Anti-racisten leggen tijdens Rotterdamse intocht half uur verkeer plat op Erasmusbrug

Zicht op het mega-spandoek (vanaf het intocht party-terrein).
Zicht op het mega-spandoek (vanaf het intocht party-terrein).

Gisteren hebben 75 anti-racisten het verkeer op de Rotterdamse Erasmusbrug richting Zuid voor iets meer dan een half uur stilgelegd uit protest tegen de aanwezigheid van Zwarte Pieten bij de intocht van Sinterklaas, die op dat moment aan de voet van de brug plaatsvond.

De blokkade was een groot succes. Enkele minuten na aanvang lieten we een auto door waarin een kind zat dat op weg was naar de EHBO. We deden de actie immers voor kinderen. De politie had in eerste instantie geen idee wat er gebeurde. Dat we deze actie, waarbij in totaal meer dan honderd mensen betrokken waren, hebben kunnen organiseren zonder dat de overheid er kennis van heeft kunnen nemen – althans, daar gaan we vanuit – is op zich al een groot succes. Vermoedelijk richten de spionnen van de staat zich tegenwoordig zodanig exclusief op internet en sociale media dat daarnaast in real life inmiddels ruimte is ontstaan om zonder afluisteraars en meekijkers te kunnen organiseren. Het vereist veel discipline van de actievoerders, maar it can be done!

We hadden vanaf de brug een megagroot spandoek opgehangen met de tekst “Zwarte Piet is racisme” en bij de blokkade waren spandoeken met teksten als “Verkeer gestremd wegens racisme” en “Listen to black voices, don’t make black faces”. Ook ons eigen “Zwarte Piet is racisme”-spandoek, gemodelleerd naar de bekende stickers, hadden we vanzelfsprekend weer meegenomen. Er werden veel leuzen geroepen, zoals natuurlijk de bekende “No more blackface”, “Zwarte Piet is zwart verdriet” en “Weg met Zwarte Piet”. Maar er was ook een speciaal Rotterdamse die begon met: “Hand in hand, kameraden, Zwarte Piet, weg ermee! Geen woorden maar daden, Sinterklaasfeest voor iedereen!”

Al snel kwamen er meer en meer agenten die hun knuppels in gereedheid brachten, en er werd af en toe wat geduwd en getrokken door overijverige dienders. Ook werd er een luid blaffende politiehond aangesleept die al snel uit zijn bek begon te bloeden, wat nogal een bloederige toestand op het asfalt opleverde zonder dat zijn politiemishandelaar daar iets tegen deed. Onze twee politiewoordvoerders deden prachtig werk en wisten verder gewelddadig ingrijpen door de agenten een half uur lang te voorkomen. Het leek er sowieso sterk op dat de politie zich enigszins terughoudend opstelde, en dat had vermoedelijk te maken met alle kritieken die los gekomen waren na de enorme politierepressie vorig jaar in Rotterdam toen we op weg waren naar de intocht in Maassluis. Onze felle reacties na afloop toen hebben dus veel zin gehad.

We braken de blokkade af precies op het moment dat Sinterklaas per boot aankwam. De politie stelde voor dat we naar beneden zouden gaan om daar ergens op een afstandje verder te demonstreren. Maar we besloten om vanachter de reling van de brug nog een half uur leuzen te roepen. De feestvreugde beneden zal toch wel enigszins getemperd zijn doordat we goed zichtbaar waren met al onze spandoeken. Daarna zijn we gezamenlijk richting het centrum gelopen, waarbij de politie ons enkele keren probeerde tegen te houden. Aan het begin van de oprit van de brug, bij het Vasteland, hebben we de actie beëindigd. Op weg naar het station bleven de inmiddels tientallen agenten hinderlijk om de groepjes aftaaiende demonstranten heen hangen.

Hier nog het persbericht dat we precies aan het begin van de actie verspreidden: “Het gelegenheidscollectief Stop Racisme 2017 is zojuist gestart met een vreedzame actie op de Erasmusbrug in Rotterdam. De groep van ongeveer 75 personen heeft een spandoek van de brug gehangen met de tekst “Zwarte Piet is Racisme”. Ook hebben zij een spandoek met de tekst “Listen to black voices, don’t make black faces”. Stop Racisme 2017 verklaart het volgende: ‘Verschillende mensen zijn samengekomen in het gelegenheidscollectief Stop Racisme 2017 om de politiek en samenleving wakker te schudden en aandacht te vragen voor institutioneel racisme in Nederland. Tijdens de intocht in Rotterdam vorig jaar zijn 200 mensen onrechtmatig van hun vrijheid beroofd en is daarbij buitenproportioneel geweld gebruikt door de politie. Vooral de zwarte demonstranten waren hier de dupe van. De mensenrechten van zwarte mensen in Nederland worden geschonden, zwarte mensen krijgen geen gelijke behandeling en de Nederlandse Publieke Omroep NTR ontloopt haar verantwoordelijkheid bij de discussie over Zwarte Piet en blackface. Politiek en samenleving kijken grotendeels toe. Kortom, institutioneel racisme wordt gedoogd. Stop Racisme strijdt voor een inclusieve samenleving en vraagt met deze vreedzame actie aandacht hiervoor.’”

Eric Krebbers

Solidariteit van onze anti-racistische kameraden die vergeefs trachtten om Dokkum te bereiken: