Wat schrijft rechts?

NVU-baas Constant Kusters (links) probeert zijn roedel in het gelid te krijgen

In de obscure blaadjes van extreem- en populistisch rechts komt hun ware aard naar boven. Haat tegen niet-westerse migranten en Joden voert de boventoon. Daarbij geven de publicaties een aardig kijkje in het verknipte leven van menig bruinhemd: onderlinge ruzies zijn aan de orde van de dag.

Wim Beaux, de oude rot en ex-voorzitter van de CP’86, weet niet van ophouden en blijft nonsens schrijven. In zijn periodiek De Nationale Amsterdammer beweert hij nu dat Nederland na 2050 een “islamitische meerderheid” zal kennen. Dat wordt dan rap doorfokken. En die moslims krijgen volgens Beaux van de overheid allemaal “functies bij de politie, het leger, gemeenteraden, regering, universiteiten en bedrijfsleven”. Beaux meent dat er maar één oplossing is: “alle islamieten het land uit”. En alle “integratiemalloten, volks- en landverraders” die migranten ondersteunen moeten van hem ook “voorgoed opgeborgen” worden. Mijn koffers staan al klaar. Voorts heeft Beaux een oplossing voor de benaming van de “nieuwe Nederlanders”. Die moeten gewoon “hiernietthuishorenden” genoemd worden.

In Laagland, de nieuwsbrief van Voorpost Nederland, wordt in de rubriek “Nationalistische figuren” ene Eugène van Wessem met lof overladen. De voor de oorlog geboren Van Wessem blijkt namelijk kopstuk te zijn geweest van het extreem-rechtse Zwart Front van Arnold Meijer, en dat doet het altijd goed bij Voorpost. Het Zwart Front werd in mei 1934 opgericht en streefde naar de aansluiting van Vlaanderen bij Nederland. Het Zwart Front was fel antisemitisch: zowel kapitalisme als marxisme zouden voortgebracht zijn door het jodendom. Het Zwart Front richtte zich vooral op het fascistische Italië en niet zozeer op het nationaal-socialistische Duitsland. Van Wessem zou in die anti-Duitse houding een belangrijke rol gespeeld hebben. In 1941 werd Meijers beweging door de nazi’s verboden, omdat het een zelfstandige fascistische Nederlandse beweging wilde blijven. Dat pikten de nazi’s niet. Van Wessem werd uiteindelijk gearresteerd en overleed in 1945 in een Duits kamp.

Eind mei bracht Sieneke, wie kent haar niet, bij het Eurovisiesongfestival het prachtlied “Ik ben verliefd, sha-la-lie” ten gehore. De diepgravende teksten van het nummer werden geheel in het Nederlands gezongen, tot grote blijdschap van Stichting Taalverdediging. In haar nieuwsbrief schreeuwde men het dan ook uit: “Het Nederlandse lied is terug!”. De stichting meende dat vorige Nederlandse inzendingen altijd “ergens onderaan in de ranglijst” eindigden omdat er in het Engels gezonden werd. Sieneke zou die trend volgens Taalverdediging keren en de nodige punten vergaren. Daar hebben ze zich enigszins op verkeken. Taalverdediging was voorts lyrisch over de Nederlandse winst bij het Eurovisiesongfestival voor jongeren. Ene Ralf Mackenbach won daar met het fameuze lied “Click clack”. En vierde werd een Vlaams meisje met haar lied “Zo verliefd, yodelo”. Catchy!

Revolte, het strijdblad van Voorpost Vlaanderen en Nederland, kent een nieuwe hoofdredacteur. Hij komt uit “de noordelijke Nederlanden” en heet Sjors Remmerswaal. Deze humorloze intellectueel was eerder lid van de extreem-rechtse partij NNP. Remmerswaal volgt met trots Roeland Raes op die volgens hem “een enorme staat van dienst heeft”. Raes heeft zeker een staat van dienst, maar geen fraaie. Zo geniet hij vooral bekendheid als oud-senator van het Vlaams Blok en het stelselmatig in twijfel trekken van de Holocaust. Voor dat laatste werd hij veroordeeld. Maar goed. In Revolte staat verder een pleidooi voor remigratie, van alle migranten welteverstaan, en dus ook van diegenen die over een Belgisch paspoort beschikken. Net zoals de nazi’s ooit al eens eerder deden, dient die grootschalige remigratie “nuchter en rationeel” bekeken te worden en behoort “gedwongen repatriëring” zeker tot de mogelijkheden. Maar Voorpost is de rotste niet. Een “remigratiebeleid” dient namelijk “gekoppeld te zijn aan een beleid van echte ontwikkelingssamenwerking, waarbij door ons efficiënt en doortastend ter plekke orde op zaken wordt gesteld”. De koloniale legers kunnen weer oprukken… Revolte pleit verder voor het verbouwen van groente en fruit in de eigen tuin en het rapen van wilde noten in de natuur. Dat zou iets van doen hebben met het leven “in evenwicht met onze omgeving, onze bodem” en “een verantwoorde voedselvoorziening van onze eigen families en ons volk!”. De Blut und Boden-gedachte heeft Voorpost overduidelijk nog niet van zich afgeschud, op het kneuterige af.

