Zoë Smit: Mijn sollicitatiebrief

Sollicitatiebrieven.
Sollicitatiebrieven.

“Mijn naam is Zoë Smit, ik ben drieëntwintig jaar en ik ben woonachtig in Haarlem. Enkele maanden geleden heb ik mijn bachelordiploma gehaald aan de universiteit en momenteel ben ik op zoek naar een baan. Zo ben ik terecht gekomen op jullie vacature, welke mij heel erg aanspreekt omdat…”

De afgelopen maanden heb ik tientallen varianten van het bovenstaande stukje tekst mijn mailbox uitgestuurd. En met mij nog eens honderden, misschien wel duizenden andere werkzoekenden. Na bovenstaand stukje tekst volgt meestal een hoop geslijm naar het bedrijf toe dat de vacature heeft geplaatst. Zo krijgen bedrijven al snel honderden, zo niet duizenden keren te horen hoe geweldig en goed en leuk en hip en interessant zij wel niet zijn. En hoe ontzettend gemotiveerd iedereen is om bij dat bedrijf te kunnen werken. Het lijkt makkelijk, dat slijmen, maar schijn bedriegt. Zo solliciteerde ik ooit als interieurverzorgster bij een hotel, een duur woord voor een laagbetaald schoonmaakbaantje. Maar hoe motiveer je de keuze om daarvoor te solliciteren?

“Deze vacature spreekt mij heel erg aan omdat het mij ronduit geweldig lijkt om in veel te weinig tijd en voor veel te weinig geld veel te veel kamers schoon te maken. Vooral de haren van wildvreemde mannen en vrouwen uit het doucheputje peuteren, de poepvlekken die zij hebben achtergelaten uit de wc boenen en de bedden verschonen waarin zij hele nachten hebben liggen zweten, lijken mij stuk voor stuk leuke werkzaamheden. Dat er dan ook nog eens een manager is die zich ver boven mij verheven voelt, die het leuk vindt om mij uit te foeteren wanneer ik één vlekje ben vergeten weg te boenen, dat maakt deze baan echt compleet. Ik ben dan ook heel gemotiveerd en wil zo snel mogelijk beginnen.”

Zoiets had ik kunnen schrijven. Ik schreef echter iets oppervlakkigs. Zo verzon ik dat het mij een uitdaging leek om bij zo’n hotel aan de slag te gaan en dat ik heb vernomen dat het een hele leuke werkplek is. Ik gaf wat redenen waarom zij mij echt móesten aannemen, en hoopte maar dat zij niet door die leugens heen zouden prikken. Dat deden ze niet, sterker nog, waarschijnlijk hebben ze de hele brief niet eens gelezen. Want na weken lang wachten kwam dan eindelijk het antwoord: ik had niet genoeg ervaring in het poetsen van wc’s en het opmaken van bedden, en daarom wilden ze mij niet uitnodigen voor een gesprek. Er werd met geen woord gerept over alle punten die ik in mijn sollicitatiebrief had genoemd.

Het argument dat ik te weinig relevante werkervaring heb, is iets dat ik bij bijna al mijn sollicitaties terug zie. Ik heb inmiddels zeven jaar werkervaring opgedaan bij een bakkersbedrijf, maar die ervaringen zijn voor de werkgevers waar ik heb gesolliciteerd niet goed genoeg. Ook heb ik recent een bachelordiploma gehaald aan de universiteit, maar zonder relevante werkervaring lijkt dat diploma momenteel niets waard. Maar hoe moet ik werkervaring opdoen, als werkgevers mij afwijzen omdat ik te weinig werkervaring heb?

Het enige dat ik kan doen, is blijven zoeken en sollicitatiebrieven blijven sturen om zo uiteindelijk toch een baan te vinden. Over deze zoektocht zal ik vanaf nu regelmatig een column schrijven.

Zoë Smit