17 november, Zaanstad: protest tegen Zwarte Piet bij de landelijke intocht van Sinterklaas

Zwarte Piet is racisme
Zwarte Piet is racisme.

“Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad doet een beroep op iedereen om op zaterdag 17 november, tijdens de landelijke Sinterklaasintocht, naar de Zaanse Schans te komen om samen een statement te maken voor een inclusief Sinterklaasfeest én een samenleving zonder racisme. We schrijven geschiedenis! Dit jaar wordt de landelijke Sinterklaasintocht georganiseerd in Zaanstad, de beste man komt aan op de Zaanse Schans. De Zaanse Schans is gebouwd om geschiedenis te beleven, het zou mooi zijn om juist hier nu dit jaar geschiedenis te schrijven. Dat we een demonstratie neerzetten die vreedzaam is en juist wel in het zicht van alle mensen”, aldus de oproep van de actiegroep Inclusief Sinterklaasfeest Zaandam.

Protest
Zaterdag 17 november
Van 11:00 tot 14:00 uur
Zaandam
(Verplicht aanmelden via: inclusiefsinterklaasfeestzaan@gmail.com)
Facebook

Uit de oproeptekst: “Wij blijven niet stil. De initiatiefnemers houden niet hun mond, Zwarte Piet is racisme. Na de uitspraak van de VN en de Kinderombudsman moeten wij opstaan en zeggen: nu is het genoeg, er is geen plaats voor racisme. Iedereen is gelijk, en we houden rekening met elkaar. De afgelopen jaren zijn er stapjes in de goede richting gezet, maar de strijd is nog niet klaar. We blijven opstaan juist VOOR de kinderen zodat zij allemaal kunnen genieten van een racismevrij feest dat leuk is voor alle kinderen. De Zwarte Pieten-discussie laat keer op keer zien dat er nog veel werk is, maar de steun en mensen die zich openlijk durven uit te spreken tegen Zwarte Piet stijgt elk jaar. Daarom is het zo belangrijk dat deze groep de mogelijkheid krijgt om zich op een rustige en veilige manier uit te spreken, en op te staan voor een inclusieve samenleving waarin racisme en discriminatie worden veroordeeld.

Iedereen moet het recht hebben veilig en vreedzaam te demonstreren. In verband met de veiligheid raden wij het af om stokken voor spandoeken mee te nemen. Een vreedzaam protest is wat wij nastreven. Wij van inclusief Sinterklaasfeest zijn niet uit op geweld. We willen geen agressie uitlokken.”

Eric Krebbers