Wat schrijft rechts?

Gezellig onderonsje van neo-nazi Mart Moors en PVV-leider Geert Wilders
In de obscure blaadjes van extreem- en populistisch rechts komt hun ware aard naar boven. Haat tegen niet-westerse migranten en Joden voert de boventoon. Daarbij geven de publicaties een aardig kijkje in het verknipte leven van menig bruinhemd: onderlinge ruzies zijn aan de orde van de dag.

In Rijnland Bollenstreek Kontakt, schotschrift van de extreem-rechtse veteraan Tim Mudde uit Sassenheim, staat een verslag van een lezing over “het fenomeen Geert Wilders”. De lezing werd gegeven door Mudde zelf en trok maar liefst 15 toehoorders. Zelf had hij wellicht liever 18 of 88 luisteraars gehad, getallen met in zijn kringen een bijzondere lading. Anyway, volgens de aanwezigen “dient Wilders belangen die niet de onze zijn”, daarmee ongetwijfeld doelend op de Joodse agenda die Wilders zou dienen. Aan de andere kant zijn de kaalkopjes wel van mening dat “dankzij Wilders zaken besproken kunnen worden die anders door de gevestigde politiek in de doofpot gaan”. De extreem-rechtse beweging zou volgens de aanwezigen daarom “maximaal” kunnen “profiteren” van de ruimte die Wilders schept. In de realiteit echter laat men dit na, getuige de deplorabele toestand waarin die beweging verkeert. In Rijnland Bollenstreek Kontakt wordt voorts een top 100 afgedrukt van de extreem-rechtse internetzender Radio Rapaille. Daarin staan allerlei alleraardigste nummers van Queen, The Cure en Guns ‘n’ Roses, maar natuurlijk ook nummers van extreem-rechtse bands als Brigade M en nazi-bands als Skrewdriver. Zo staat het nummer “White Power” van die laatste band hoog in de lijst, en dat zal niet geheel verbazen. Verder heeft het blad ook weer een bijdrage van René van Gool. Wie is dat ook alweer? Nou, Van Gool loopt al lange tijd mee in het extreem-rechtse circuit, was ooit bestuurslid van de partij Nieuw Rechts en geniet bekendheid door zijn oncontroleerbare scheldpartijen naar linkse opponenten in een poging zijn gebrek aan intellectuele capaciteiten te maskeren. Dit keer neemt hij anti-racisten op de korrel die onlangs demonstreerden tegen de extreem-rechtse hooligans van het English Defence League. Die anti-racisten zouden volgens Van Gool vooral de straat op gegaan zijn “in ruil voor wat drank, drugs en wijdbeense kraaksletten”. En daarmee slaat Van Gool de spijker op de kop, op zijn eigen kop welteverstaan. Next!

In de nieuwsbrief van de Stichting Taalverdediging wordt geklaagd over de supermarktketen Albert Heijn. Die heeft namelijk producten van het merk Euroshopper in huis waarvan de inhoud in grote letters in het Engels en in kleine letters in het Nederlands is aangegeven. Zo troffen de taalpuristen bij de grootgrutter onlangs een pot appelmoes aan met daarop mede, schrik niet, de aanduiding “apple sauce”. Grote grutjes! De taalverdedigers “schrokken” zich natuurlijk “wezenloos” van “dit discriminerende taalbeleid”. Volgens Taalverdediging “minacht Albert Heijn de Nederlandse taal” en men doet de oproep om de supermarktketen te boycotten. Verder besteedt Taalverdediging aandacht aan de situatie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Terwijl de Nederlandse soldaten onlangs gemankeerd huiswaarts keerden, na de nodige onschuldige Afghanen onder de zoden te hebben geschoten, maakt Taalverdediging zich enkel druk over een vermeend “taalschandaal” aldaar. Wat is het geval? Zeer tegen de zin van Taalverdediging vond de overdracht van het militaire Kamp Holland aan Australische en Amerikaanse soldaten plaats in de Engelse taal. En bovenop dit “schandaal” blijken de opvolgers van de Nederlanders de naam van Kamp Holland ook nog eens veranderd te hebben in het Engelse Camp Holland. Het moet niet gekker worden! Toch!?

