12 november, Sint-Niklaas (België): protest “Weg met Zwarte Piet. België Kan Het!”

Ook dit jaar onderneemt België Kan Het actie tegen Zwarte Piet, de racistische stereotype figuur in de Sinterklaastraditie. Want het is nog steeds nodig. Hoewel de nationale intocht op televisie al jaren het goede voorbeeld geeft, wordt er op veel plaatsen in Vlaanderen nog steeds hardnekkig vastgehouden aan de blackface-karikatuur. Een schande!”, aldus de oproep van België Kan Het.

De oproep gaat verder: “In november plannen we daarom een vijftal demonstraties in verschillende steden en gemeenten waar de organisatoren weigeren om de nodige aanpassingen te maken: Kortrijk, Sint-Niklaas, Lier, Brasschaat, Ieper. Doe je mee? Meld je aan en deel deze oproep. Deze campagne wordt ondersteund door Kif Kif Beweging en Hand in Hand tegen racisme.”

Zondagnamiddag 12 november
Sint-Niklaas, België
Aanmelden
Facebook

Op Facebook: “Zwarte Piet blijft welkom in Sint-Niklaas, de Stad van de Sint. Een schande! Tijdens onze actie vorig jaar werden we op z’n zachtst gezegd niet warm onthaald in de Stad van de Sint. Dit jaar spraken we het stadsbestuur reeds in oktober aan. Via mail kwam er geen respons. Van een medewerker aan telefoon kregen we te horen: ‘Als je geen Zwarte Pieten wilt zien, zou ik aanraden om niet hier naar de stoet te komen, verder kan ik er niets over zeggen.’ Hieruit maken we op dat het stadsbestuur van Sint-Niklaas geen intenties heeft om komaf te maken met Zwarte Piet. Daarom zien we ons genoodzaakt te demonstreren op 12 november tijdens de intocht. We eisen een zichtbare plek op waar we vreedzaam onze boodschap voor een inclusief kinderfeest en tegen Zwarte Piet kunnen uitdragen.”

Eric Krebbers

PAS OP! HIERONDER AFBEELDING VAN ANTI-ZWART RACISME.