16 oktober, Den Haag: hoger beroep in rechtszaak tegen Zwarte Piet

Zwarte Piet is racisme.
Zwarte Piet is racisme.

Op 16 oktober vindt bij de Raad van State het hoger beroep plaats in de spraakmakende rechtszaak tegen de Zwarte Piet-figuur. Op 3 juli verklaarde de Amsterdamse rechtbank een deel van de bezwaren van een aantal activisten tegen Zwarte Piet gegrond. Tegen die beslissing ging de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan op 14 augustus in hoger beroep. Zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet wachten nu in spanning af wat de Raad van State gaat beslissen.

Hoger beroep in Zwarte Piet-rechtszaak
Donderdag 16 oktober, vanaf 10:30 uur
Raad van State
Kneuterdijk 22, Den Haag

De rechtbank oordeelde dat “de rol van knecht en het uiterlijk en het gedrag van Zwarte Piet leiden tot het beeld dat zwarte mensen ondergeschikt en dom zijn”. Die racistische stereotypering vormt volgens de rechter een inbreuk op het privéleven van de eisers in de rechtszaak. De rechter verbood de Sinterklaasintocht met Zwarte Piet niet, maar stelde alleen dat bij het verlenen van de vergunning voor de intocht door de gemeente Amsterdam een belangenafweging plaats had moeten vinden waarbij “een ‘fair balance’ moet worden gevonden tussen het belang van de eisende partij en het Nederlands algemeen belang anderzijds”. Van der Laan kreeg van de rechter de opdracht om opnieuw te bekijken of de vergunning voor de intocht van 2013 verleend had mogen worden. Hij moest daar binnen zes weken een besluit over nemen.

Maar in plaats van rekening te houden met het kwetsende en vernederende karakter van de racistische karikatuur, besloot de PvdA-burgemeester, die al vaker blijk heeft gegeven van huichelachtigheid, de rechtszaak voort te zetten door hoger beroep aan te tekenen. Zo probeert hij om de beslissing van de rechtbank alsnog teruggedraaid te krijgen. Tegen de achterbakse houding van Van der Laan werd op 28 augustus door zo’n honderdvijftig demonstranten voor en in het Amsterdamse stadhuis actie gevoerd.

De zitting van de Raad van State is openbaar. Wie de zitting wil bijwonen, kan dat kenbaar maken door zo snel mogelijk te mailen naar: info@platformslavernijmonument.nl In verband met de te verwachten grote toestroom kan het zijn dat de zittingszaal vol zit. De eisers tegen Zwarte Piet hebben nog steeds geld nodig om de procedure te kunnen bekostigen. Financiële bijdragen zijn daarom van harte welkom.

Harry Westerink