Voor 14-brandbrief vormt middelpunt van actie bij Tweede Kamer (beeldverslag)

Leidse vuurspuger zet brandbrief kracht bij.

Zo’n vijftien Voor 14-activisten uit Delft, Den Haag, Leiden, Katwijk en andere gemeenten hebben vanmiddag actie gevoerd op het Plein bij de Tweede Kamer in Den Haag, met behulp van een actiebusje, vlaggen, gele overalls, vuurspuwers en een prachtig spandoek. Centraal stond de brandbrief voor een hoger minimumloon, die inmiddels door bijna 65.000 mensen is getekend. Tijdens een paar korte toespraakjes kwam onder meer naar voren hoezeer de landelijke #voor14-beweging, actief in tientallen steden, inmiddels al is gegroeid en niet meer valt weg te denken uit het activistische landschap.

Vol trots ontrolden de deelnemers op het Plein het grote spandoek waar afgelopen donderdag in het Leidse kantoor van Doorbraak keihard aan was gewerkt. Het spandoek bevat namelijk de namen van een enorme hoeveelheid ondertekenaars van de brandbrief. En deze namen waren door #voor14-activisten allemaal handmatig aangebracht, samen met kunstenaar Jo Willoughby van Doorbraak en Cultural Workers Unite. Een indrukwekkende klus die het doorzettingsvermogen kenmerkt van zovelen die strijden voor hogere lonen en uitkeringen en dus voor meer bestaanszekerheid. Naast het spandoek vielen ook de felgele #voor14-overalls op, en dat leverde een kleurrijk en bijzonder zichtbaar plaatje op. Dat maakte dat het beperkte aantal deelnemers, vanwege de coronamaatregelen, nauwelijks een probleem vormde.

Een van de sprekers was SP-Kamerlid Jasper van Dijk, die in zijn praatje nadrukkelijk pleitte voor handhaving van de koppeling van uitkeringen met het minimumloon, naast natuurlijk een forse verhoging van dat minimumloon. Dat pleidooi van Van Dijk is extra van belang, omdat zelfs partijen als de VVD inmiddels hebben laten weten voor een hoger minimumloon te zijn. Maar daar heeft de VVD meteen aan toegevoegd dat de koppeling tussen uitkeringen en minimumloon moet verdwijnen. Zo proberen de liberalen om een verdeel- en heerspolitiek toe te passen tussen betaald werkenden en baanlozen. Het is een uitdaging voor de #voor14-beweging om dit soort smerige rechtse spelletjes een halt toe te roepen. Een van de andere sprekers, een activist van #DenHaagvoor14, maakte duidelijk dat we zullen blijven strijden voor de invoering van een minimumloon van tenminste 14 euro per uur, zo snel mogelijk en dus niet pas ergens in 2025 of 2028, zoals sommige partijen hebben voorgesteld.

Een van de hoogtepunten van de actie vond plaats toen twee #Leidenvoor14-activisten een vuurspuwshowtje presenteerden. Dat vlammen voor een hoger minimumloon vond eerder ook al eens plaats in Leiden. Aan het eind van de actie liepen de deelnemers vanaf het Plein naar de Hofvijver. Daar werd nog een groepsfoto gemaakt en zwaaiden de activisten uitbundig naar het Torentje op het Binnenhof, waar premier Mark Rutte zich ongetwijfeld had verschanst om zich te verdedigen tegen de oprukkende strijders voor bestaanszekerheid en een leefbare toekomst.

De brandbrief kan nog steeds worden ondertekend.

Harry Westerink

SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk voegt zijn naam toe.
Vuurspuger brandt de kont van maffiabaas Willem van Oranje.
Bij de Hofvijver.
Zwaaien naar het Torentje.

Hieronder nog wat beelden van het maken van het spandoek, vorige week donderdag.

#Voor14 blijft vlammen!