13 oktober, Katwijk: demonstratie voor verblijfsrecht voor alle gewortelde vluchtelingkinderen

Aanstaande woensdag gaan de vluchtelingen uit de gezinslocatie in Katwijk opnieuw de straat op voor een rechtvaardige kinderpardonregeling. De vluchtelingen eisen verblijfsrecht voor alle vluchtelingkinderen die vijf jaar of langer in Nederland leven en die hier dus geworteld zijn. Om voor deze eis steun te krijgen gaan ze demonstreren vanuit de gezinslocatie naar het Katwijkse gemeentehuis.

Al vaker zijn de vluchtelingen van de gezinslocatie in Katwijk en ook van andere gezinslocaties in het land de straat opgegaan. Niet alleen hebben ze jaren geleden al, in 2016 en in 2018, gedemonstreerd voor een ruimhartige kinderpardonregeling, maar ook lieten ze dit jaar hun stem horen voor een nieuw generaal pardon voor alle vluchtelingen die vijf jaar of langer in Nederland zijn. Dat deden ze tijdens acties in mei en in juni bij de Tweede Kamer in Den Haag.

Woensdag 13 oktober
Vanaf 14:00 uur
Gezinslocatie
Eerste Mientlaan 33-35, Katwijk

“De overheid gebruikt vluchtelingkinderen als een voetbal om tegenaan te schoppen”, zo vertelden een paar jaar geleden de ouders van een van de vele vluchtelinggezinnen die al zo lang wachten op een betere toekomst. En nog steeds wijst de IND ouders en hun kinderen af voor het kinderpardon, met als gevolg: dreigende uitzetting naar een land waar de kinderen niet zijn opgegroeid en vaak niet eens zijn geboren.

Die bestaansonzekerheid moet stoppen en vluchtelinggezinnen moeten nu eindelijk eens veiligheid en bescherming gaan krijgen. Daarom komen de vluchtelingen van de Katwijkse gezinslocatie in actie met een “kinderamnestiemars” naar het gemeentehuis. Ze gaan steun vragen aan het Katwijkse gemeentebestuur en aan iedereen die hun bondgenoot wil zijn in deze moeizame strijd die al veel te lang duurt. En die strijd gaat door, want op 16 november gaan de vluchtelingen opnieuw demonstreren bij de Tweede Kamer.

Harry Westerink