“Verdrink in je stront, Turkije”

Barbaros Şansal in de video.
Barbaros Şansal in de video.

Een reeks van bloedige aanslagen in de afgelopen maanden heeft blootgelegd dat de AKP-regering van president Recep Erdoğan en premier Binali Yıldırım niet meer in staat is om de veiligheid van haar burgers en die van toeristen te garanderen. De walgelijke en laffe aanslag van IS op nachtclub Reina in Istanbul op de eerste dag van 2017 – die het leven kostte aan 39 mensen – en het feit dat de dader dagen later nog steeds vrij rondloopt, zijn daarvan de meest recente voorbeelden. In plaats van IS en andere jihadistische organisaties hard aan te pakken, zijn na de aanslag linksen en seculieren opgepakt, zoals de modeontwerper Barbaros Şansal.

Şansal (1957), die actief is in de Turkse LHBT-beweging en in 2013 actief heeft deelgenomen aan de Gezi-opstand tegen Erdoğan, had vlak voor de aanslag op Reina een video opgenomen op zijn verblijfadres in het door Turkije bezette noorden van Cyprus en deze via social media verspreid. Daarin zei de modeontwerper onder meer dat hij geen reden zag voor de mensen in Turkije om nieuwjaar te vieren vanwege de massale arrestaties van journalisten, de activiteiten van fundamentalisten, de grootschalige corruptie en het misbruik van kinderen binnen religieuze instellingen. Hij eindigde zijn videoboodschap met de woorden “Verdrink in je stront, Turkije”.

Georganiseerde aanval

Şansal werd snel daarna opgepakt door de Noord-Cypriotische autoriteiten en op een vliegtuig naar Turkije gezet. Intussen werd een lynchpartij voor hem georganiseerd door de Turkse staat. Het persbureau van de staat – AA – vermeldde in zijn berichtgeving in welk vliegtuig Şansal zat en hoe laat hij zou landen. Een nieuwslezers van CNN Türk deed hier nog een schepje bovenop door te verkondigen dat duidelijk moet worden gemaakt aan de modeontwerper “waar de grenzen liggen”.

Aangekomen in Turkije werd Şansal gearresteerd door de politie en belaagd, geslagen en verwond door een hysterische menigte. De AKP-burgemeester van Ankara, Melih Gökçek, twitterde lovend over deze dolgedraaide nationalisten. Inmiddels is Şansal aangeklaagd wegens “het aanzetten tot haat en vijandigheid”.

Barbaros Şansal is het zoveelste moedige slachtoffer van het AKP-regime en verdient niets anders dan onze onvoorwaardelijke solidariteit. Net als de Istanbulse jongeren die zijn opgepakt omdat ze na de aanslag op Reina in een café hadden opgeroepen om het secularisme te verdedigen tegen islamitische fundamentalisten.

Mehmet Kırmacı