Turkse politie schiet activist dood in Antakya

Ahmet Atakan.
Ahmet Atakan.

In Antakya, een grensstad met Syrië, is vannacht tijdens een demonstratie een activist doodgeschoten door de politie. Het wordt daardoor in andere steden en wijken nu razendsnel onrustig.

In diverse steden in Turkije gingen mensen maandag weer de straat op om hun solidariteit te betuigen met de opstand in de wijk Tuzlucayir en de Midden-Oosten Technische Universiteit (ODTU) in Ankara. Ook in Antakya zijn groepen mensen gaan protesteren. Met name in de wijk Armutlu, waar eerder dit jaar ook al veel verzet was tegen de AK-partij van premier Recep Erdogan, vonden heftige gevechten plaats na ingrijpen van de politie. Zoals eerder trad die ook nu weer hard op met traangas, waterkannonen en gascapsules.

Ook de tweeëntwintigjarige activist Ahmet Atakan vocht mee. Hij was lid van Halkevleri (Volkshuizen) en was vanaf het begin van de opstand actief betrokken bij de demonstraties. Hij is vannacht van dichtbij door de politie met een gascapsule tegen zijn hoofd geschoten. Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De gouverneur van Antakya gaf al snel een verklaring uit waarin hij beweerde dat iemand tijdens het oproer van het dak zou zijn gevallen en vervolgens overleden. Maar vandaag zijn beelden naar buiten gekomen waarop te zien is dat hij van dichtbij door de politie wordt neergeschoten. Ook zijn er getuigen die bij hem in de buurt waren toen hij werd neergeschoten. Toen het nieuws van zijn dood bekend werd, verzamelden zich mensen bij het ziekenhuis. Die zijn door de politie aangevallen met traangas en uit elkaar gejaagd.

Dit is het negende stuk in onze reeks artikelen van Doorbraak-auteurs over de actuele gebeurtenissen in Turkije. Eerder schreven Bülent Yilmaz en Emek Egeli:

Meer over de opkomst van het fundamentalisme in Turkije lees je in de artikelen van Mehmet Kirmaci:

Tuzlucayir geeft zich niet gewonnen

In wijk Tuzlucayir in Ankara was het gisteren de hele dag oorlogsgebied. Al drie dagen probeert de AKP-politie met alle middelen daar de opstand de kop in te drukken. Bewoners van Tuzlucayir/Mamak zijn woedend vanwege een bouwproject, waarbij een alevitisch gebedshuis en een moskee naast elkaar gebouwd gaan worden, in opdracht van een rechtse alevitische geestelijke en de moslimfundamentalist Fethullah Gülen. De buurtbewoners beschouwen het project als een zoveelste assimilatie-poging van de AKP, die alevitische gebedshuizen weigert wettelijk te erkennen als gebedsruimte.

Ook in Tuzlucayir schiet de politie met rubberkogels en gascapsules gericht op demonstranten. Daardoor moesten diverse mensen gewond naar het ziekenhuis worden gebracht. Ook twee journalisten van Evrensel die ter plekke verslag van het protest deden, werden in elkaar geslagen en door de politie weggesleurd. De politie had geen boodschap aan hun verweer dat ze journalisten zijn en gewoon hun werk doen.

De zes dodelijke slachtoffers van het politiegeweld tot nu toe.
De zes dodelijke slachtoffers van het politiegeweld tot nu toe.

In de wijk Dikmen in Ankara viel de politie demonstranten aan die de straat op waren gegaan voor solidariteitsactie met Tuzlucayir en ODTU. De gevechten daar zijn tot middernacht doorgegaan. Ook op de universiteitscampus zelf werd weer geprotesteerd, tegen de bouw van de achtbaans-snelweg die er doorheen dreigt te worden aangelegd. Het lukte een groep studenten om door de prikkeldraadversperringen, waar bouwplek mee afgeschermd wordt, heen te breken. Ze plantten daar demonstratief bloemen. De ingang van de ODTU werd door studenten gebarricadeerd vanwege een eventuele aanval door de politie.

Vannacht in Istanboel.
Vannacht in Istanboel.

Ook in de wijk Ikitelli in Istanbul was een demonstratie georganiseerd. Die was bedoeld om steun te betuigen aan Berkin Elvan, een veertienjarige jongen die door de politie met een gascapsule tegen zijn hoofd is geschoten tijdens de Gezi-park opstand. Hij ligt sindsdien in coma. De deelnemers aan het protest wilden vanaf de wijk waar hij woont een menselijke ketting vormen tot aan het gerechtsgebouw. De politie stond dat niet toe en greep hard in, en schoot zelfs traangas naar binnen in omliggende appartementen. Bewoners en demonstranten boden verzet en bouwden barricaden op. Vanuit andere wijken trokken mensen naar Ikitelli om het verzet daar te steunen.

Gas en fascisten

Een forum van activisten in de wijk Atakent werd aangevallen door een groep fascisten. Een dag eerder probeerden ze dat ook al, maar de deelnemers aan het forum waren alert en verjoegen de fascisten zonder dat daarbij gewonden vielen.

Het oorspronkelijke onderschrift van deze foto luidt: Ahmet leeft nog!
Het oorspronkelijke onderschrift van deze foto luidt: Ahmet leeft nog!

Een CHP-parlementariër uit de stad Adana, waar het ook onrustig is, vertelde op de televisie dat hij gewonde activisten in het ziekenhuis heeft bezocht. Volgens hem zijn er sterke aanwijzingen dat er chemicaliën zijn vermengd in het water dat de politie met waterkanonnen op activisten spuit. Hij zag van top tot teen verbrande mensen die stuiptrekkingen vertoonden. Dat zou een aanwijzing vormen voor het gebruik van chemische stoffen. Artsen hebben zijn inschattingen bevestigd.

Ahmet Atakan is vandaag door een grote menigte in Antakya begraven. Voor vanavond zijn er in meerdere steden en wijken acties aangekondigd.

Bülent Yilmaz