Roep Rotterdamse bakkerij Van Beek Specker op om racistisch Zwarte Piet-materiaal uit hun winkels te verwijderen!

Bij Van Beek Specker
Bij bakkerij Van Beek Specker.

Bakkerij Van Beek Specker is beroemd in heel Rotterdam vanwege hun heerlijke patisserie. Het is een familiebedrijf dat bestaat sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. Helaas zijn ze op tenminste één vlak in die jaren vijftig blijven hangen en lijken ze niet van plan om daar iets aan te gaan doen.

Van Beek Specker is een van de weinige winkelketens in Rotterdam die elk jaar in november de hele winkel vol hangt met racistische zooi. Vorig jaar waren het Golliwog-achtige poppen, en dit jaar hebben ze een hele nieuwe collectie blackface-rommel. De verzameling bestaat onder andere uit kartonnen cutouts van Zwarte Piet-hoofden met enorm dikke lippen, grote gouden slavenoorbellen en kroeshaar, een groot aantal koppeltje duikende Zwarte Piet-poppen (het hele plafond boven de balie in hun vestiging aan de Meent hangt er vol mee) en een weerzinwekkend Pieten-taartje met wederom overdreven dikke lippen en enorme slavenoorbellen. Ik heb geen idee waar je dit soort rotzooi anno 2018 nog koopt, maar het lijkt erop dat de mensen van Van Beek Specker wel erg toegewijd het Zwarte Piet-racisme belijden.

Vorig jaar stuurde een bekende van Doorbraak een e-mail aan Van Beek Specker over deze kwestie. Daarop volgde een reactie van de bakkerij met onder meer deze passage: “Onder onze klanten zijn veel donkergetinte mensen die aangeven dat ze blij zijn dat wij ons niet laten leiden door de massa die ineens tegen Zwarte Piet is.” Ik wil graag 5.000 euro inzetten in de categorie “Dingen die nooit zijn gebeurd”! Van Beek Specker is sowieso nogal een wittemensenwinkel, zowel qua personeel als qua klandizie (goh, hoe zou dat nou komen?).

Ik wil iedereen (vooral mensen uit Rotterdam!) bij deze oproepen om Van Beek Specker een mailtje te sturen. Dat kan via hun mailformulier of rechtstreeks aan info@vanbeekbanket.nl. Ze zijn ook te bereiken via Facebook. Hieronder vind je een voorbeeldmailtje en nog een aantal foto’s die zijn genomen in de winkel.

Boosvrouw

U bent eigenaar van een familiebedrijf in de meest diverse stad van ons land. Desondanks kiest u er jaar na jaar voor om uw winkels tot aan de nok toe vol te hangen met racistische Zwarte Piet-figuren. U bent zó toegewijd aan deze racistische traditie dat Sinterklaas zelf vrijwel nergens te bekennen valt. Tientallen afbeeldingen, poppen en taartjes van Zwarte Piet ontsieren uw winkels. U kiest daarbij ook nog eens voor een versie van Zwarte Piet die rechtstreeks uit de jaren vijftig van de vorige eeuw komt: overdreven dikke lippen, enorme slavenoorbellen, een flinke bos kroeshaar. Daar waar steeds vaker gekozen wordt voor op zijn minst het weglaten van expliciet racistische kenmerken, doet u er nog een schepje bovenop met Zwarte Piet-figuren die zelfs door ‘neutrale’ personen herkend zullen worden als niet meer van deze tijd.

Gezien alle gelegenheid die het maatschappelijke debat de afgelopen jaren heeft geboden om meer te leren over de herkomst van de Zwarte Piet-figuur en over waarom deze racistisch is en leidt tot racisme naar zwarte mensen, kan ik bijna niet aan de conclusie ontkomen dat u het erom doet. Wie de ontwikkelingen ook maar een klein beetje volgt, is zakelijk gezien niet echt slim bezig met het aanschaffen van wéér een nieuwe lading Zwarte Piet-rotzooi. Eén voordeel: over een jaar of wat kunt u uw memorabilia bij een museum kwijt (wel stiekem via de achterdeur, want u zult zich schamen voor de keus die u op dit moment maakt).

De VN, Amnesty International, het College voor de Rechten van de Mens, de Kinderombudsman, allemaal hebben ze erkend dat Zwarte Piet bijdraagt aan de discriminatie van zwarte mensen. U leeft óf onder een steen, óf u vindt uw eigen plezier belangrijker dan het verdriet van mensen die lijden onder deze “traditie”. Kom nu niet aan met “Wij hebben zwarte klanten die het geen enkel probleem vinden!”. Dat is een drogredenering die het leed van velen op geen enkele wijze teniet doet. Nog afgezien van het feit dat uw winkels zowel qua personeels- als qua klantenbestand nogal aan de witte kant zijn in een stad waar meer dan de helft van de inwoners niet wit is.

Ik wil u dringend oproepen om een eind te maken aan uw overdreven toewijding aan het fenomeen Zwarte Piet. Er zijn manieren om het Sinterklaasfeest te vieren zónder het belachelijk maken van zwarte mensen en zónder bij te dragen aan racisme.

Bij Van Beek Specker
Bij Van Beek Specker.
Bij Van Beek Specker
Bij Van Beek Specker.
Een omgekeerd opgehangen Piet
Een omgekeerd opgehangen Piet.
De deur
Het raam.