VVD vliegt uit de bocht

Plezier in een koffiehuis mag niet meer van de VVD

Op maandag 12 november presenteerde de VVD haar nieuwe notitie “Immigratie en Integratie”, waarin de partij onder andere pleit voor het strafbaar stellen van hulp aan illegalen. Volgens de VVD zijn dus mensen die bijvoorbeeld zwangere illegale vrouwen helpen strafbaar. Dat geldt dan ook voor verloskundigen en ander medisch personeel. Helpen om kinderen op de wereld te brengen wordt zo een misdaad in Nederland.

Ook moet de overheid volgens haar “kritisch controleren of de Oost-Europeanen in ons land voldoen aan de voor hen geldende beperkende verblijfsvoorwaarden”, “gedwongen heropvoeding” voor kinderen jonger dan twaalf die zich “ernstig misdragen” en “indien nodig moeten zij daartoe in een gesloten inrichting worden opgenomen”. Verder wil de VVD dat middels een “ingroeimodel” immigranten “geleidelijk over een periode van vijf jaar hun rechten opbouwen”. Volgens de notitie staat het huidige ontslagrecht “de integratie in de weg” en dient dit versoepeld te worden, en dienen criminele “vreemdelingen” het land worden uitgezet.

Over de gehele linie spreekt er een ideologie uit de notitie die opvallend veel gelijkenis toont met die van de PVV en de pas opgerichte TON van Verdonk. Er wordt met bijvoorbeeld de eis op het bannen van gezichtsbedekkende kleding aangesloten bij de anti-moslimstemming van bovengenoemde partijen, overal moet het individu wijken voor de “veiligheid” en ook de toon van de notitie sluit fijntjes aan op de nieuwe rechts-populistische golf, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de volgende walgelijke stereotypering: “Werklozen die een werkgever nog te weinig te bieden hebben, zullen zich optimaal en full time moeten inzetten om hun tekortkomingen weg te werken en zichzelf in voldoende mate te verbeteren (voorwaarde voor bijstand). Niet meer de hele dag in een koffiehuis zitten of op straat rondhangen dus.”

Het is schrikbarend dat er op zo’n document, dat groepen tegen elkaar poogt uit te spelen en streeft naar het beperken en ontkennen van fundamentele mensenrechten, tot op heden nauwelijks een publieke reactie gekomen is.