“Traumatische ervaring voor kinderen”

Neutraal?
Neutraal?

Anno 2017 en mensen vragen zich nog steeds af waarom anti-Zwarte Piet demonstranten precies daar moeten demonstreren. Want: traumatische ervaring voor kinderen.

Allereerst klopt hier niets van. De meeste kindjes hebben totaal geen besef wie die mensen zijn en wat ze doen. Daarnaast ben JIJ verantwoordelijk voor waar je je kind aan blootstelt. Als alle mensen hun kinderen niet meenemen naar een racistische subsidiekarikatuur, dan was demonstreren uiteraard niet nodig. JIJ neemt dus je kind mee naar plekken waar racisme vergoeilijkt wordt. Bovendien: waarom moet JOUW kind beschermd worden tegen traumatische ervaringen (die er niet zijn), terwijl ze over een paar jaar donkere kindjes belachelijk kunnen maken voor Zwarte Piet. Zijn donkere kindjes niet belangrijk? Die mogen wel bloot worden gesteld aan racisme?

Het is juist daar waar de racismeportemonnees en de uitvoerders daarvan rondlopen waar je je statement MOET maken. We kunnen wel ergens in een bos eekhoorns lastig gaan vallen, maar daar bereiken we niks mee. Juist daar waar de burgemeester met een grijns van oor tot oor z’n ambtsketting als een pooier showt en geniet van het gesubsidieerde racistencircus, juist daar moet je je stem moet verheffen.

Had Rosa Parks op die bewuste dag in 1955 ook haar plek letterlijk moeten kennen en moeten blijven zitten om geen witte kindjes vooraan te kwetsen? Had Dolle Mina ook de straat niet op moeten gaan als gillende keukenmeiden om geen trauma aan arme kindjes op straat te bezorgen? Zullen we de gay pride ook maar verplaatsen naar waar geen kindjes rondlopen? 4 mei thuis herdenken?

Ik ben er werkelijk kotsmisselijk van. Daar staan mensen die het racisme hebben mogen proeven in de stortende regen. Gebeurtenissen die als een tattoo op hun ziel gekerfd zijn door dat symbool. En zij mogen nu niet demonstreren zodat hun kinderen hopelijk het jaarlijkse pesten bespaard wordt? Omdat er een paar witte kindjes zogenaamd gekwetst worden? Schaam je! Schaam je! Je zou eens voor de grap naar die verhalen moeten luisteren. Met een brok in m’n keel heb ik opnieuw geluisterd naar die verhalen die voor mij absoluut niet nieuw waren, maar waar ik elke keer weer geshockeerd door raak. En daar staat dan de reden, gefinancierd en dansend je terug te brengen naar die verschrikkelijke tijd waarin je het liefst door de grond zou willen zakken en je mag er niks tegen doen….

Ik heb het vaak gezegd en zal het weer herhalen: door te kijken naar hoe voorstanders voor deze onzin opkomen, weten we eigenlijk allemaal al precies wat er mis is met dit circus.

Khalid El Bouayadi