1 november, Nijmegen: bijeenkomst over Michail Bakoenin

Affiche.
Affiche.

De Anarchistische Groep Nijmegen (AGN) organiseert op 1 november een bijeenkomst over de negentiende eeuwse anarchist Michail Bakoenin. Doorbraak-activist Mathijs van de Sande houdt een lezing over zijn leven en strijd, waarna er gelegenheid is tot discussie.

Bijeenkomst
Zaterdag 1 november, vanaf 14:00 uur
De Klinker
Van Broeckhuijsenstraat 46, Nijmegen
Facebook-evenement

Uit de oproeptekst: “Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Michail Alexandrovitsj Bakoenin werd geboren. Zijn leven zou anders verlopen dan men van een Russisch edelman zou verwachten: over de hele wereld kwam hij bekend te staan als een hartstochtelijk revolutionair en boegbeeld van de anarchistische beweging. In de Eerste Internationale gold hij als de meest prominente anti-autoritaire tegenhanger van Karl Marx. Bakoenin was niet alleen regelmatig op de barricades te vinden. Hij heeft ook een enorme invloed gehad op de verdere ontwikkeling van het anarchisme als politieke theorie.”

Tijdens de bijeenkomst komen vragen aan de orde als: “Waarom was Bakoenin zo’n belangrijk figuur? Wat is mythe en wat werkelijkheid? Waarom is hij de geschiedenisboeken ingegaan als de grote tegenstrever van Marx? Wat kunnen we vandaag de dag nog van hem leren, en wat zeker niet?”

Harry Westerink