6 november, Amsterdam: protest tegen de komst van antisemiet David Icke

Op zondag 6 november zal er in Amsterdam weer een demonstratie van Samen voor Nederland plaatsvinden, georganiseerd door Nederland in Verzet en co-host Forum voor Democratie. Het programma begint en eindigt met sprekers op de Dam. Liefhebbers van complottheorieën en fascistische retoriek kunnen hun lol op, met als klap op de vuurpijl een optreden van Holocaustontkenner en allround complotverspreider David Icke”, aldus de oproep van Mokum Tegen Fascisme, die ook door Doorbraak ondertekend is.

“Icke is vooral bekend om de complottheorie dat de wereld wordt bestuurd door een gemene elite van reptielen die van gedaante kunnen wisselen. Om menselijke vorm aan te nemen moeten zij mensenbloed drinken. Dit zou onder andere gaan om de Rothschild familie, die met hun fortuin bovendien de Holocaust zouden hebben gefinancierd. Icke heeft dit niet zelf verzonnen, maar het is een versie van een oude antisemitische mythe die zegt dat een Joodse elite erop uit is om de wereld te domineren en christelijke kinderen ontvoert om hun bloed te drinken.

Het is geen toeval dat Icke is uitgenodigd om te spreken op een evenement dat mede wordt georganiseerd door FvD. Baudet heeft al laten weten dat hij de letterlijke versie van de alien reptielmensen niet gelooft; ‘natuurlijk niet, het is een metafoor’. Iedereen die dit hondenfluitje hoort, weet precies wat hier wordt bedoeld en het past prima in het fascistische gedachtegoed van FvD. 

Zondag 6 november
Vanaf 12:00 uur
Ravensbrückmonument
Museumplein, Amsterdam
Radical Events

De gemeente Amsterdam wil Icke niet in de stad hebben, maar zegt dit niet te kunnen verbieden in verband met vrijheid van meningsuiting en betoging. Maar het gaat hier helemaal niet over vrijheid van meningsuiting, het gaat hier om haatzaaiers die antisemitisme en andere fascistische retoriek proberen te normaliseren. Hoe dan ook, als de gemeente het niet stopt, moeten we zelf massaal in actie komen en laten zien dat dergelijke kletspraat niet welkom is in Mokum!! 

We roepen Amsterdam en iedereen die mee wil doen op om te verzamelen bij het oorlogsmonument op de Dam op zondag 6 november om 12:00 uur. Kom op tijd. Neem potten, pannen, megafoons en ander lawaaimateriaal mee. Nodig iedereen uit, vrienden, familie, klasgenoten, collega’s, laten we ervoor zorgen dat de hele Dam volstroomt met mensen die werkelijk staan voor solidariteit en rechtvaardigheid. Samen zullen we ervoor zorgen dat Icke en anderen niet te horen zullen zijn in het hart van onze hoofdstad!”

Helaas is Icke in het verleden soms ook populair geweest in ‘linkse’ kringen. Zoals bekend, is antisemitisme geen fenomeen dat uitsluitend bij rechts en extreem-rechts voorkomt.

Eric Krebbers