Wat schrijft rechts?

Wim Beaux maakt praatjes
In de obscure blaadjes van extreem- en populistisch rechts komt hun ware aard naar boven. Haat tegen niet-westerse migranten en Joden voert de boventoon. Daarbij geven de publicaties een aardig kijkje in het verknipte leven van menig bruinhemd: onderlinge ruzies zijn aan de orde van de dag.

O mijn hemel! De kledingketen MEXX maakt reclame in het Engels! Dat mag niet van de Stichting Taalverdediging. De stichting roept een ieder dan ook op om “niets meer te kopen bij deze afschuwelijke winkelketen”. Maar zelfs in de eigen nieuwsbrief spuit een vaste lezer via een ingezonden brief de nodige kritiek op de doorgeslagen taalpuristen. De stichting zou tegenwoordig “onbegrijpelijke alternatieven” voorstellen voor Engelse woorden die al danig “ingeburgerd” zijn. Zo spreekt de stichting over “africhter” als men “trainer” bedoelt, en over “terugweerslag” waar het over “reactie” gaat. De vaste lezer vindt dit “potsierlijk”. Daar sluit ik me van ganser harte bij aan.

Volgens het periodiek De Nationale Amsterdammer, van oudgediende Wim Beaux, bestaan Turkse en Marokkaanse Nederlanders gewoonweg niet. Die termen staan namelijk niet in “de dikke Van Dale” en daardoor zou er geen sprake kunnen zijn van “deze wezens”. Deze taalkundige Endlösung mag dan wel weinig kosten, maar levert de gemiddelde extreem-rechts natuurlijk niets op: die draait immers het liefst eigenhandig de gaskranen weer open. Ook Joden komen er weer bekaaid vanaf in het periodiek. Die zouden achter de Russische revolutie zitten en complotteren tegen “het christelijke onderwijs”. Er verandert ook nooit wat bij extreem-rechts.

Ook de christenfanaten van Schreeuw om Leven komen op de proppen met de meest kolderieke nonsens. Volgens de anti-abortusactivisten “is de evolutie een leugen” en “een onmogelijkheid” waarmee mensen het “Woord van God” willen “ontkrachten”. Er zou gewoonweg “geen bewijs voor de evolutie zijn”. Daarentegen zou de wetenschap “steeds overtuigender laten zien dat God de Schepper van de aarde moet zijn”. Nog even, en ze verklaren de aarde ook weer plat. Schreeuw om Leven kapittelt EO-kopstuk Andries Knevel, omdat die openlijk zijn vraagtekens bij het scheppingsverhaal zet. Hij wordt dan ook uitgenodigd door Schreeuw om Leven om gezamenlijk “Bijbelstudie” te doen en weder te keren in de schoot van God. O mijn God!

Onlangs bracht de Nationale Socialistische Aktie (NSA) een brochure uit, getiteld “Tegen de bourgeoisie en het fascisme”. Daarin legt de club uit waarom zij, als nationaal-socialisten, nu juist “anti-fascisten” zijn. Wablief? In het kort komt deze dwaze stellingname voort uit onderlinge bonje tussen nationaal-socialisten en fascisten. Nationaal-socialisten zijn van mening dat de staat er is voor “het volk”. Fascisten zijn van mening dat “het volk” er is voor de staat. Daarnaast hebben de Italiaanse fascisten onder leiding van Benito Mussolini in de oorlog te weinig Joden vernietigd – in de ogen van de nationaal-socialisten dan – en zie daar: een schisma is geboren en beide kampen kibbelen wat af over de vraag wie nu de langste piemel heeft. De nationaal-socialisten komen zelfs tot de bizarre conclusie dat ook Adolf Hitler “een absolute anti-fascist” was, omdat ook hij het niet eens geweest zou zijn met Mussolini’s halfwassen aanpak van de “volksvreemde elementen”. Enfin, genoeg gelachen, of gehuild…

In StaVast, uitgave van het Oud Strijders Legioen (OSL), wordt enige afstand genomen van de PVV, ook wel bekend als de seculiere polder-Taliban uit de Limburgse mergelgrotten. Geert Wilders heeft volgens de oud-strijders, van wie sommigen zich op de uiterste rechterflank van de VVD oriënteren, “gemakkelijk praten”. Hij moet nog maar bewijzen wat “hij en de zijnen ervan zouden bakken”. Het stoort de kritische oud-strijders vooral dat Wilders eigenlijk alleen maar tegen de islam aanschopt. Daar is het OSL het inhoudelijk veelal wel mee eens, maar Wilders zou zich ook meer op andere beleidsterreinen moeten laten gelden. Ook voormalig LPF-er Mat Herben haalt in StaVast hard uit naar Wilders. De PVV ontwikkelt zich volgens hem naar “een onemanshow”, en Wilders zou “potentiële bondgenoten als de VVD en TON onheus bejegenen” en “meedogenloos” tegen hen zijn. Dat maakt de vorming van een rechtse coalitie er natuurlijk niet makkelijker op.

In Wij Europa, haatschrift van de Nederlandse Volks Unie, droomt leider Constant Kusters van zetels in de Tweede Kamer. Hij wil zich dan hardmaken voor bezuinigingen op ontwikkelingshulp en op inburgeringscursussen, iets waar andere partijen overigens ook al voor pleiten. Eenmaal in de Tweede Kamer zal Hitler, excuus, Kusters dan ook ongetwijfeld pleiten voor een verlaging van de importtarieven voor Zyklon B, zodat hij af kan maken waarmee zijn roerganger ooit begonnen was. Gelukkig zijn de meeste dromen bedrog, zong zanger Marco Borsato al eens. In Wij Europa wordt wederom een “lijst van wanbetalers” afgedrukt. Dat is een lijst van mensen die hun contributie aan de partij niet voldaan hebben. En wederom ben ik de rotste niet om die namen ook nog eens hier af te drukken, zodat de mensheid tot in de lengte der dagen zal weten dat die mensen lid van een nazi-partij zijn geweest: Jeroen van Baarsen, Michel Bouwens, Nando van der Heide, Raymond Jansen, Florens van der Kooi en Edwin Kunst. Succes met het zoeken naar werk!

In Wij Europa stellen zich voorts twee nieuwe “kringleiders” van de NVU voor. De ene heet Frank Folkerts uit de provincie Utrecht. Hij heeft niet zoveel te melden, maar zijn hobby is naar eigen zeggen “het spotten van vliegtuigen op Schiphol”. Interessant. De nieuwe “kringleider” voor Overijssel is Gerard Bruins. Dat is ook al een bizar figuur. Hij komt “oorspronkelijk uit de kringen van de SGP” en je kunt hem naar eigen zeggen elke zondag vinden “in een Hersteld Hervormde Kerk”. En zo is maar weer aangetoond dat elke christelijke familie wel een zwart schaap telt. De godsdienstwaanzinnige Bruins “gelooft in een God die schepper is van raciale diversiteit”. Ook meent hij dat drugsgebruik, abortus en het homohuwelijk “Bijbels verwerpelijk” zijn. Als straf voor die “decadentie” zou God “de islamisering” over Nederland “afgeroepen” hebben. Hoeveel idioten kan een neo-nazistische partij eigenlijk herbergen? Dat is iets wat ik me dan weer afvraag.

Gerrit de Wit

Dit artikel verscheen eerder in Alert!