16 juni, Leiden: Keti koti met dans, spoken word en debat

“In Nederland vindt op 1 juli elk jaar Keti koti plaats. In de aanloop naar deze jaarlijkse herdenking van de slavernij en het vieren van het afschaffen ervan programmeert Theater De Generator in juni voorstellingen van theatermakers uit de black and brown community. Vanwege de coronamaatregelen hebben we dat tot nu toe op verschillende gesloten communities in Leiden gedaan. Dit is de eerste keer dat we dat weer in ons eigen theater mogen doen! Met deze middag de dansvoorstelling Hissy-Fit (Proximity Research) van Christian Guerematchi/ Michael Wanga, met een optreden van spoken word artiest Sophia Blyden én met een debat omtrent Keti koti”, aldus de uitnodiging van Theater de Generator.

‘Hissy-Fit (Proximity Research) is een zoektocht naar de gemoedstoestand die een emotionele uitbarsting als gevolg heeft. Dit gaat gepaard met het gevoel van machteloosheid van mensen van kleur tegenover rassenkaders van de dominante cultuur. Christian Guerematchi onderzoekt met musicus en breaker Michael Wanga het fenomeen geweld dat sinds de tragedie in het middelpunt van kunst en cultuur staat. Ook de dag van vandaag is dit motief sterk aanwezig met alle gevolgen van dien.

Woensdag 16 juni
Vanaf 16:00 uur
Theater de Generator
Middelstegracht 36, Leiden
Kaartjes à € 11,99 bestel je hier

Danser en choreograaf Christian Guerematchi is geboren in Maribor, Slovenië, toen Joegoslavië. Hij heeft naast Oost-Europese ook Centraal Afrikaanse roots. Na afronding van het ballet conservatorium is hij lid geworden van het nationale ballet Maribor/Slovenië onder leiding van Edward Clug. Sinds 2006 woont en werkt Guerematchi in Nederland en sinds 2008 is hij gelieerd aan ICK Amsterdam en werkte hij vaak samen met Nicole Beutler. Reeds is hij gekozen voor de regeling nieuwe makers van het Fonds Podiumkunsten. Guerematchi’s werk legt de focus op codes van het zwarte lichaam, de zwarte Europese identiteit en de zoektocht naar een alternatieve mannelijkheid.

Michael Wanga is een multidisciplinaire artiest die dans, theater en muziek combineert om een eigen, unieke stijl te creëren. Als kind begon hij met zang, gitaar en theater en later is hij meer gaan leunen op dans. In Nederland begon hij als breakdancer bij de Amsterdamse Jeugdtheatergroep Solid Ground Movement, waar hij later docent is geworden.”

Eric Krebbers