Doneer voor de opbouw van The Black Archives!

The Black Archives.
The Black Archives.

Onder het motto “Samen maken wij de verborgen zwarte geschiedenis van Nederland zichtbaar” is afgelopen zaterdag tijdens het Keti koti-festival in Amsterdam het startsein gegeven voor een crowdfundingscampagne voor The Black Archives. Dat project van New Urban Collective (NUC) betreft “een unieke collectie van meer dan vierduizend bijzondere boeken, historische documenten, foto’s, films en artefacten: de nalatenschap van zwarte schrijvers, wetenschappers en bewegingen”. Doneer ook en maak de opbouw van dit belangrijke en indrukwekkende archief mede mogelijk!

“Wist jij dat er in de jaren zeventig en tachtig al Surinaamse emancipatiebewegingen actief waren in de strijd tegen racisme en ongelijkheid?”, zo begint de oproep voor donaties. “Deze verhalen en geschiedenissen zijn te vinden in The Black Archives, dat zich bevindt in het pand van vereniging Ons Suriname in Amsterdam Oost. Het zichtbaar maken van het archiefmateriaal is een van de kerndoelen van New Urban Collective, sinds wij begin 2016 verhuisden naar het pand van Ons Suriname. In de aanloop naar het honderdjarig bestaan van de vereniging (in 2019) willen wij deze geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk maken. En daar hebben wij jouw hulp bij nodig! Wij willen in samenwerking met het Amsterdam Museum een tentoonstelling maken met een inspirerend publieksprogramma omdat iedereen kennis zou moeten hebben van deze onderbelichte delen van de Surinaamse, Caribische, Afrikaanse én Nederlandse geschiedenis. Wij hebben tienduizend euro nodig om de digitalisering en indexering van The Black Archives voort te zetten in de komende maanden, zodat wij de eerste tentoonstelling in november 2017 kunnen openen.”

Hoe kun je The Black Archives ondersteunen? Door vijf euro of meer te doneren via Apura Networks, door #TheBlackArchives te liken, te delen en erover te twitteren, en door de activiteiten rond The Black Archives te bezoeken. Wie doneert, kan rekenen op een mooie beloning. Zo kun je een exclusieve lezing van Philomena Essed of een masterclass van Gloria Wekker bijwonen, een exclusieve rondleiding in The Black Archives krijgen of zelfs een diner voor twee met een speciaal randprogramma. Check de crowdfundingspagina op Apura Networks. De crowdfundingscampagne loopt tot 9 augustus.

Harry Westerink