De Nationalistische Volks Beweging (NVB) is gek op nationalisten, maar niet als ze van Turkse afkomst zijn. In het partijblad Pro Patria hekelt de NVB namelijk het Turkse nationalistische “oproer” in Nederland toen een aantal jaren geleden de Koerdische beweging PKK in Turkije 13 Turkse soldaten had neergeschoten. Als gevolg daarvan demonstreerden in steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag duizenden nationalistische Turkse Nederlanders met Turkse vlaggen. Onder hen bevonden zich overigens de nodige extreem-rechtse Turkse Grijze Wolven, maar ook die geestverwanten kunnen niet op enige clementie van de NVB rekenen. “De Nederlander” zou zich door dit vlagvertoon namelijk “meer en meer vreemdeling in eigen land” voelen. Pro Patria komt voorts op voor de “arme blanken” in Zuid-Afrika. Die stammen deels af van Nederlandse koloniale Boeren die zich daar ooit vestigden. Na de officiële afschaffing van de apartheid verloor een gedeelte van die blanken hun bevoorrechte positie, met als gevolg dat enkelen van hen nu in diepe armoede leven, net als het overgrote deel van de zwarte bevolking overigens. Maar dat laatste zal de NVB aan de reet roesten. Volgens de beweging heeft de Nederlandse regering “de dure plicht deze arme blanken te hulp te komen met medische hulp, voedsel en ze de kans te geven naar Nederland te komen als politiek vluchteling”. Dat zou wat worden hier: blanken erin, zwarten eruit, pinguïns terug naar de Zuidpool en de NVB voelt zich weer thuis.

Een vreemde eend in de bijt in deze rubriek is dit keer de onlangs verschenen glossy Geert. Het betreft een ongeautoriseerd satirisch journalistiek product over het wel en wee van Geert Wilders. Alhoewel het geen rechtse publicatie is, integendeel, is het toch leuk om er wat aandacht aan te besteden. Het redactioneel begint al goed: “Eindelijk… want het is toch van de gekke dat de Linda’s, de Gerda’s, de Catherines al jaren met hun eigen glossy paraderen en dat de meest besproken politicus van het land het moest doen met een column in een Venloos kappersblad. Is het geen schande dat de PVV-leider hier tot eind 2010 op heeft moeten wachten? Werden hier niet 1,3 miljoen lezers weggezet? Afgescheept?” Maar “eindelijk” is die er dan, Wilders’ eigen glossy. In de uitgave staat een fotoreportage over “kopvodden”, wordt Wilders langs de meetlat van een psychiater gelegd, blijkt dat Wilders volgens de regels zelf een “allochtoon” is en wordt de cursus “Zelf Wilders Worden” en “het Groot Nationalistisch Dictee” aangeboden. Opmerkelijk is een fotoreportage “Dicht bij Geert” die gemaakt is op een PVV-bijeenkomst in 2009. Daarin gaan allerlei aanhangers van Wilders op de foto met de Grote Leider. Op één van de foto’s schudt een lachende Wilders de hand van Mart Moors, en was die nou niet eerder kaderlid van de nazistische Nationale Alliantie? Jazeker wel. In de glossy staat ook nog een satirisch bericht over de witte puntmutsen van de Ku Klux Klan (KKK). Die blijken Nederland te willen bezoeken en hebben daarom om “ontheffing van het boerkaverbod” gevraagd. “De Klan benadrukt dat het in Nederland geen eigen afdeling wil opzetten. Het bezoek zou het karakter hebben van een uitstapje van enkele hoogbejaarde leden, die zich in het verleden verdienstelijk hebben gemaakt en die liever niet herkend willen worden.” Hilarisch!

