Campagne “Schoonmakers voor een betere toekomst” van start

Schoonmakers organiseren zichzelf
Op zaterdag 17 november 2007 gaat de campagne "Schoonmakers voor een betere toekomst" van start. Dat is een initiatief van de FNV Bondgenoten om de schoonmakers te ondersteunen en te mobiliseren in hun strijd tegen de zware omstandigheden waarin ze werken.

In Nederland werken 150 duizend schoonmakers in ongeveer 4.000 schoonmaakbedrijven. Het zijn mensen die meestal onzichtbaar voor anderen hun werk verrichten. De werkomstandigheden zijn niet goed; het salaris is erg laag, schoonmakers verdienen tussen de € 8,90 en € 9,05 bruto per uur. Omdat ze daarvan niet kunnen rond komen, hebben steeds meer schoonmakers twee of meer banen. Velen werken meer dan 40 uur per week om hun gezin te onderhouden. Verder is er sprake van een steeds hogere werkdruk, en voeren enkele schoonmaakbedrijven een streng anti-vakbondsbeleid, waardoor het de schoonmakers onmogelijk gemaakt wordt voor hun rechten op te komen. Doen ze dat toch, dan wordt het hard bestraft: ze moeten dan bijvoorbeeld alle rotklusjes opknappen of ze kunnen zelfs ontslagen worden.

De schoonmakers zijn het zat en samen met FNV Bondgenoten hebben daarom het intitiatief gestart om van onderop te organiseren voor betere arbeidsomstandigheden, een hoger loon en meer respect. Om dat te bereiken wordt er verbreding gezocht met sociale bewegingen, actiegroepen, kerken en moskeeën en ieder ander die de schoonmakers een betere toekomst toewenst en hen actief wil helpen die toekomst binnen handbereik te brengen. Zij zullen de schoonmakers bijstaan bij hun acties om hen zo bij de komende CAO-onderhandelingen een extra drukmiddel te geven tegen de bazen.

Doorbraak steunt de schoonmakers en roept iedereen op om op 17 november naar de startbijeenkomst van de campagne "Schoonmakers voor een betere toekomst" te komen. Er zullen schoonmakers spreken over hun werkomstandigheden en er zal uitleg worden gegeven over de campagneplannen. Verder is er muziek en dans, en zijn er toespraken van onder andere Agnes Jongerius en Jan Marijnissen.

Kom zaterdag om de bijeenkomst tot een succes te maken en de schoonmakers te laten zien dat ze niet alleen staan!

Schoonmakers voor een betere toekomst
Zaterdag 17 november 2007
13:00 tot 16:00 uur
Holiday Inn, Schiphol
Zie ook: www.steundeschoonmakers.nl/

FNV Bondgenoten regelt busvervoer vanaf Den Haag en Utrecht, en er gaat een gratis pendelbus vanaf Schiphol Airport. Vanuit Den Haag verzamelen we om 11:30 bij de vestiging van HTM bij Dynamostraat 10 om met de bussen naar Schiphol te gaan. Vanuit Utrecht vertrekken bussen rond 11.30 uur aan de achterzijde van het station Utrecht Centraal, uitgang Jaarbeurszijde, op de busplaatsen voor het Beatrixtheater.

Doorbraak strijdt voor socialisme van onderop, en dus voor gelijke rechten voor iedereen, en voor open grenzen, want de wereld is van iedereen. We willen daarbij linkse hokjes doorbreken, en voortbouwen op en kritisch omgaan met de ideeën en ervaringen van eerdere linkse bewegingen en initiatieven. De eerste stap is onszelf en onze strijd organiseren, want alleen zo zijn positieve veranderingen daadwerkelijk af te dwingen.

Doorbraak
Postbus 901, 7400 AX Deventer
Mail: doorbraak@doorbraak.eu
Tel: 06.41.20.61.67