15 oktober, Den Haag: solidariteitsactie met stakende Bijenkorf-medewerkers

Op 15 oktober gaan activisten van Den Haag voor 14 krijten en flyers uitdelen bij de Bijenkorf in Den Haag. Uit solidariteit met de Bijenkorf-winkelmedewerkers willen ze met deze actie druk uitoefenen op het management van het warenhuis. Om de eigen toch al steenrijke aandeelhouders nog eens extra poen toe te stoppen houden de managers het loon van de winkelmedewerkers zo laag mogelijk. Dat ligt maar net boven het huidige veel te lage minimumloon. De medewerkers eisen minstens 10 procent loonsverhoging en zijn daarvoor bij een aantal Bijenkorf-filialen in staking gegaan.

Het zijn de medewerkers van de Bijenkorf die de winkels draaiende houden. Zonder hen wordt er niets verkocht. Zij willen dat de directie naar hen luistert, in plaats van alleen maar naar de aandeelhouders die slapend rijk worden. Veel medewerkers hebben zich verenigd in BeeUnited/FNV. Ze spreken zich uit, voeren actie en leggen het werk neer. Het is voor het eerst sinds de jaren 70 dat er wordt gestaakt bij de Bijenkorf.

Zaterdag 15 oktober
Vanaf 11:00 uur
Bijenkorf
Grote Marktstraat 55, Den Haag

Steeds meer medewerkers geven aan dat ze nauwelijks meer kunnen rondkomen van het loon dat ze verdienen. Een leefbaar loon is hard nodig, zeker gezien de hoge inflatie en de sterk gestegen energiekosten. Dat geldt voor Bijenkorf-medewerkers, en ook voor miljoenen anderen die een minimuminkomen hebben. De landelijke #voor14-beweging voert daarom al een paar jaar een campagne voor een minimumloon van minstens 14 euro.

Niet bij alle Bijenkorf-filialen wordt gestaakt, bijvoorbeeld niet bij het Haagse filiaal. Dat is voor activisten van Den Haag voor 14 een van de redenen om met een solidariteitsactie ook in Den Haag publiekelijk aandacht te vragen voor de strijd van de Bijenkorf-medewerkers voor hogere lonen. Er is ook een petitie gelanceerd waarmee de winkelmedewerkers kunnen worden gesteund.

Harry Westerink