In Revolte, het tijdschrift van Voorpost Vlaanderen en Nederland, keert men zich tegen abortus. Abortus is namelijk “één schakel in een ganse reeks van aanvallen op ons volk: drugs, euthanasie en relatievormen buiten de traditionele man/vrouw-relatie”. Volgens Voorpost richten “al deze aanvallen” zich tegen “de traditionele familie, het geloof en de arbeidsethiek”. Abortus is volgens Voorpost het product van een communistisch en liberaal complot “tegen de beschaving”. Zo wist volgens Revolte Karl Marx het al: “Om de Europese samenleving te ondermijnen, moet de traditionele familie ontwricht worden”. En zo is het maar net! Revolte doet verder verslag van een “bevlaggingsactie” bij de wielerwedstrijd De Ronde van Vlaanderen. Zoals elk jaar toog een delegatie Voorposters aan de vooravond ervan naar de Vlaamse camping Rapaljebos. Rapalje betekent overigens ook wel “schorremorrie” en “gajes”, en dat is natuurlijk best toepasselijk. Maar goed, men dronk op de camping de nodige pinten en luisterde naar een muzikant met een “trekzak”. Op de dag van de wielerwedstrijd zelf toog men naar een berg en deelde daar duizend “Leeuwenwimpels”, oftewel Vlaamse vlaggen, uit aan een ieder die daarmee de wielrenners wilde onthalen. Met de bevlaggingsactie wil Voorpost het Vlaams nationalisme bevorderen en en passant in beeld komen bij het live-verslag van de wedstrijd op de televisie.

In Wij Europa van de Nederlandse Volks Unie (NVU) staat een verslag van een nazi-demonstratie in Duitsland waarbij men aanwezig was. Het verslag is geschreven door kringleider Gerard Bruins. Als een kind zo blij meldt hij dat hij “de eer” had om aan het begin van de stoet “het vaandel hoog te mogen houden”. Het betrof hier een zwarte vlag met, hoe kan het ook anders, in witte Gotische letters de tekst “Niederlande”. De demonstratie werd blijkbaar onthaald op de nodige tegenstand: omwonenden joelden de nazi’s uit en draaiden vanuit hun huizen harde muziek. Ook hingen er overal spandoeken tegen de Hitler-wannabees. Op een van die spandoeken stond een wel heel geinige woordspeling op de veelgebruikte anti-fascistische leus “Neo-nazi Aufmarsch stoppen”, wat zoveel betekent als “Stop de neo-nazistische opmars”. In een variant was de leus verbasterd tot “Neo-nazi Aufm-Ärsche stoppen”, oftewel “Stop de neo-nazi’s in je aars”. Tijdens een “stilteminuut” moesten de vaandels “eerbiedig” naar beneden gehouden worden. Maar, sodeju, volgens Bruins raakten sommige vaandels de grond. En dat kan natuurlijk niet. Verder blijkt partijleider Constant Kusters niet aanwezig geweest te zijn. Hij had namelijk geen geld om af te reizen, omdat hij nog de een of andere boete moest betalen. Het maakt Bruins “neerslachtig” dat zijn partijleden niet aan de boete wilden meebetalen, dat er slechts 10 NVU-ers op de demonstratie afkwamen en dat veel “kameraden” zich op het laatste moment drukten. In Wij Europa staat ook een verslag van een heuse “Bunkertour 2010”, waarbij de Duitse verdedigingslinie in Hoek van Holland bezocht werd. Van de 13 aangemelde NVU-ers kwamen er slechts 6 opdagen. Dat zorgde voor “enige teleurstelling”. Maar goed, de bunkertour maakte blijkbaar een hoop goed, want men kwam Duitse commandoposten, manschapverblijven en luchtdoelbatterijen tegen. En dat is smullen voor de neo-nazi’s.

Gerrit de Wit