15 februari, Den Haag: demonstratie voor behoud financiering slavernijherdenking

Keti Koti.
Keti Koti.

Afgelopen week werd duidelijk dat de financiering voor de Nationale Herdenking Slavernijverleden op de lange termijn op de tocht staat. NINSEE organiseert de herdenking ieder jaar op 1 juli. Voorzitter Franc Weerwind “kondigde aan dat de nationale herdenking in het jaar 2015 veiliggesteld is, maar het voortbestaan van de nationale herdenking voor de jaren erna is onzeker door de terugtrekking van steun van de rijksoverheid”. Actiegroep Zwarte Piet Kenniet vindt dit onacceptabel en organiseert daarom komende zondag een demonstratie in Den Haag.

Demonstratie
Zondag 15 februari
Om 13:00 uur
Voor het Mauritshuis
Plein 29, Den Haag
Facebook

Na het bericht van NINSEE reageerde de verantwoordelijke minister Jet Bussemaker sussend dat de herdenking niet in gevaar zou zijn. De financiering is rond tot 2016, en over de periode daarna zegt ze: “Daar komen we wel uit”. Het lijkt wel of ze inspiratie heeft opgedaan bij de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan die vorig jaar op 1 juni bij een demonstratie de gevleugelde woorden sprak: “Sint en Piet, daar komen we samen wel uit”. Maar ook hier geldt dat we er natuurlijk niet samen met een racistische regering uit gaan komen, een regering die uit alle macht probeert om het slavernijverleden onder het vloerkleed te schuiven, die met alle geweld vasthoudt aan Zwarte Piet, en die in 2012 al de financiering voor NINSEE stopzette. Als ze er samen uit hadden willen komen, dan hadden ze de financiering van de herdenking als vanzelfsprekend beschouwd, net zoals bij bijvoorbeeld de herdenking van 4 en 5 mei. Door druk van onderop zullen we de regering ertoe moeten dwingen om de herdenking van het slavernijverleden te blijven financieren.

Uit de oproep voor de demonstratie: “Gisteravond werden wij opgeschrikt door het onzalige idee dat het kabinet de Nationale Herdenking Slavernijverleden in de toekomst niet meer zou willen financieren. Absurd! Zijn wij dan geen volwaardige burgers hier? Wil Nederland weer zijn eigen geschiedenis wegstoppen? Dat mag niet gebeuren! Hoewel Bussemaker nu terug lijkt te krabbelen, blijkt dat de toekomst van de herdenking op de tocht staat. Voor vijftigduizend euro! Een schijntje, vergeleken bij de rijkdom die Nederland over de rug van tot slaaf gemaakten heeft verdiend! Een schijntje, vergeleken bij wat het Comité 4 en 5 mei ieder jaar ontvangt. Wij laten ons niet afschepen. Laat je horen, zondag 15 februari in Den Haag!”

Frodo Tromp