Actie van vrouwengroep zonder verblijfsrecht “Het zwarte schaap” smaakt naar meer (beeldverslag)

Vanmiddag vond in Den Haag een actie plaats van “Het zwarte schaap”, een collectief van vrouwen zonder verblijfsrecht die afkomstig zijn uit diverse landen. Zo’n 15 mensen, onder wie vrouwen zonder verblijfsrecht en ook wat bondgenoten, stonden met actiebordjes eerst bij het standbeeld van maffiabaas Willem van Oranje op het Plein bij de Tweede Kamer. Later trokken ze het centrum van Den Haag in, om te eindigen bij station Den Haag Centraal.

De laatste tijd komen er weer meer initiatieven van de grond van en voor mensen zonder verblijfsrecht. Zo is er strijd op het gebied van het kinderpardon, proberen vluchtelingen aandacht te krijgen voor de gedachte van een nieuw generaal pardon en hebben er flink wat demonstraties plaatsgevonden voor een vrij Afghanistan en verblijfsrecht voor alle Afghaanse vluchtelingen. De actie van vandaag was opgezet door vrouwen zonder verblijfsrecht. Zij willen na zo lang in onzekerheid en onveiligheid te hebben geleefd eindelijk een verblijfsvergunning krijgen, en daarmee eindelijk ook de kans op een betere toekomst.

Onder de deelnemers aan de actie bevond zich een vrouw uit Libië. “ik dacht: in Nederland kan ik eindelijk mezelf zijn. Maar mijn dromen zijn kapot gemaakt door de IND. En ik heb de persoon die de beslissing over mijn leven maakte, nooit in de ogen gekeken.” Een man uit Syrië: “Ik wilde niet naar Europa komen, ik had mijn leven daar. Ik bleef eerst steken in Griekenland, maar gelukkig kon ik daar wegkomen. Ik heb geluk gehad. Hier heb ik een verblijfsvergunning gekregen en de Nederlandse nationaliteit. Maar Nederland zou meer mensen moeten helpen.”

Naast vrouwelijke vluchtelingen waren er ook vrouwelijke migranten, zoals iemand uit Suriname. “Ik ben geboren voor de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Ik was vroeger daarom Nederlander. Later kwam ik naar Nederland. Ik kon hier een leven opbouwen. Ik kreeg een verblijfsvergunning. Maar toen mijn man overleed, werd die verblijfsvergunning van me afgepakt. Ik werd dus illegaal. Als Nederlander geboren, nu illegaal.” Een vrouw uit Iran: “Ik wacht al zes jaar in een azc. Hoe lang moet ik nog wachten? Mijn leven staat al zes jaar stil.” Verder deden er ook nog Soedanese vluchtelingen aan de actie mee.

De actie smaakte duidelijk naar meer. De deelnemers waren blij dat ze elkaar beter hadden leren kennen. Er leefde het besef dat de harde en zware strijd moet doorgaan, omdat het leven van vrouwen zonder papieren doorgaat. De deelnemers spraken af om op zaterdag 23 oktober mee te doen aan de demonstratie van het Wij Zijn Hier-vluchtelingencollectief, die gaat plaatsvinden op het plein van het Javaplantsoen in Amsterdam.

Harry Westerink