17 november, Hilversum: actie voor een inclusieve Sinterklaasintocht

Zwarte Piet is racisme
Zwarte Piet is racisme

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) kondigde eerder aan in 18 gemeenten te zullen demonstreren voor een inclusief Sinterklaasfeest. Op verzoek van inwoners van Hilversum zal er ook bij de Hilversumse Sinterklaasintocht worden gedemonstreerd.

Actie
Zaterdag 17 november
Hilversum
(Aanmelding via dit formulier)

In de Gooi- en Eemlander stelde de organisatie van de Hilversumse intocht onlangs dat men daarbij Zwarte Pieten gaat inzetten. Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst voor mensen die Piet gaan spelen, liet de organisatie weten dat meer dan de helft van de Pieten in blackface naar de intocht zullen komen. Daartegen komen Hilversumse en andere anti-racisten in actie: “Blackfacing is een racistisch fenomeen en past niet binnen de waarden van een tolerante en inclusieve samenleving. Tegen racisme horen we stelling te nemen. Racisme is niet iets dat we afbouwen, maar iets dat we gelijk de kop indrukken.”

Uit de oproeptekst voor de actie: “Alle kinderen hebben recht op een omgeving waarin zij niet met racistische stereotype beelden, die hun zelfbeeld aantasten, worden geconfronteerd. Het zijn volwassenen die Zwarte Piet in stand houden. Demonstraties tegen Zwarte Piet tijdens de Sinterklaasintocht zijn dan ook gericht op de aanwezige volwassenen, de in Hilversum gevestigde NTR en het Sinterklaasjournaal, de gemeenten en de sponsoren van de intocht. De demonstratie tijdens de Sinterklaasintocht zorgt ervoor dat het Sinterklaasfeest een feest wordt voor álle Nederlandse kinderen.

Elk excuus en elke beschuldiging dat ‘de kinderen hier de dupe van zijn’ is misplaatst en bedoeld om Zwarte Piet in stand te houden, zonder rekening te houden met de Nederlandse kinderen en volwassenen die elk jaar bewust gediscrimineerd worden. Kinderen worden de dupe van racisme. Zij worden niet de dupe van mensen die opkomen voor een racismevrije intocht. Kick Out Zwarte Piet streeft naar een vreedzaam protest.”

Harry Westerink