond zou willen zakken en je mag er niks tegen doen….

Ik heb het vaak gezegd en zal het weer herhalen: door te kijken naar hoe voorstanders voor deze onzin opkomen, weten we eigenlijk allemaal al precies wat er mis is met dit circus.

Khalid El Bouayadi


 1. Sara # 1 
  8 maanden geleden

  De op zijn minst aanwezige indruk van een samenzwering tussen extreem-rechtse pietofielen en de uitvoerende macht valt moeilijk te miskennen.

  Eerst en vooral is er geen goedkeuring nodig om een demonstratie te houden. Enkel een eventuele kennisgeving volstaat zodat de politie de nodige maatregelen kan nemen om alles in goede banen te leiden. De anti-Zwarte-Piet-activisten hebben zich tot op heden altijd vreedzaam gedragen. Het tegenovergestelde kan gezegd worden van de pietofielen die geen enkel geweld schuwen. Het is bij een actie aan de politie om ervoor te zorgen dat de basisrechten die in de Nederlandse grondwet staan worden geëerbiedigd. Net zoals vorig jaar doet zich het tegenovergestelde voor. De politie is via haar afluistermethodes – en uiteraard de publieke Facebook-aankondiging van de extreem-rechtse pietofielen – perfect op de hoogte van wat ze van plan zijn in Dokkum. Het besluit daarom met opzet volledig afwezig te blijven en het gebeuren op de A7 te laten ontaarden. De filevorming neemt toe en er gebeuren een aantal kop-staart-aanrijdingen. Om niet verantwoordelijk te worden gesteld voor nog meer schade en mogelijk zelfs verkeersdoden wordt besloten de weg te ontruimen. Ze gooien het tot een akkoord met de extreem-rechtse pietofielen die vertrekken en worden afgelost door ME-busjes. Een agent vertelt de anti-Zwarte-Piet-activisten een list, dat ze mogen doorrijden om hun proteststem te laten horen en dat ze hierbij begeleid worden. Wanneer het bedrog doordringt tot de actievoerders en ze zich alsnog naar het gebeuren willen begeven wordt hen doodleuk meegedeeld dat ze te laat zijn om nog een protest te mogen houden omdat voorwaarden zijn geschonden. Voorwaarden van een overeenkomst met de burgemeester die zo werden opgesteld dat ze achteraf via de tandem extreem-rechts – politie makkelijk onhaalbaar konden worden gemaakt.

  Laat dit een les wezen voor de toekomst dat met de uitvoerende macht geen eerlijke afspraken gemaakt kunnen worden.

 2. Jorein Versteege # 2 
  8 maanden geleden

  Het probleem is dat witte mensen het racisme niet zien omdat ze geen racisme ervaren. Ze zien in Zwarte Piet geen racistisch figuur omdat hij ”kinderlijk” is en ”aardig” doet. Als Piet ”neger-geluiden” zou maken en als een ”domme Afrikaan” zou praten, dan zou het racistische gehalte veel sterker zijn. Witte Nederlanders hebben echter geen ervaring met discriminatie, buitensluiting en minachting op grond van hun huiskleur. Geen enkele witte arbeider is ooit geweigerd omdat hij Jan of Piet heet bij een baas (kapitalist). Hierdoor heeft wit-Nederland een gebrek aan empathie omdat ze het niet ervaren hebben. Ik persoonlijk was ooit ook voor Zwarte Piet omdat ik het racisme niet zag. De link tussen het icoon en de racistische stereotypering van een zwart iemand uit 1850 kan een witte Nederlander niet meteen maken. Dat vereist kennis, zelfkritiek en inlevingsvermogen.

 3. nexus m. # 3 
  8 maanden geleden

  Natuurlijk moeten we geen “traumatische ervaring voor de kinderen” van de suprematisten bezorgen.
  De laatsten mogen wel aan de rest van de kinderen een traumatische ervaring jarenlang, levenslang bezorgen omdat dit eenmaal de invulling van hun suprematie is.

  Het is net als toen de slavernij “afgeschaft” werd. De nette, witte burgers die zoveel winst op de rug van de slaven, door ongelijkheid en uitbuiting maakten, werden zo enorm van die “afschaffing” geschrokken en die waanzin eromheen dat ze hebben gezorgd dat deze afschaffing enkel op papier kwam te staan, terwijl in de werkelijkheid moesten de slaven nog minstens 10 jaren met hun slavenarbeid doorgaan om de gekwetste hartjes van de slavendrijvers niet te veel onder druk te zetten.

  Laat maar ons ook opletten met de gekwetste hartjes van de aanhangers van een belachelijk zwart fetisj.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*