10 november, Ieper (België): protest “Weg met Zwarte Piet. België Kan Het!”

Ook dit jaar onderneemt België Kan Het actie tegen Zwarte Piet, de racistische stereotype figuur in de Sinterklaastraditie. Want het is nog steeds nodig. Hoewel de nationale intocht op televisie al jaren het goede voorbeeld geeft, wordt er op veel plaatsen in Vlaanderen nog steeds hardnekkig vastgehouden aan de blackface-karikatuur. Een schande!”, aldus de oproep van België Kan Het.

De oproep gaat verder: “In november plannen we daarom een vijftal demonstraties in verschillende steden en gemeenten waar de organisatoren weigeren om de nodige aanpassingen te maken: Kortrijk, Sint-Niklaas, Lier, Brasschaat, Ieper. Doe je mee? Meld je aan en deel deze oproep. Deze campagne wordt ondersteund door Kif Kif Beweging en Hand in Hand tegen racisme.”

Vrijdag 10 november
Ieper, België
Aanmelden
Facebook

Op Facebook: “Vrede prediken maar geen komaf maken met Zwarte Piet? Dat valt volgens ons echt niet te rijmen. In Ieper brengt niet Sinterklaas maar Sint-Maarten jaarlijks een bezoekje aan de stad. Helaas wordt ook deze heilige man vergezeld door racistische stereotiepe pieten. Dit staat haaks op het imago van Ieper als vredesstad. In het evenementencharter dat de stad vorig jaar opstelde, belooft Ieper bovendien “de verspreiding van uitlatingen die aanzetten tot haat en racisme en antisemitisme, seksisme, openlijk fascistische en xenofobe beweringen op het grondgebied van Ieper te proberen verhinderen”. In oktober spraken we het stadsbestuur hier reeds via mail op aan. We hebben onze missie voor een inclusief en racismevrij Sinterklaasfeest beargumenteerd en expliciet de vraag gesteld of Ieper dit jaar zal afzien van de figuur van Zwarte Piet (met kroeshaar, rode lippen, gouden oorbellen en zwartgeverfd gezicht). Geen reactie, geen gehoor. Daarom zien we ons genoodzaakt te demonstreren op 10 november tijdens de intocht van Sint-Maarten in Ieper. We eisen een zichtbare plek op waar we vreedzaam onze boodschap voor een inclusief kinderfeest en tegen Zwarte Piet kunnen uitdragen.”

Eric Krebbers

PAS OP! HIERONDER AFBEELDING VAN ANTI-ZWART RACISME.