Vandaag in Den Haag: inspirerend internationaal protest tegen Al-Bashir (beeldverslag)

Intens, strijdbaar en inspirerend was de sfeer tijdens de demonstratie vanmiddag in Den Haag tegen het regime van de Soedanese dictator Omar al-Bashir. Vooraf beloofde het een actie met een wat grotere opkomst te worden, en dat kwam ook uit. Zo’n 300 mensen, voornamelijk van Soedanese herkomst, deden mee aan een tocht die begon bij het Malieveld en voerde naar het Internationaal Strafhof (ICC) aan de Oude Waalsdorperweg.

Het pleintje bij het ICC is inmiddels een vertrouwde plek aan het worden voor mensen die wel vaker deelnemen aan demonstraties tegen Al-Bashir en zijn handlangers. Nu de laatste paar maanden de opstand tegen zijn regime volop is losgebarsten, vinden er in de rest van de wereld overal solidariteitsacties plaats. Voor de demonstratie vanmiddag was op Europees niveau gemobiliseerd, wat leidde tot de aanwezigheid van Soedanezen uit België, Frankrijk, Duitsland en Denemarken, vanzelfsprekend naast Soedanezen uit Nederland. Ook een tiental witte Nederlanders deden aan de actie mee. Er waren vier Doorbrakers.


Duivel-dictator, met op het bord de heldere boodschap aan hem: “Just fall, that is all”. Op de tweede regel staat: “Revolutie, revolutie, totdat we winnen”.

Veel leuzen die werden geroepen, zijn inmiddels klassiekers aan het worden, zoals “Al-Bashir to ICC”, “Stop the war in Sudan”, “Free Sudan, free Sudan”. Deze keer vielen er naast Arabischtalige leuzen ook opvallend veel Nederlandstalige leuzen te horen, zoals “Geen mens is illegaal” en “Stop verkrachting in Darfur”. De demonstranten riepen opnieuw op om Al-Bashir te berechten wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het ICC wil hem daarvoor veroordelen, maar het is tot nu toe nog niet gelukt om hem voor dat hof te krijgen en hem te veroordelen. Wie vanmiddag de energie en het doorzettingsvermogen zag van al die Soedanese vluchtelingen, met en zonder verblijfsrecht, en wie zich een beeld vormt van al die opstandelingen in Soedan, die moet toch wel gaan geloven dat de laatste dagen van Al-Bashir lijken te zijn geteld. “Revolutie, revolutie!”, riepen de demonstranten. Laten we hopen dat het regime gaat vallen. En laten we daar met z’n allen voor blijven strijden.

Harry Westerink

We maakten vandaag ter plekke ook een Twitter– en Todon-verslag, met ander beeldmateriaal. Helemaal onderaan dit artikel vind je nog een kort debatje dat we voerden op Twitter.

Op het Malieveld.
Begin van de demonstratie.
Ali al-Helou Tiyah was er ook. De Soedanese vluchteling die gevangen zat en gedeporteerd dreigde te worden. In januari is er veel actie voor hem gevoerd en op de 28ste werd hij vrijgelaten. Meer hier.
Bij het ICC
Toespraken.