10 juni, Amsterdam: Black Lives Matter-protest tegen anti-zwart geweld

Op 10 juni organiseren Jerry Afriyie, Joyce Kiba, Mitchell Esajas, Gideon Everduim en Levison D. Gijsbertha een Black Lives Matter-protest in Amsterdam Zuidoost tegen politiegeweld en institutioneel racisme.

Uit de oproeptekst: “George Floyd werd 25 mei op afgrijselijke wijze vermoord door de Amerikaanse politie. Inmiddels zijn we allemaal op de hoogte van het voortdurende politiegeweld tegen zwarte mensen in de VS. Ook in Nederland is politiegeweld tegen zwarte mensen dagelijks aan de orde. De Nederlandse politie maakt zich structureel schuldig aan etnisch profileren, institutioneel racisme en racistisch geweld. Daarom roepen we jullie op om woensdag 10 juni luid en duidelijk je stem te laten horen tegen anti-zwart geweld in het Nelson Mandelapark (Bijlmer, stadsdeel Amsterdam Zuidoost).

Op 1 juni werd er al groots gedemonstreerd op de Dam, dus waarom dit keer in de Bijlmer? Vergeleken met andere stadsdelen heeft de Bijlmer de grootste populatie Afro-Nederlanders. De zwarte gemeenschap in de Bijlmer is al decennialang slachtoffer van onderdrukking. Al sinds de jaren 90 wordt in de Bijlmer racisme en politiegeweld veelvuldig onder de aandacht gebracht. Onze kinderen worden constant gecriminaliseerd, zowel in de media als op straat. Onze zwarte kinderen worden niet gehoord. Onze kinderen gaan gebukt onder extreme armoede en worden letterlijk verwaarloosd.”

Woensdag 10 juni
Van 17:00 tot 19:00 uur
Nelson Mandelapark, Amsterdam Zuidoost
Facebook

“In aanloop naar Keti koti (‘Ketenen gebroken’) op 1 juli, wanneer de afschaffing van de transatlantische slavernij in Suriname en het Caribisch deel van Nederland herdacht wordt, moeten we bij onszelf nagaan in hoeverre onze ketenen nu daadwerkelijk gebroken zijn, zolang dit onrecht zwarte mensen nog wordt aangedaan. De verslechterde positie van onze zwarte kinderen is dusdanig urgent dat we iedereen oproepen om massaal voor zwarte lichamen, zwarte jeugd en de zwarte toekomst op te staan! We roepen alle moeders, vaders, ooms, tantes, neefjes, nichtjes, broers, zussen, kerken, scholen, moskeeën, winkels, bewoners en alle sympathisanten van Zuidoost op om bij elkaar te komen, een vuist te maken en geschiedenis met ons te schrijven in het Nelson Mandelapark, pal naast het historische Anton de Komplein. Laten we de ketenen voor eens en altijd verbreken! Zwarte levens doen ertoe! Onze kinderen doen ertoe! Onze toekomst doet ertoe!

  • Dit protest in de Bijlmer is een initiatief van bewoners van het stadsdeel.
  • Veiligheidsmaatregelen corona: we roepen iedereen op rekening te houden met 1,5 meter afstand tot elkaar. Draag neus-mond-maskers en doe wegwerphandschoenen aan. Was je handen met zeep en/of desinfecterende middelen. Volg instructies van de ordedienst. Heb je klachten, blijf thuis!
  • Vreedzaam protest: wij streven ernaar dat dit een vreedzaam protest zal zijn. Wij zijn niet uit op gewelddadige activiteiten. Houd rekening met de veiligheid van je medebetogers, hun naasten en degenen die afhankelijk zijn van hun veilige thuiskomst. Hiermee keuren wij de vorm van de protesten in de VS niet af, we zien het als een terechte vorm van verzet, gezien de urgentie een eind te maken aan racisme en politiegeweld.”

Harry Westerink