Warm solidariteitsprotest met KOZP in koud Den Haag (beeldverslag)

Zo’n tweehonderd mensen deden gistermiddag in Den Haag mee aan het solidariteitsprotest voor Kick Out Zwarte Piet (KOZP), onder het motto “Stop racisme en fascistisch geweld, verdedig het recht op protest”. Meer dan tachtig organisaties ondersteunden de actie, waaronder ook Doorbraak. Het protest was georganiseerd door het Platform Stop Racisme en andere groepen uit sociale bewegingen, en bedoeld als een steun in de rug voor de activisten van KOZP. Met name zwarte activisten hebben niet alleen onlangs in Staphorst, maar ook al eerder en in feite al jarenlang veel getreiter, intimidatie, repressie en geweld ondervonden in hun strijd tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet. Niet alleen door de politie en door gemeenten, maar ook door extreem-rechts.

Naast de Hofvijver vond aan de Lange Vijverberg eerst een manifestatie plaats met sprekers die onder meer ingingen op de terreur van racisten in Staphorst, op de weigering van de politie om de veiligheid van demonstranten tegen Zwarte Piet te garanderen, op de strijd tegen klimaatverandering en op de positie van vluchtelingen en LHBT-mensen. Zoals altijd deelden Doorbraak-activisten “Zwarte Piet is racisme”-stickers uit aan de deelnemers aan het protest. De politie vond het nodig om vanaf het podium te laten weten dat die niet meteen geplakt mochten worden. We hoorden hen eerder al zeggen dat winkels er overal in het land last van zouden hebben. Een goed teken!

Daarna volgde een tocht door het Haagse centrum, waarbij werd stilgestaan bij het ministerie van Justitie. Er werden leuzen geroepen als “No more blackface”, “No justice, no peace, no racist police”, “Say it loud, say it clear, refugees are welcome here” en natuurlijk “Kick out Zwarte Piet”. Opmerkelijk was hoeveel positieve respons er was vanuit het publiek. De nogal massaal aanwezige politie vond het nodig om ons ook nu weer voortdurend te filmen. Het wordt hoog tijd dat de racisten die ons belagen en bekogelen, zoals onlangs in Staphorst, eens wat meer in de gaten worden gehouden.

Harry Westerink

Camerawagen voortdurend op onze lip.
Bij het ministerie.