Ziek door het uitsluitingsbeleid

Kamp Zeist.
Na de verschrikkelijke brand in het uitzetcentrum Schiphol-Oost in 2005 volgde een stortvloed aan kritiek over de onveilige en onmenselijke illegalengevangenissen. Maar al snel bleek dat de overheid onverdroten doorging met het in gevaar brengen van de levens van opgesloten illegalen. De grootste en nieuwste gevangenis in Alphen aan den Rijn was al vanaf het begin brandonveilig en moest daardoor sluiten. Onlangs hebben asieladvocaten de overheid gedagvaard vanwege de slechte luchtkwaliteit in weer een ander detentiecentrum, namelijk Kamp Zeist.

De luchtkwaliteit in gebouw 4 van die gevangenis is zo beroerd omdat het ventilatiesysteem faalt. Daardoor worden de gevangenen ziek. Ze kunnen moeilijk ademhalen, krijgen huiduitslag en hebben hoofdpijn. Inspecteur Van der Linden van de Inspectie voor de Sanctietoepassing, onderdeel van het ministerie van Justitie, moest in de Zembla-uitzending “De gevangenen van gebouw 4” toegeven dat de luchtkwaliteit niet in orde is. Artsen van het detentiecentrum zouden hebben bevestigd dat er gezondheidsklachten zijn “die serieus moeten worden genomen”. Maar serieuze klachten van illegalen worden door de overheid doorgaans weggewuifd. Van der Linden bracht Justitie al in 2010 op de hoogte van de gezondheidsproblemen van de gevangenen. In 2011 herhaalde hij zijn zorgen. Staatssecretaris Fred Teeven beloofde maatregelen te treffen. Maar volgens Van der Linden is de situatie niet verbeterd en er zelfs nog op achteruit gegaan.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt het “onacceptabel” dat de gevangenen ziek worden door een gebrekkig ventilatiesysteem. Maar de SP huilt krokodillentranen, want de partij gaat net als alle andere partijen akkoord met de fundamenten van het uitsluitingsbeleid. Ook de SP wil dat afgewezen migranten en vluchtelingen in principe worden uitgesloten en gedeporteerd. Daarmee stemt men in met het uitzetapparaat dat mensen dag in dag uit dumpt in landen vol geweld en armoede. Mensen zonder papieren worden niet alleen ziek door het ventilatiesysteem van Kamp Zeist, maar gaan vooral kapot door het hele systeem van bestuurlijke en maatschappelijke apartheid dat hen opjaagt, uitrookt, opsluit en uitzet. We moeten dan ook niet streven naar “betere” detentiecentra, maar ervoor zorgen dat ze tot de grond toe worden afgebroken. Want geen mens is illegaal, en iedereen heeft overal ter wereld het recht om te gaan en te staan waar hij wil.

Harry Westerink