10 november, Den Haag: eisenoverhandiging BPW en Stationsflat-bewoners aan Urban Interest

Op donderdag 10 november organiseert de Bond Precaire Woonvormen (BPW) samen met Bo en andere bewoners van de Leidse Stationsflat een eisenoverhandiging bij het kantoor van Urban Interest in Den Haag. Wonen is geen stoelendans maar een recht. Het is onacceptabel dat pandjesbazen huurders inwisselbaar en dakloos maken om het opbouwen van huurrechten te voorkomen. Daarom gaan we collectief onze eisen kenbaar maken aan deze pandjesbaas. We roepen  huurders, woningzoekenden en organisaties op om hierbij aanwezig te zijn en hun solidariteit te tonen!”, aldus de oproep.

“Door de flexibilisering van wonen heeft 1 op de 5 huurders nu al een tijdelijk/onzeker contract, waardoor bewoners voortdurend in woononzekerheid zitten. Dit soort contracten zijn voor een snel groeiende groep mensen ‘normaal’ geworden. Steeds meer mensen komen zo in de knel te zitten. Voor een tijdelijk contract kan je niet vrijwillig kiezen als dat het enige is dat wordt aangeboden, en toch zeggen verhuurders dat huurders zelf voor tijdelijke huur kiezen. Onlangs overhandigde we onze eisen voor afschaffing van tijdelijke contracten aan Tweede Kamerleden om dit duidelijk te maken (…) Roep je vrienden op om solidair te zijn met Bo en de andere bewoners van de Leidse Stationsflat.”

Donderdag 10 november
Vanaf 14:00 uur
Tobias Asserlaan 2, Den Haag

In een interview vertelde Bo ons onlangs over zijn strijd: “Als bedrijven verhuren in panden die ooit mogelijk gesloopt gaan worden, dan is het voor hen voordelig om mensen er telkens uit te gooien. Want dan hoef je ze geen vast huurcontract te geven, en niet te helpen met nieuwe huizen of verhuisvergoeding. Ook kun je bij een nieuwe huurder een nieuwe huurprijs afspreken, je bent dan niet gebonden aan de maximale huurprijsverhoging. Met harder stijgende grondwaarde en huizenprijzen loopt de ‘rent gap’, het verschil tussen wat het waard is en wat ervoor wordt gevraagd, op. Dus een verhuurder gooit dan telkens de huur een flink stuk omhoog bij elke nieuwe huurder. Het is wel makkelijk om te doen, zeker bij panden die mogelijk gesloopt gaan worden.”

Dit is nu het geval bij de woning van Bo zelf. Eigenaar Urban Interest draagt als ‘oplossing’ aan dat de tijdelijke huurders kunnen wisselen van appartement met iemand anders in hetzelfde complex. Zo hoeven ze dus geen vaste contracten te geven aan de zittende huurders, maar een nieuw tijdelijk contract voor twee jaar. De BPW op hun website: “Hieruit blijkt vooral dat het Van ’t Hof Rijnland en Urban Interest alleen maar gaat om het afbreken van huurrechten, door huurders mobiel te maken middels een mogelijkheid die is gecreëerd door de wet doorstroming huurmarkt. Zij hebben dan alle voordelen van vaste huurders (ze vangen 1.000 of 1.250 euro per maand), en alle voordelen van tijdelijke huurders omdat de bewoners elk jaar mogen bedelen om een nieuw contract en nauwelijks durven te klagen.”

Het hele interview met BPW Leiden lees je hier.

Eric Krebbers