Volgens Elsevier zijn “Nederlanders de afgelopen halve eeuw verslaafd geraakt aan de verzorgingsstaat” en is Nederland “goeddeels gecollectiviseerd”. Deze socialistische heilstaat zint Elsevier niets. Wat het weekblad betreft worden uitkeringen flink verlaagd en worden de verschillen tussen rijk en arm nog veel groter dan ze al zijn. Ook het minimumloon moet eraan geloven, vinden deze rechts-populisten. Maar tot hun ontsteltenis heeft zelfs Geert Wilders een ommezwaai gemaakt nu die stelt dat het minimumloon niet verlaagd mag worden. Roept daar iemand “nationaal-socialist?”. Elsevier besteedt verder aandacht aan de Amerikaanse Tea Party-beweging. Die invloedrijke uiterst rechtse beweging houdt van God, ijvert voor een kleine overheid, moet niets hebben van “de socialist” Barack Obama en ziet liever de onnozele republikein Sarah Palin in het Witte Huis. Veel Amerikanen, ook de gematigde republikeinen, zien Tea Partiers als “extreem-rechtse idioten” die racistisch getinte complottheorieën bezigen. Maar Elsevier zou Elsevier niet zijn, als het niet het tegendeel beweerde. Het zou niet gaan om “schuimbekkende blanke mannen met doorgeladen wapens”, maar om miljoenen oprechte burgers.

Weekblad HP/De Tijd valt dit keer in positieve zin op. In een interview met de historicus Maarten van Rossem wordt flink uitgehaald naar extreem-rechtse populisten. Volgens Van Rossem was Hans Janmaat “gespeend van elke vorm van politiek talent en charisma” en was het “eigenlijk een volstrekte zielepoot”. Wilders wordt volgens de brombeer “sterk gedreven door machtshonger” en Pim Fortuyn ging de politiek in “vanwege allerlei psychisch ongemak waar hij zijn hele leven mee gekampt heeft”. Fortuyn was überhaupt “een problematische man die volstrekt met zichzelf in de knoop zat”. Van Rossem begrijpt verder niets van de aanbidding van Fortuyn. Die man had “een hoop onzin te vertellen”: “Het was bijvoorbeeld idioot om te beweren dat er tijdens Paars niets aan immigratie is gedaan. Er is nota bene een omvangrijke Vreemdelingenwet gemaakt, door Job Cohen of all people”, aldus Van Rossem. En zo is het maar net.

Constant Kusters is bezig met een charmeoffensief. Hij is er uiteindelijk achter gekomen dat zijn clowneske NVU-demonstraties, met allerlei op-en-top verkleedde nazi’s erbij, de beeldvorming rond zijn partij geen goed doen. Kusters probeert die beeldvorming bij te stellen. Zo heeft hij zelf een maatpak bij de Hema aangeschaft, getuige een foto van hem in partijblad Wij Europa. En de standaard openingszin in het blad “Medestrijders voor behoud van het blanke ras” heeft hij nu vervangen door het sobere “Volksgenoten”. Het zal hem allemaal niet helpen, ben ik bang. Want al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding. Verder suggereert Kusters dat de 4.500 incidenten tijdens de viering van oud en nieuw veroorzaakt zijn door allochtone jongeren. Maar een ieder weet natuurlijk dat dan vooral stomdronken kaas- en kaalkoppen helemaal los gaan. Kusters eist desalniettemin dat er op dit soort geweldplegers snelrecht wordt toegepast, hen het Nederlanderschap wordt ontnomen en dat ze meteen het land uitgezet worden. Maar hoe moet het dan met bijvoorbeeld Barry Kluft, een graag geziene gast en spreker bij NVU-demonstraties? Die werd immers bij een van de laatste jaarwisselingen opgepakt wegens het gooien van vuurwerk naar agenten en daarvoor veroordeeld tot maanden cel. Naar welk land moet hij dan uitgezet worden? Groot-Germania?

Gerrit de Wit