Wat wil de PvdA nou eigenlijk met die studenten?

Tanja Jadnanansing wil 'frauderende' studenten keihard laten aanpakken.
Waarschijnlijk weten ze het zelf ook niet. Tanja Jadnanansing, Tweede Kamerlid voor de partij, roept op voor de studentendemonstratie van komende week dinsdag. Want “met bezuinigingen verbeter je het onderwijs niet, daarvoor moet je investeren!” Een waarheid als een koe natuurlijk.

Maar niet erg geloofwaardig als je zelf de studiefinanciering wilt afschaffen. Het staat me nog helder voor ogen met welke plannen de PvdA de boer opging bij de laatste verkiezingen: ze wilden studiefinanciering omzetten in een asociaal leenstelsel! Een platte bezuiniging dus.

Hoe heet dat ook alweer? Liegen en draaien? Afgelopen woensdag debatteerde de Tweede Kamer over het aanpakken van studenten die met studiefinanciering frauderen. Ook hier nam de PvdA weer een interessante positie in. Keihard aanpakken. En niet alleen de student in kwestie, ook medeplichtige familie en vrienden moeten er aan geloven. VVD-staatssecretaris Zijlstra bracht daar nog tegenin (!) dat het moeilijk is om bewijslast te verzamelen. Maar Jadnanansing was van mening dat dat best wel moet kunnen, want daar is al veel ervaring mee opgebouwd bij bijstandsgerechtigden.

De ChristenUnie deed er nog een schepje bovenop. Die vroeg Zijlstra “of hij frauderende studenten niet onmiddellijk hun basisbeurs kon ontnemen”. Maar dat ging Zijlstra te ver: zo’n straf zou voor veel studenten ook meteen het einde van hun studie betekenen. Bovendien moeten mensen “kunnen leren van hun fouten”.

Huh? De omgekeerde wereld. De oppositionele PvdA (“het moet eerlijker”) en de ChistenUnie vinden het beleid van Bruin I blijkbaar niet hard genoeg. De oppositie streeft het kabinet voorbij.

Ze zien graag dat ‘frauderende’ studenten en bijstandsgerechtigden keihard aangepakt worden. Mensen die moeite hebben om rond te komen, die niet voor niets proberen om aan geld te komen. Misschien kunnen ze dan toch het beter hebben over echte fraude: bouwfraude, wachtgeld voor bewindslieden, lage belastingen voor multinationals, enzovoorts.

Maar dat de PvdA oproept voor de studentendemonstratie op 12 april, betekent natuurlijk niet dat we er niet heen moeten gaan. Juist nu de langstudeerdersboete onder vuur ligt is het belangrijk om de druk op de ketel te houden en met zoveel mogelijk mensen de straat op te gaan.

Frodo Tromp