Uiterst oppervlakkig protest tegen het komende kabinet Bruin 1

Bij aanvang van de prikactie toen het nog licht en droog was
Vanavond werd op het Beursplein in Amsterdam een korte prikactie gehouden. En dat werd zeer letterlijk genomen: veel van de aanwezigen prikten tegelijk een ballon met een leeg kiezersvakje lek. Waarom? Om symbolisch te laten zien dat het komende kabinet Bruin 1 niet namens hen zal regeren.

Burgerinitiatief “Niet namens ons”, zo noemen de organisatoren zichzelf. Heel nadrukkelijk maakten ze bij hun toespraak duidelijk dat ze niet bij een politieke partij horen, en dat ze “niet links en niet rechts” zijn. Opvallend genoeg zeiden ze niets over uitsluiting of over bezuinigingen. De kern van het probleem is volgens hen namelijk dat er een minderheidskabinet komt. En dat is niet democratisch, aldus de leden van het burgerinitiatief. De PVV moet gewoon zijn verantwoordelijkheid nemen en meeregeren. Maar dan moeten Wilders en co wel verklaren dat ze de Grondwet niet meer willen aanpassen. En zo niet, dan vindt het burgerinitiatief dat de VVD en het CDA moeten weigeren om met de PVV te regeren.

Kortom, als de ellende straks maar strikt democratisch tot stand gekomen is, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Het burgerinitiatief mag dan niet gelieerd zijn aan een partij, maar toch ruikt dit staaltje kleinburgerlijk formalisme wel heel sterk naar D66. Of anders zijn het teleurgestelde CDA-ers, die wel willen bezuinigen en migrantje pesten, maar dan ‘fatsoenlijk’, en dus niet met Wilders. Mochten we er helemaal naast zitten, en blijkt er achter deze zelfbenoemde “bezorgde burgers” toch een clubje linksen schuil te gaan, dan slaan ze de plank politiek wel heel erg mis. En meer mensen proberen te trekken door je zo oppervlakkig en mainstream mogelijk op te stellen, dat werkt ook niet: er waren nog minder mensen bij de actie dan afgelopen zaterdag in Den Haag, naar schatting zo’n 100. En hoeveel kanttekeningen er ook bij de politieke inzet van het Haagse protest te zetten waren, het was in ieder geval heel wat strijdbaarder en oprechter dan de prikactie van vanavond.

Er waren toch nog wel wat linkse activisten op afgekomen, maar die bewogen zich letterlijk meer in de marge van de ietwat verregende manifestatie. Voor de meesten was actief meedoen wellicht net iets te genant. In deze politiek barre tijden is het goed dat mensen de straat op gaan tegen de komende regering, zo is bij Doorbraak zo’n beetje de redenering. Maar er zijn grenzen aan waar je als linkse nog aan mee wilt doen. Nuttige contacten leggen met andere aanwezigen, en het aan de man en vrouw brengen van kranten, zoals actieve leden van de Internationale Socialisten en Doorbraak deden, zijn dan zowat de enige politiek zinvolle bezigheden die ter plekke overblijven.

Eric Krebbers