1 november, Amsterdam: vervolg proces tegen activiste Joke Kaviaar

Joke Kaviaar.
Joke Kaviaar.

Het is nu meer dan twee jaar geleden dat de Nationale Recherche het huis van Joke Kaviaar binnenviel, volledig ondersteboven keerde en de dichteres en activiste drie dagen lang vastzette. Begin dit jaar werd ze veroordeeld tot 4 maanden cel vanwege haar “opruiende” teksten. Kaviaar ging in hoger beroep, en aanstaande vrijdag is de eerste zitting. Sympathisanten zullen voorafgaand aan de zitting posters uitdelen met een van Kaviaars teksten: “Waar blijft de Hollandse opstand?”.

Zitting hoger beroep Joke Kaviaar
Voorafgaand posters uitdelen
Vrijdag 1 november 2013
Om 13:30 uur
Gerechtshof Amsterdam
IJdok 20, Amsterdam

Deze zitting is een technische zitting, waarbij het hoger beroep niet inhoudelijk wordt behandeld. Het zal vrijdag bijvoorbeeld gaan over welke getuigen moeten worden gehoord, en welke bewijsstukken nog niet toegankelijk zijn voor Kaviaar en haar advocaat. Ook zullen er vragen worden gesteld betreffende de terrorisme-beschuldiging in de aanklacht tijdens de politie-inval. Nog voor de daadwerkelijke strafvervolging is de toevoeging “met terroristisch oogmerk” daaruit gehaald, wat aanleiding geeft tot de gedachte dat die toevoeging alleen is gebruikt om Kaviaar flink te kunnen intimideren, en om de politie verregaande bevoegdheden te geven op grond van de anti-terrorisme wetgeving.

Doorbraak steunt de oproep van de Steungroep 13 September, die is opgericht na Kaviaars arrestatie, waarin gevraagd wordt om “uitingen van solidariteit”, zoals naar de rechtszaak komen om Kaviaar een hart onder de riem te steken. Want “niet alleen Joke Kaviaar staat namelijk terecht. Met haar staat de vrijheid van meningsuiting van ons allemaal op het spel. Niet alleen Kaviaar moet sinds haar veroordeling steeds de stinkende adem van de meelezende smeris in haar nek voelen, ook anderen kunnen niet meer de pen pakken zonder bang te moeten zijn om veroordeeld te worden voor het uiten van hun gedachten. De Steungroep 13 September is van mening dat mensen het recht hebben op opruiing. Justitie pakte Kaviaar op haar woorden, die opriepen, en nog altijd oproepen, tot verzet tegen de apartheid van het Nederlandse migratiebeleid. Een beleid dat niets minder verdient dan keihard verzet, in woord en daad.”

“Dagelijks vinden vele in de wet verankerde misdaden plaats tegen mensen die ‘vreemdeling’ worden genoemd. Migranten (zonder papieren) worden structureel uitgesloten van de maatschappij. Ze worden gesloopt, vernederd en genegeerd. Op dit moment zitten duizenden mensen vast in grensgevangenissen, van wie velen wachtend op deportatie. En masse worden er mensen gedeporteerd, zowel volwassenen als kinderen. Zo’n tienduizend per jaar, volgens de officiële statistieken. Dat is gemiddeld zevenentwintig deportaties per dag. Rondom de deportaties is een complete industrie ontstaan, waar multinationals zoals KLM en G4S bakken met geld aan verdienen.”

“Niet de verantwoordelijke ambtenaren, ministers of directeuren moeten zich verantwoorden voor hun aandeel in het scheppen van apartheid; daarentegen worden degenen die zich verzetten en anderen oproepen dat ook te doen, vervolgd en veroordeeld. De autoriteiten hebben Kaviaar de mond proberen te snoeren”, aldus de steungroep in haar oproep.

Maar Kaviaar laat zich niet zomaar monddood maken. Ze gaat door met publiceren in haar gebruikelijke strijdbare en messcherpe schrijfstijl. Doorbraak publiceert met regelmaat teksten van Kaviaar. Uit solidariteit, maar vooral ook omdat haar felle aanklachten tegen het onmenselijke migratiebeheersingsbeleid terecht zijn, en het verdienen om gelezen te worden.

Mariët van Bommel