1 juli, Amsterdam: slavernijherdenking en Keti koti-festival

In 2019 is het 156 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte en de ketenen van de tot slaaf gemaakten werden verbroken (“keti koti”). Daarbij wordt er zeker door veel witten aan voorbijgegaan dat de vrijverklaarden nog tien jaar, tot 1873, op de plantagewerkkampen dwangarbeid moesten blijven verrichten om de slavenhouders “schadeloos” te stellen voor het verlies van hun “eigendom”. Net als voorgaande jaren wordt de afschaffing op 1 juli herdacht bij het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark. Voorafgaand aan de herdenking vindt de bigi spikri-optocht plaats, en na afloop barst het Keti koti-festival los.

Amsterdam
Maandag 1 juli

Van 11:00 tot 12:00 uur
Bigi spikri-optocht
Van Waterlooplein naar Oosterpark

Van 13:00 tot 14:30 uur
Nationale herdenking
Bij slavernijmonument in Oosterpark

Van 15:00 tot 21:00 uur
Keti koti-festival
Oosterpark

De Nederlandse slavernij is op 1 juli 1863 door de staat afgeschaft, maar niet uit anti-racistische motieven. Het is van groot belang om dat altijd in gedachten te blijven houden. In tegenstelling tot Groot-Brittannië kende Nederland geen abolitionistische beweging. De Engelsen moesten de Nederlanders met veel moeite overhalen om de slavernij af te schaffen, net als de Amerikanen de Nederlandse staat onder druk moesten zetten om eindelijk eens op te houden met de koloniale oorlog tegen Indonesië. De afschaffing van de slavernij kwam uiteindelijk vooral voort uit kille economische motieven. Eerder, in 1814, was de handel in tot slaaf gemaakten al afgeschaft, waardoor er daarna structureel te weinig dwangarbeiders waren om de plantagewerkkampen in Suriname draaiende te kunnen houden.

Tijdens het Keti koti-festival (hier het hele programma) vindt vanaf 15:30 uur in de Boni Tula-tent op het festivalterrein in drie rondes een “stadsgesprek” plaats over racisme op de arbeidsmarkt, met onder meer Black Archives-medewerker Mitchell Esajas, BIJ1-voorvrouw Sylvana Simons en KOZP– en Nederland Wordt Beter-activist Jerry Afriyie. Vanaf 18:00 uur wordt in die tent ingegaan op “de verborgen geschiedenis van Keti koti-herdenkingen”. Aan de hand van bijzondere archiefstukken gaan Black Archives-medewerkers met het publiek in gesprek over de erfenis van het slavernijverleden en het belang van deze nationale herdenking. Verder nog een gesprek met wetenschapper Pepijn Brandon over het recent gepubliceerde onderzoek over de economische impact van de slavernij, een spoken word-performance van Zaïre Krieger en meer informatie van Miguel Heilbron over de dekoloniale “10x Meer Geschiedenis”-poster.

Harry Westerink