12 november, Westzaan: protestactie tegen Zwarte Piet bij lokale Sinterklaasintocht

Op 12 november organiseert de actiegroep Zaankanters Tegen Racisme tijdens de Sinterklaasintocht in Westzaan een protestactie tegen Zwarte Piet.

Uit de oproeptekst: “Wij organiseren twee demonstraties tegen Zwarte Piet in de Zaanstreek. De eerste zal op 12 november plaatsvinden tijdens de intocht in Westzaan en de tweede op 19 november bij de intocht van Zaandam Zuid op de Burcht in Zaandam.

West Zaan:

Wij hebben vernomen via gesprekken met de burgemeester en raadsleden, die op hun beurt gesprekken met de intochtcomités hebben gevoerd, dat de intocht in Westzaan vasthoudt aan Zwarte Piet. Dit vanwege de oudere vrijwilligers die niet af willen stappen van deze racistische karikatuur. Wat ons betreft is het beter als deze vrijwilligers niet meedoen met de intocht. Liever geen Pieten dan Zwarte Pieten. Liever een feestje met alleen een Sint en weinig/minder vrijwilligers dan kinderen schaden en indoctrineren met racisme. Het is tenslotte een kinderfeest voor kinderen en niet voor racistische senioren. 12 november zullen wij aanwezig zijn bij de intocht binnen zicht en gehoor van beide podia om tegen Zwarte Piet te demonstreren. Meer info over de details volgt later.

Zaterdag 12 november
Van 16:30 tot 20:30 uur
Locatie wordt later bekend gemaakt
Westzaan
Facebook

Zaandam Zuid de Burcht:

René de Reus van stichting Sinterklaascomité Zaanstad mag zich wat ons betreft rot schamen dat hij stug vasthoudt aan het organiseren van een kinderfeest met een racistische karikatuur. Daarom zullen wij op 19 november aanwezig zijn om te demonstreren tegen Zwarte Piet op de Burcht in Zaandam binnen zicht en gehoor van het podium. Meer info over de details volgt later.

Andere intochten in de Zaanstreek:

Het is schandalig hoeveel intochten zich vasthouden aan de racistische karikatuur Zwarte Piet in de Zaanstreek. Andere plekken waar intochten worden gehouden zijn: Assendelft, Krommenie, Wormer, Koog aan de Zaan, Zaandijk, Oostzaan, Wormerveer. Wij sluiten demonstraties en/of acties bij deze intochten niet uit.

De gemeente en de burgemeester

Na meerdere gesprekken te hebben gevoerd met de burgemeester over de jaren heen blijft hij de keuze maken om intochten met Zwarte Piet te subsidiëren, te faciliteren en donaties te doen vanuit de gemeente. Dit terwijl hij als burgemeester de macht heeft om subsidiegelden alleen te verstrekken mits de ontvangers van de subsidie aan bepaalde regels voldoen, zoals geen gebruik maken van een racistische karikatuur. Burgemeester Jan Hamming heeft het vaak over in gesprek gaan en naar elkaar luisteren, echter missen wij een echt luisterend vermogen en zien wij geen actie vanuit hem. Hij claimt neutraal te willen zijn, echter is subsidie verlenen aan intochten met racisme niet neutraal, maar een duidelijke kant kiezen.

D66, CDA en ChristenUnie

Eerder dit jaar werd er een motie ingediend om subsidie voor intochten met Zwarte Piet stop te zetten en definitief af te stappen van deze racistische karikatuur in de Zaanstreek. Rosa, DENK, PvdA, PvdD en De Socialisten stemden voor (wij hebben vernomen dat de SP die nu in de raad zit dit hoogstwaarschijnlijk ook zou doen). Landelijk is D66 om en tegen Zwarte Piet, echter lokaal heeft D66 tegen deze motie gestemd. Waarom? D66 mag zich rot schamen. Wanneer D66, CDA en ChristenUnie voor de motie zouden stemmen, zou deze worden aangenomen. Wij gaan graag in gesprek met deze partijen, maar wij roepen ook een ieder op om raadsleden van deze partijen te mailen en te vragen om in het vervolg voor een motie om van Zwarte Piet af te stappen te stemmen.

Ondanks dat burgemeester Jan Hamming al veel eerder stappen had kunnen nemen zonder een meerderheid van de raad heeft hij aangegeven een aangenomen motie te respecteren. Het is een politiek spelletje helaas, in plaats van dat het welzijn van Zaanse mensen die last hebben van racisme voorop staat.”

Harry Westerink